Srbija protiv Brazila: Da li je dan pauze dovoljan da se zaboravi Francuska?

Srbija rukomet
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

U prve dve utakmice na Svetskom šampionatu za rukometaše, Srbija je samo u određenim trenucima pokazala igru kakvom je bio zadovoljan selektor Nenad Peruničić i uz pomoć koje bi se mogla nadati plasmanu među dvanaets najboljih selekcija.

To je međutim, opšte mesto u svakom sportu. Timovi koji na ovakvim takmičenjima ne mogu tokom cele utakmice da igraju na svom najvišem nivou, nemaju puno šansi za uspeh. Srbija je takav nedostatak u Berlinu već platila dva puta – gubitkom boda u duelu sa Rusijom i više nego ubedljivim porazom od svetskog prvaka Francuske.

Berlin: Da li Srbija može da ,,otkine“ bod svetskom šampionu?

Orlovi su u u utakmici sa Francuzima imali period igre tkom kojeg su uspevali da održe korak. Nažalost, sve se raspalo za samo nekoliko minuta, što i jeste najveći problem reprezentacija koje ne spadaju u prvu kategoriju. Pritisak koji nameće favorit je konstantan i čim izostane odgovarajuća rekacija, ili se na suprotnoj strani ne pritiska odbrana, veoma brzo se stvori razlika koja kasnije ne može da se nadoknadi.

Utakmice koje se gube na način na koji su srpski rukometaši izgubili od francuskih, iako može, ne mora da znači odustajanje od ambicija. Peruničić je pre početka turnira naglasio da očekuje plasman u sledeću fazu, a Orlovi još imaju šanse. Poraz velikom razlikom od jednog od najvećih favorita umesto da prouzrokuje gubitak daljeg interesa za borbu, mogao bi da posluži kao pouka za nastavak.

Srbija bez Nemanje Zelenovića do kraja takmičenja

Srbija ima još tri protivnika do kraja grupne faze, od kojih su dva selekcije protiv kojih se može, ali i mora ići na pobedu. Prvi na spisku je Brazil sa kojim će srpski sastav odmeriti snage u ponedeljak. Selektor je najmanje nezadovoljan odbranom, koja je prema njegovim rečima uspešno iznalazila rešenja za napada Francuza. Dobra odbrana bi trebalo da bude ključ za dobru igru protiv Brazilaca, čiji način igre podseća na onaj koji odlikuje Galske petlove.

Orlovi će za protivnika imati jedan od iskusnijih sastava na prvenstvu kome će pored sopstvene mladosti, suprotstaviti tim bez Nemanje Zelenovića koji zbog povrede neće igrati do kraja takmičenja. Njega je zamenio Milan Ilić, a umesto Vladimira Cupare, na gol će stati Dejan Milosavljev. Nekolicina Karioka ima više od stotinu nastupa za nacionalni tim, a samo trojica ne igraju u Evropi.

Najbolje kvote za mečeve Svetskog prvenstva u rukometu se nalaze ovde

Jedan od najpoznatijih je Felipe Borhes (Tremblej), drugi na listi najboljih strelaca u istoriji reprezentacije, treba spomenuti i Vinicijusa Tešeiru, Tijaga Dos Santoša i Hanijela Langara.

Brazil je izgubio obe utakmice u Berlinu, ali je za protivnike imao dva najveća favorita u grupi, Francusku i Nemačku. Poslednji okršaj sa Orlovima su imali 2009.godine u Hvatskoj kada su bili bolji rezultatom 32:30. U dva prethodna susreta Srbija je bila veoma ubedljiva: 2005. u Tunisu je bilo 33:19, a četiri godine ranije u Francuskoj 31:23. Trener sadašnjeg sastava je Vašington Nuneš, koji je vodio karioke i na planetarnom prvenstvu 2017. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime