Srbija izgubila prvu utakmicu u FIBA kvalifikacijama: Pet stvari koje smo naučili u Frankfurtu

Srbija je u petak izgubila u Frankfurtu od Nemačke i tako doživela prvi poraz u kvalifikacijama za FIBA Svetski kup koji će se održati sledeće godine u Kini.

Poraz je mogao da bude izbegnut, pogotovo jer je Srbija pokazala da ima kvalitet, međutim, u igri je bilo previše momenata ,,praznog hoda” i suviše oscilacija da bi se ozbiljna i motivisana Nemačka savladala na njenom parketu.

FIBA kvalifikacije: Đorđević kao kod kuće, Srbija prvo sa Nemačkom

Budući da je Srbija u Frankfurt došla kao favorit, mnogi su očekivali pobedu i prvu poziciju u kvalifikacionoj grupi G. Ona je izostala iz razloga koje će Đorđević svakako analizirati i objasniti. Međutim, naše je mišljenje da ne postoji previše razloga za brigu ili uznemirenje.

Srbija je u sastavu imala samo jednog košarkaša sa prvenstva Evrope

Kao prvo, treba imati u vidu da je iz vicešampionskog istanbulskog sastava u Frankfurtu bio samo Stefan Birčević. Ta činjenica čak i sama po sebi govori koliko je Đorđević (prinudno) napravio promena u kratkom periodu. Najveća posledica je očigledna neiugranost u obe faze igre.

Košarkaši su prečesto ispadali iz igre u odbrani, ne snalazeći se prilikom rotacija i preuzimanja, dok su u napadu povremeno delovali zbunjeno i zbog nedovoljno kretnji ili loše odrađenih kombinacija često bili prinuđeni na šuteve na samom kraju dopuštenog vremena. Ono što je dobro je da je to problem koji se rešava pripremama, odnosno dužim boravkom ekipe na okupu.

Evroliga ih pamti kao najveće, ali nikada nisu postali šampioni!

Stevan Jelovac je debitovao i dobio nešto više od polovine vremena za igru. Mišljenja smo da Srbija može da se osloni na njega, iako nije došlo ni do kakve ,,eksplozije” učinka. Rutine mu ne nedostaje, a dužim periodom sa ekipom njegova igra će samo napredovati.

Pokazao je da može da igra i spolja i pod košem i to kako košarkaški stručnjaci vole da kažu – u oba smera. Naravno, ostaje činjenica da on može i treba mnogo bolje, što će se s vremenom i videti.

Vreme radi za plejmejkere, tok kvalifikacija će to pokazati

Videlo se da mladost plejmejkera može da predstavlja problem u ovakvim mečevima. Mali broj važnih utakmica u dresu reprezentacije, kao i velika odgovornost je dovela do viška grešaka. Ali ako iko to može da reši, onda može Đorđević.

Plejmejkeri vremenom sazrevaju, a nakupljanje broja utakmica će taj proces samo ubrzati. Pogotovo što imaju priliku da uče od Đorđevića, ili od Teodosića kada se ponovo vrati u sastav.

Spremne su kvote za nove mečeve FIBA kvalifikacija

Đorđević je napomenuo da je poraz posledica lošeg izvođenja slobodnih bacanja. Ako ne glavni, jedan od većih razloga svakako jeste. Srbija je imala devet promašenih ,,penala”, Nemačka samo tri. Slobodna bacanja su mašili kako oni najiskusniji (Raduljica), tako i oni najbolji šuteri (Todorović).

Ako je samo to problem, tek onda nema razloga za brigu, jer procenat od 62% srpski košarkaši svakako neće ponoviti. Promašajima je u Frankfurtu svakako doprinelo i opterećenje značajem utakmice, ali će pojedini košarkaši i sa njim sve lakše izlaziti na kraj kako budu odmicale kvalifikacije i oni se budu navikli na svoje uloge. Davanje maksimuma ionako nije ni bilo sporno.

Na kraju, ne treba izostaviti iz vida da je sa Nemačkom igrao ne prvi, ne drugi, već možda treći tim koji Srbija ima. Sa samo dvojicom proverenih košarkaša više u sastavu, igra bi bila daleko bolja i sigurnija. Ovaj poraz je više dobitak, nego gubitak, jer selektor svakim minutom više ima sve bolji uvid u mogućnosti igrača iz drugog plana.

Sistem kvalifikacija je takav da postoji i revanš, tako da je rezultat iz Frankfurta potpuno bezbolan.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime