Srbija uz Brazil, Francusku i Argentinu: Najveći fudbalski izvoznici stižu iz Superlige

Fudbalska opservatorija Međunarodnog centra za studije u sportu (CIES) objavila je novi izveštaj o fudbalskim „iseljenicima“. U njemu je obuhvaćeno 137 liga iz 93 zemlje, a na konačnoj listi Srbija se nalazi na četvrtom mestu po broju igrača u ovim ligama. Ispred srpskih igrača nalaze se samo oni iz Brazila, Francuske i Argentine. 

U izveštaju CIES-a se ističe da u istraživanjem obuhvaćenim ligama trenutno nastupa 460 srpskih fudbalera. Brazil je ubedljivo prvi sa 1202 fudbalera, slede Francuzi sa 781 igračem i Argentina sa 753.

Ipak, da stvar bude još interesantnija, kada se gledaju samo evropske lige, srpski fudbaleri nastupaju u 91 odsto njih, što je tačno 50 nacionalnih liga pod okriljem UEFA. Ovakva rasprostranjenost širom kontinenta je daleko veća od, recimo, Argentinaca, koji su koncentrisani u tek 20 od 55 evropskih liga.

Međutim, ovakva tabela nimalo ne pogoduje srpskom fudbalu. Iako je lepo čuti da su naši fudbaleri „na ceni“, činjenica je najveći broj igrača nastupa u slabijim evropskim ligama. Najviše Srba nalazi se u regionu – u BiH je trenutno 38 naših igrača, a u Crnoj Gori 28. Na toj listi slede Grčka (26), Slovačka (25) i Mađarska (24), dok je odmah iza Italija (22).

Srpski igrači su se našli u 57 zemalja od 93 obuhvaćenih istraživanjem CIES-a i ovaj podatak je naročito upečatljiv kada se zna da u Srbiji živi tek nešto više od sedam miliona stanovnika. Francuska ima skoro dvostruko više fudbalskih „iseljenika“, ali i skoro deset puta veću populaciju od Srbije.

I KLUBOVI U SAMOM VRHU

Kada se radi o listi posvećenoj klubovima, Srbija je i tu u samom vrhu. U prvih 15 evropskih klubova sa najvećim brojem izvoznika nalaze se čak četiri superligaška tima – Partizan je na trećem mestu iza Ajaksa i Dinamo Zagreba, Crvena zvezda je na devetom mestu dok su Vojvodina i Rad na pozicijama 12 i 14.

Pravila nalažu da se u igrače ponikle u nekom klubu računaju samo fudbaleri koji su u određenom klubu proveli bar tri godine između 15. i 21. rođendana. Partizan je u evropske lige izveo čak 61 takvog fudbalera, njihov večiti rival 52, Novosađani 47, a nebeskoplavi sa Banjice 42 igrača. Recimo, Real Madrid je na četvrtom mestu crno-belih sa 58 igrača, dok je Barselona na 11. mestu, sa 50 fudbalera, dva manje od Crvene zvezde.

Iako je ova lista pokazatelj da u Srbiji itekako postoje talentovani fudbaleri, očigledno je da ne postoji nikakav mehanizam kojim bi se neki igrači zadržali u domaćem prvenstvu. Oni uglavnom žele da se finansijski osiguraju u ekonomski razvijenijim državama i jako je teško učiniti im našu ligu primamljivijom.

Srbija se po ovim listama možda nalazi u društvu najvećih fudbalskih nacija, ali je njen kontekst uglavnom negativan po domaći fudbal. Druge države mogu da podnesu toliki odliv domaćih igrača jer su i njihove zemlje znatno veće i naseljenije, ali Srbiji i njenim klubovima ostaje da se teše što se bar negde nalaze rame uz rame sa najvećima.