Srbija zahvaljuje Švedskoj i poručuje: Vidimo se u Zagrebu!

Srbija Rukomet

Iako je posle prve dve utakmice Zagreb delovao daleko kao Australija, Srbija će ipak igrati u drugoj fazi prvenstva Evrope.

U duel odluke sa Islandom Srbija je ušla svesna činjenice da joj je za ostanak na šampionatu Evrope potrebna pobeda od najmanje četiri gola razlike. Uloga favorita je pripala Islandu, a Orlovima zadatak da se iskupe za loša prethodna izdanja. Rukometaši Jovice Cvetkovića su odigrali najbolju utakmicu od dolaska u Split i pobedili sa 29:16, što je značilo da od direktnog plasmana nema ništa već da mora da se čeka pomoć od Šveđana.

Kvote za mečeve druge faze su spremne!

,,Sve” što je bilo potrebno je da četvorostruki šampion Evrope ne izgubi od domaćina. Hrvatska je želela da u Zagreb ode sa stopostotnim učinkom kako bi u drugu fazu prenela četiri boda. Ispostavilo se međutim, da njihov protivnik ima neke druge planove.

Švedska je bila nadmoćnija tokom celog susreta i pokazala da je sa razlogom ocenjena kao favorit iz senke. Skandinavci su pobedili sa 35:31, a najbolji su bili Lagergren sa šest i Nilsen i Jepson sa po pet golova.

Selektor Jovica Cvetković je posle meča sa Islandom rekao da je bilo spornih odluka na štetu njegovih igrača i izrazio nevericu u to da Hrvatska može da dopusti iznenađenje. Sjajni Šveđani su ga ipak demantovali i uz četiri boda sa sobom u Zagreb poveli i Orlove.

Plasman u drugu fazu je ipak uspeh

Može se smatrati da je plasmanom u drugu fazu takmičenja Srbija ostvarila cilj. Posle svih nevolja u pripremnom periodu, rezultat se u određenom smislu može smatrati i uspehom. Verovati da se može do polufinala je sportski, ali u ovom trenutku takvo dostignuće ima oblik planine.

Norveška je favorit, ali je kvota na Srbiju izvanredna!

Srbija će u Zagrebu za rivale imati Francusku, Norvešku i Belorusiju. O snazi Trikolora je izlišno trošiti reči, dok bi se o nadmetanju sa druge dve ekipe već moglo govoriti. Srpski rukometaši su sa Belorusijom igrali u kvalifikacijama za tekuće prvenstvo: jednom su izgubili i jednom odigrali nerešeno, ali imaju trijumf sa Svetskog šampionata 2013. godine.

Rukomet: Srbija u Splitu testira materijal domaćina!

Posle tri uzastopne pobede, Orlovi su od Norveške izgubili u poslednjem okršaju na mundijalu 2011. godine.

Najbolje dve ekipe iz nove grupe odlaze u polufinale, dok ostale razigravaju za plasman. Bez ijednog prenešenog boda, Srbija u Zagrebu sme da razmišlja samo o pobedama ukoliko želi da nastavi takmičenje. Da li je takva mogućnost zaista isključena?