Srbija moćna u Tbilisiju – neka se spreme Šruder i Nemačka!

Srbija Đorđević FIBA
(credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Neke od reprezentacija koje su imale obaveze u trećem FIBA kvalifikacionom prozoru su imale pomoć NBA zvezda i svojih najboljih košarkaša, a u takve, doduše u minimalnoj meri, spada i Srbija.

Ta mera je prisustvo Bobana Marjanovića, košarkaša Los Anđeles Klipersa, koji je jedini od četvorice srpskih igrača koji igraju u NBA,  nosio dres Orlova na utakmici u Gruziji. Nekoliko selekcija je u tom smislu imalo mnogo značajnu pomoć , što najviše važi za Hrvatsku i Francusku, mada Trikolorima ona i nije bila preko potrebna. Francuska je i pre susreta sa BiH imala sve pobede u svojoj grupi, ali je najveću korist izvukla Hrvatska kojoj su Bogdanović, Zubac i Šarić pomogli da ostvari tek drugi trijumf u kvalifikacijama.

Srbija u trećem FIBA prozoru – na redu su Gruzija i Nemačka

Srbija je otišla u Tbilisi sa jasnom idejom da će je tamo sačekati jači sastav Gruzije nego onaj koji je viđen u Beogradu. Ekipa koju je okupio Ilijas Zuros i jeste bila snažnija u odnosu na prvi kvalifikacioni prozor i to za sjajne košarkaše kakvi su Šengelija i Šermadini. Ispostavilo se da je ,,signalizacija” bila pogrešna, odnosno da je izazvala kontraefekat.

Srbija se odlično pripremila za meč u Gruziji

Aleksandar Đorđević je tu činjenicu uzeo u obzir i pripremio ekipu za uslove jedne teške utakmice čiji je ishod veoma važan. Bilo je potrebno da Srbija ne ponovi slaba izdanja iz drugog kvalifikacionog prozora, što zbog izbegavanja komplikacija u vezi sa poretkom u grupi, što zbog činjenice da u ponedeljak sledi okršaj sa Nemačkom, daleko najjačim rivalom. Iako je i ovoga puta ostao bez nekoliko najboljih, Đorđević je ipak mogao da računa i na neke koji nisu bili u sastavu u prethodnim mečevima, pre svega na Marjanovića, Milosavljevića, Milutinova i Micića.

Hoće li biti još iznenađenja u američkoj zoni FIBA kvalifikacija

Pred put je bilo i nekih problema sa nedovoljno zalečenim povredama (Jelovac, Milutinov) i nedostatkom mečeva (Marjanović), ali se to na parketu uopšte nije primetilo, naprotiv. Priprema za utakmicu koju je i sam Đorđević ocenio kao izvanrednu, dala je isti takav rezultat i u Tbilisiju. Odbrana je od prve sekunde bila izvanredna, pogotovo u prvom delu igre kada je domaćin postigao samo osamnaest poena.

Orlovi su u napadu koristili to što se Gruzija skoncentrisala na zaustavljanje centara Srbije, pa su preciznim šutevima, ali i utrčavanjima nanosili ogromnu štetu protivniku. Đorđevićevi košarkaši protivniku nisu dozvolili nijedan koš iz kontranapada, a uz to su ga naterali da izgubi čak sedamnaest lopti! Razlika se neprestano uvećavala da bi konačan rezultat bio 87:50 za reprezentaciju Srbije.

Todorović je bio nezaustavljiv

U takvoj igri su najbolji bili spoljni igrači pa je Todorović utakmicu završio sa 24 poena, Milosavljević sa 15, dok je Micić dodao 11. Sva trojica su dali veliki doprinos asistencijama i uhvačenim loptama, dok je od visokih igrača ponajbolji bio Marjanović sa 13 koševa i 6 uhvaćenih lopti.

Da li Crna Gora može da šokira prvaka Evrope?

Srbija sledeći meč igra sa silno pojačanom Nemačkom koja u Novi Sad dolazi praktično u najjačem mogućem sastavu. U selekciji Henrika Redla neće biti samo košarkaša Bostona Danijela Tajsa, dok će se sve ostale najveće zvezde pojaviti na parketu u dvorani Spens.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime