Srbija je evropski lider! Još uvek je jul, a već smo skočili četiri mesta

Zvezda Srbija

Koliko lepo zvuči kada kažete da je Srbija evropski lider u fudbalu? Dobro, još uvek nismo ni zagazili u avgust i sezona je tek počela, ali bez obzira – znamo i za sezone kada bismo se već čupali za kosu.

O čemu se radi? Na listi UEFA koeficijenata klubova po učinku u evropskim takmičenjima, srpski klubovi su zaradili najviše bodova! Fudbaleri Crvene zvezde, Partizana, Spartaka i Radničkog iz Niša obezbedili su svojoj zemlji više bodova nego ijedna druga država, što je Srbiji donelo novi skok na listi.

Crveno-beli su do sada ostvarili tri pobede, isto kao i Partizan. Spartak iz Subotice je velikim trijumfom nad Spartom iz Praga stigao do skora od dve pobede i jednog remija, dok Radnički Niš ima dve pobede i jedan poraz. To je bilo dovoljno za ukupno 2.500 bodova.

Kada gledamo samo tekuću 2018/19 sezonu, Španija i Nemačka gledaju u leđa Srbiji sa po 2.429 bodova. Odmah iza njih je Kazahstan sa 2.375 bodova. Kazahstanci su ujedno i zemlja sa najviše bodova, a da već imaju jedan tim koji je završio učešće – Irtiš iz Pavlodara je ispao od rivala Partizana, litvanskog Trakaija.

TOP 5 NAJINTERESANTNIJIH POZAJMICA OVOG LETA: OD MILINKOVIĆ-SAVIĆA DO ZIDANA

Ovih 2.500 bodova je Srbiji bilo dovoljno da sa ukupno 23. pozicije na UEFA listi koeficijenata skoči na mesto broj 19. To je napredak od već četiri mesta, ali je za očekivati da tokom sezona bude i pomeranja unazad, pre svega zbog rezultata drugih zemalja. Iza nas su trenutno Poljaci, Šveđani i Belorusi, a neki od njihovih timova mogli bi da ostvare i dobar rezultat i tako eventualno vrate Srbiju poneki stepenik unazad.

Srbija je evropski lider! Još uvek je jul, a već smo skočili četiri mesta

Međutim, ovaj dobar start srpskih timova, sa sva četiri predstavnika u drugom kolu i realnim šansama da u treću rundu prođu tri tima, dovoljno je dobar da je već sada na pragu napretka u odnosu na sezonu 2014/15.

KLADI SE NA KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA!

Srbija je tada za čitavu sezonu osvojila 2.750 bodova i samo pobeda Crvene zvezde nad Suduvom u revanšu biće dovoljna da se taj skor izjednači.

To znači da je vrlo izvesno da će Srbija preći 2.750 bodova i da će u sezonu 2019/20 ući sa većim koeficijentom nego ovog leta. Koliko većim koeficijentom zavisi od toga dokle će četiri srpska predstavnika dogurati u evropskim takmičenjima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime