Srbija protiv Maroka: Sve moguće kombinacije u sastavu Orlova!

Prve pripremne utakmice za Svetsko prvenstvo Srbija će odigrati protiv dve afričke selekcije. Protivnik će prvo biti Maroko a to je neobično jer Srbija u Rusiji nema protivnike iz Afrike. Ipak, iz ovog reprezentativnog okupljanja može da se izvuče dosta koristi.

Utakmica protiv Marokanaca će biti odigrana u Torinu dok će nekoliko odana kasnije u Londonu Srbija odmeriti snage sa Nigerijom. Reprezentacija ni ovog puta neće biti kompletna, prvenstveno zbog izostanka Milinković-Savića.

Prvi put će Krstajić predvoditi reprezentaciju kao selektor, pošto je na prethodnog okupljanju bio sam vršilac dužnosti. Sastav koji je vodio na turneju u Aziji nije najjača ekipa pa te mečeve treba uzeti sa rezervom.

Na novom spisku Mladena Krstajića Srbija je imala priliku da dobije još jednog debitanta ali Savić neće igrati zbog povrede, tu je jedan povratnik ali i nešto mnogo bitnije. Na spisku je nekoliko igrača na koje će se u budućnosti maksimalno računati i koji su kandidati za Rusiju.

Na spisku su ovoga puta Rajković, Veljković, Grujić, Gaćinović, Živković i Maksimović. Potpuno je realno da se bar četvorica od njih i nađu u avionu koji će srpske reprezentativce prebaciti do Kaljiningrada. Možda se karti nadaju i Jović ili Radonjić, što nije potpuno bez pokrića.

Sergej ovu reprezentativnu obavezu propušta zbog povrede a neće biti još nekih dobro poznatih imena. Mladen Krstajić nije pozvao Zorana Tošića, čija forma nije na zavidnom nivou. Ovaj put izostaju i Fejsa, Gudelj i Radoja, tri zadnja vezna koja još uvek mogu da pomognu timu.

REALNO

Srbija protiv Maroka: Sve moguće kombinacije u sastavu Orlova!

Očekivano je da se formacija srpske reprezentacije prebaci iz Muslinove 3-4-3 u novu verziju. Sada bi trebalo da Krstajić implementira formaciju 4-2-3-1 i to bi mogao da bude problem u početku. Najviše u defanzivi, gde je igra sa tri štopera postala navika srpskog tima.

Potencijalni problemi sa Banetom Ivanovićem, tj. skidanje kapitenske trake sa njegove ruke, mogli bi da znači jednu stvar. Srbija će na ovim mečevima ali i na Svetskom prvenstvu igratisa dva defanzivca i to verovatno bez doskorašnjeg kapitena.

Bar za meč protiv Maroka, pošto neće biti Sergeja, trebalo da tu poziciju popuni Adem Ljajić. On je imao značajnu minutažu na mečevima protiv Kine i Južne Koreje pa bi to trebalo da se ponovi. Bio je strelac na oba meča tokom te turneje.

Nekoliko mesta u reprezentaciji je već popunjeno i na njima smo sigurni ko će se naći. Trenutno je najveća nepoznanica pozicija štopera. Mladen Krstajić, kao nekadašnji defanzivac, sada će biti na mukama da odluči ko će predstavljati centralni deo srpske odbrane.

BILO BI ZANIMLJIVO

Srbija protiv Maroka: Sve moguće kombinacije u sastavu Orlova!

Ova druga varijanta srpskog nacionalnog tima je dosta zanimljivija pre svega zbog mnoštva kombinacija koje nudi spisak pozvanih igrača. Krstajić je rekao da svi igrači kreću od nule i da svako ima jednaku šansu u timu. Srbija bi mogla da zaintrigira ovim sastavom.

Nekadašnji golman Crvene zvezde je debitovao protiv Južne Koreje i na tom meču je branio veoma dobro. Iako se godinama pričalo o nekim drugim naslednicima Stojkovića, on je trenutno najbliži tom mestu. Brani fantastično u Španiji ove sezone.

