Srbija ponovo na žrebu: Ko će biti rivali u Ligi nacija?

Mitrović Srbija
(Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)

Od jeseni kreće novo takmičenje UEFA! Ono bi trebalo da smanji broj beznačajnih prijateljskih utakmica i reprezentacijama širom kontinenta ponudi novi put ka velikim takmičenjima.

Ukoliko niste baš najbolje upoznati sa UEFA Ligom nacija, obavezno pročitajte naše detaljno objašnjenje ovog komplikovanog takmičenja. Evropska kuća fudbala se baš potrudila da ga učini kompleksnim i teškim za potpuno razumevanje, ali uz naše objašnjenje bi sve trebalo da ide lakše.

Kreće UEFA Liga nacija! Sve što treba da znate o novom takmičenju reprezentacija

Sada kada smo i taj problem prenebregnuli, vreme je da se posvetimo reprezentaciji Srbije. Žreb je u sredu 24. januara, a Orlovi bi trebalo da saznaju imena dva ili tri protivnika sa kojima će se takmičiti od septembra do novembra ove godine.

UEFA Liga nacija

Srbija se na osnovu UEFA renkinga nalazi na 30. mestu u Evropi, što je bilo dovoljno da se plasira u Diviziju C. I to, preciznije, u drugi šešir Divizije C. Pored Srbije, u tom šeširu su i Grčka, Albanija i Norveška, selekcije koje neće moći da se sastanu sa ekipom Mladena Krstajića.

Orlovi bi mogli da se nađu u jedinoj grupi sa tri selekcije – u tom slučaju bi igrali četiri susreta, dva kod kuće i dva u gostima – ali su daleko veće šanse za grupu sa četiri ekipe. To bi značilo svih šest mečeva u šest mogućih termina. U tom slučaju, Srbija bi prijateljske mečeve u 2018. godini igrala u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Idealan scenario

Srbija će, dakle, izvući po jedan tim iz prvog i trećeg šešira, a možda i još jednog iz četvrtog. Najbolja kombinacija u slučaju da bude tročlana grupa, Srbija bi mogla da pobedi u svojoj grupi ukoliko bi nju činile još Škotska i Finska. Ukoliko bi to pak bila grupa sa četiri tima, Ostrvljanima i Skandinavcima bi valjalo “pridodati” i selekciju Litvanije.

Srbija ponovo na žrebu: Ko će biti rivali u Ligi nacija?

Time bi se iz prvog šešira izbegla neugodna Slovenija sa nekoliko zvučnih imena – pre svega među stativama – kao i Rumunija koja deluje bolje u prethodnim mesecima. Škotska bi bila geografski najdalje rešenje iz prvog šešira, ali su Orlovi u kvalifikacijama za Mundijal pokazali da znaju kako treba igrati protiv ostrvskih selekcija.

Crna Gora, Izrael i Bugarska su očigledno dosta jače ekipe od finskog nacionalnog tima, te je u trećem šeširu situacija jasna. Finska nema kvalitet Izraela i Bugarske, dok je Crna Gora ozbiljno pretila da se već u proteklom ciklusu nađe u baražu za odlazak u Rusiju.

Ostaje samo pitanje da li bi za Srbiju bilo bolje da se takmiči u jedinoj grupi sa tri tima ili ne. U svakom slučaju, sa svakim bi Orlovi morali da izađu na kraj, ali deluje i da je Litvanija najslabija od tri tima.

Najgori scenario

Srbija ponovo na žrebu: Ko će biti rivali u Ligi nacija?
Fudbal Soccer U21, Play off Second leg, Norveska U21 v Srbija U21, Sergej Milinkovic-Savic (L) and Martin Samuelsen, Dramen, 15.11.2016., foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Prema trenutnoj situaciji, čini se da bi “jugoslovenska” grupa bila najgora opcija. Iz prvog šešira bi tu stigla Slovenija sa Janom Oblakom među stativama i Josipom Iličićem u napadu.

Iz trećeg šešira bismo dobili komšije u vidu Crne Gore. Uz Izrael bi oni tu bili najopasniji tim, ali lokalni kontekst značio bi i prvi derbi dve nekadašnje članice Državne zajednice sa početka ovog veka. Atmosfera bi bila uzavrela i u Beogradu i Podgorici, a ni incidenti ne bi bili daleko. Ipak je to nešto što se stalno ponavlja selekcijama iz regiona.

Ukoliko bi grupa bila četvoročlana, Kipar bi zauzeo svoje mesto uz Srbiju, Crnu Goru i Sloveniju.

Šta sve ovo donosi?

Srbija ponovo na žrebu: Ko će biti rivali u Ligi nacija?

Srbija bi eventualnom pobedom u svojoj grupi obezbedila plasman u Diviziju B kada se bude igrala druga sezona Lige nacija (jesen 2020. godine). Uz to, bio bi obezbeđen i plasman na završni turnir Divizije C u proleće 2020. kao rezervna opcija za plasman na Euro 2020.

Ipak, ukoliko bi se Srbija 2019. godine plasirala na Euro kroz klasične kvalifikacije, svoje mesto na završnom turniru bi prepustila nekom drugom timu.

U slučaju završetka na poslednjem mestu u svojoj grupi, Srbija bi u narednom ciklusu igrala u Diviziji D sa najslabijim timovima kontinenta. Drugo mesto (kao i treće u četvoročlanim grupama) bi bilo dovoljno za zadržanje statusa člana Divizije C.