SRBIJA NA EURU: Ko su junaci pobede nad Islandom i tri stvari od kojih treba strepeti

Srbija Mijailo Marsenić
Rukomet Handball-Prijateljski mec Friendly match Srbija v Makedonija Mijajlo Marsenic (C) Beograd, 05.01.2018 foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Kada su svi otpisali naše “Orlove” oni su i dalje verovali. Iako se očekivala lagana pobeda Islanda, Srbija je pobedila 29:26, a zahvaljujući sjajnoj pobedi Švedske nad Hrvatskom prošla je dalje.

Island je tako ostao bez prolaska dalje, a domaćin je iskomplikovao situaciju sebi u narednoj fazi. Srbija je prošla u narednu fazu gde će igrati sa Norveškom, Francuskom i Belorusijom.

“Orlovi” prvi meč igraju sa Norveškom u četvrtak od 18:15, a ko su igrači koji su nam doneli prolazak dalje?

MLADE SNAGE SRPSKOG RUKOMETA

Kod pobede nad Islandom najviše raduje što su je donele mlade snage. Sjajni 19-godišnji Milan Jovanović je definitivno najveća nada srpskog rukometa. Pokazao je sjajnu igru, fizički je dominantan i lako se probijao kroz blokove Islanđana. Sva tri šuta završila su u golu.

KLADI SE NA SRBIJU! 

Nije imao nijedan promašaj, a dobio je šansu tek u drugom poluvremenu. Selektor Jovica Cvetković je na kraju čak pozvao poslednji napad za njega, ali se ta akcija nije odigrala…Nadamo se da će u narednom periodu igrati više od 15 minuta, koliko je dobio  u prethodnoj utakmici.

Najefikasniji u našem timu za promenu bio je Bogdan Radivojević sa pozicije desnog krila. Još jedan novi igrač u ovoj reprezentaciji, sa samo dvadesetak mečeva u nacionalnom timu iza njega. Bio je najbrži u kontrama, ali i dalje golovi sa krila nisu dovoljno učestali u mečevima Srbije.

Tu se nedovoljno koristi još jedan perspektivni rukometaš – Mijailo Marsenić. On je tokom prvenstva nekoliko puta podelio sjajne pasove na krilne pozicije, ali ne dobija dovoljno lopti. Uspevao je sam da se otvara, konstantno se nudi saigračima, ali nikako ne dobija upotrebljive lopte.

Na kraju se mora spomenuti Vladimir Cupara. Nepravedno kritikovan posle poraza od Hrvatske u naredna dva meča je pokazao neosporan kvalitet. Ne samo da je protiv Švedske imao 16 odbrana, nego je i verovatno ključni igrač u ovoj pobedi.

ŠTA SU PRED OVAJ MEČ REKLI BUTULIJA I MANDIĆ?

Pri rezultatu 19:16 za Island imao je dve odbrane čistih zicera (dve kontre) i time je sačuvao Srbiju u igri. Teško da bi se “Orlovi” vratili u igru da je tu Island otišao na veću razliku.

ČEGA SE PLAŠIMO?

Prolazak dalje u nokaut fazu takmičenja mogao bi da nas zavara. Kao što su rekli i Igor Butulija i Vlada Mandić, ali i Nenad Peruničić sa kojim smo takođe pričali, stanje u srpskom rukometu je jako loše.

Ovakav uspeh je odraz čistog talenta i toga da jednostavno Srbija ima dovoljno talentovanih rukometaša. Ipak opasnost od ove pobede leži u tome što bi ova pobeda mogla da zamaskira mnogo toga što ne funkcioniše u našem rukometu.

Drugi veliki problem u drugom krugu biće taktika. Mijailo Marsenić je neverovatno neiskorišćen, konstantno se nudi i otvara, ali ne dobija lopte od bekova.

EVROPSKO PRVENSTVO JE TU! A TU SU I KVOTE NA POBEDNIKA!

Ne uspevamo ni da napravimo višak na krilu, a jedini put kada nam je to išlo od ruke – pobedili smo. Radivojević je dao pet golova, a Ilić četiri. Napad je statičan i nekako mu nedostaje energije, kao i u odbrani.

To zaista pored neuigranosti deluje kao najveći problem. Naš tim često deluje nezainteresovano i pasivno. Zato je Vladimir Cupara još bitnija figura. Ne samo da Srbija na golu ima pouzdanog čuvara mreže, već i energija koju on daje saigračima deluje neprocenjivo. Koliko god banalno to zvučalo – potreban nam je još neko ko bi burno odreagovao posle gola, ko bi digao atmosferu u ekipi, ko bi viknuo na saigrače.

Na kraju – očekivanja u drugom krugu nema. S obzirom na stanje rukometa i ulaganja u njega – Srbija može da bude srećna što se uopšte našla u sledećoj rundi.