U ovakvom sistemu bismo imali šarenoliku odbranu, sa neobičnim štoperskim tandemom. Jedan sadašnji i jedan bivši igrač Verdera bi držali sredinu dok bi po bokovima bili najiskusniji. Posle dugo vremena bi se Ivanović vratio na desnu stranu, koju često pokriva u Zenitu.

Mesta u veznom redu bi dobili Grujić i Živković čime bi ekipa postala ofanzivnija nego inače. Sa ovakvim bacanjem u vatru dvojice mladića videli bismo koliko su oni daleko od konačnog spiska. Vremena za uigravanje nema previše pa će svi morati da ostave dobar utisak.

Naravno, napad bi predvodio Aleksandar Prijović, trenutno drugi napadač reprezentacije. Golgeter PAOK-a je imao neke fenomenalne utakmice u Grčkoj. Tamo je fudbalsko prvenstvo u haosu ali su crno-beli iz Soluna u vrhu tabele zahvaljujući njegovim golovima.

IZNENAĐENJE!

Srbija protiv Maroka: Sve moguće kombinacije u sastavu Orlova!

Ponovo formacija sa tri defanzivca? Prilično neočekivano, mada Srbija sada možda ima neke igrače kojima bi to više odgovaralo. Štoperi Ivanović i Tošić su igrali i kao bekovi, nije im strano da iznesu loptu a ipak su čvrsti u defanzivi.

Desnu aut liniju bi mogao da pokrije Basta, kom ova pozicija odgovara više nego Rukavini i koji se najbolje snalazi u ovom sistemu. Levo bi bio novi kapiten ekipe a centralni deo bi činili Matić i mnogo ofanzivniji Ljajić.

Još jedna od razlika u odnosu na Muslinovu ekipu koja je igrala u ovakvoj formaciji mogao bi da bude Andrija Živković. Momak koji je u poslednje vreme promenio formaciju bio bi idealan za igru iza napadača. To igra u ekipi Benfike pa bi Srbija mogla da profitira od njegove nove uloge.

Kako je selektor već isticao ranije, on neće koristiti formaciju koju mu je ostavio prethodnik. Zbog toga reprezentaciju ne treba očekivati u sistemu 3-4-3 i bio bi pravi šok za sve nas ako bi se to dogodilo. Iznenadili bi se sigurno i Marokanci, protivnici u prvom od dva meča.

NAJMANJE VEROVATNO

Basta na desnom boku u formaciji sa četiri defanzivca, Obradović umesto novog kapitena. Štoperski tandem dvojice najmlađih defanzivaca. Ovo se vrlo verovatno neće dogoditi ali možemo i ovaj sastav da razmatramo kao opciju.

Formacija bi u ovom slučaju bila 4-3-3 a mogli bismo u njoj da vidimo neke zanimljive stvari. Vezni red bi držali mladići Grujić i Maksimović uz podršku Luke Milivojevića. Kapiten Kristal Palasa bi imao lidersku ulogu u ovakvoj situaciji a deluje da bi se odlično snašao u njoj.

Ova ekipa bi igrala u sastavu Rajković – Basta, Veljković, Nastasić, Obradović – Milivojević, Grujić, Maksimović – Ljajić, Gaćinović, Prijović. Potpuno iznenađenje bi bila i formacija koja bi se koristila u ovom slučaju ali i sastav igrača.

Napad bi činila još trojica igrača koji nisu u prvom planu, barem trenutno. Kada se završe obaveze u mladoj selekciji možemo razmatrati i teoriju o Luki Joviću u napadu reprezentacije jer je on trenutno najbliži mestu trećeg napadača.

Ukoliko Mladen Krstajić odluči da na dva meča protiv selekcija iz Afrike izvede dva potpuno različita tima, ovo je jedna od kombinacija u kojoj bi mogao da nastupi ’’rezervni sastav’’. Doduše, dva štopera iz Bundeslige, još nekoliko standardnih igrača u Top5 evropskih liga, momci koji su trenutno u formi… Pitanje je ko je tu stvarno rezervista.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime