Srbija dobila još elitnije društvo – kako sa Rusijom, Crnom Gorom i Francuskom?

Srbija-katarina krpez slezak-povlacenje-penzija
Srbija će u narednim mečevima morati da igra bez Katarine Krpež Šlezak koja se povukla iz reprezentacije (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)

Posle izvanredne partije i briljantne pobede nad favorizovanom Danskom, Srbija ostaje u Nantu gde okruženje postaje još elitnije dolaskom Rusije, Francuske i Crne Gore.

Tek se sada vidi koliko se ,,mleka prosulo” lošim drugim poluvremenom u okršaju sa Švedskom, koja je objektivno slabija selekcija od Danske. Sa četiri boda u novoj grupi, Srbija bi bila jednaka sa prvim protivnikom nove faze, selekcijom Rusije. Posle okršaja sa izvanrednim Ruskinjama, srpske rukometašice se sastaju sa Crnom Gorom, a u poslednjoj utakmici protivnik je domaćin Francuska.

Rusija i Francuska su, pored Norveške, svrstane u selekcije kojima se daju najveće šanse za osvajanje zlatne medalje. Crna Gora je u grupu ušla bez bodova, ali je to ekipa koja je u stanju da ravnopravno igra i sa najjačim reprezentacijama. Uostalom, ova ekipa u svojoj istoriji ima trofeje i medalje sa najvećih takmičenja.

Briljantne Srpkinje zgazile Dansku, u drugu fazu EP sa dva boda!

Srbija bi trebalo da ponovi igru koju je prikazala protiv Danske protiv sva tri sledeća protivnika. Sve slabije od toga će teško doneti željeni rezultata. Druga faza takmičenja je takva da svaki poraz znači i drastičan pad šansi za plasman u nokaut rundu, odnosno u polufinale .

Nedavni pripremni period je doneo jedan susret ruskih i srpskih rukometašica koji se završio pobedom Rusije sa jednim golom razlike (33:32). Na prethodnim takmičenjima se ove ekipe nisu sastajale, a zanimljivo je da Rusija posle ere Sovjetskog Saveza, nema nijednu titulu šampiona Evrope. U ovaj okršaj, međutim, Ruskinje ulaze sa statusom olimpijskih šampionki i u ulozi favorita.

Najefikasnije u Zbornaji su Darija Samokina i Darija Dmitrijeva.

Srbija čeka na prvi trijumf protiv Crne Gore

Srbija je poslednji put protiv Crne Gore igrala na prošlogodišnjem svetskom prvenstvu. Protivnice su bile bolje u osmini finala, ali su u sledećem susretu izgubile od Francuske koja je tada osvojila zlatnu medalju. Naše rukometašice još čekaju na prvu pobedu protiv Crnogorki na velikim takmičenjima, od kojih su od 2012. godine gubile i na svetskim i na evropskim šampionatima. Najbolje rukometašice u timu Crne Gore su Majda Mehmedović, Radičević Jovanka i Jauković Đurđina.

EP za rukometašice: Srbija ostaje u Nantu – uz pomoć Poljske možda i sa maksimumom bodova

Francuska želi da objedini titule svetskih i evropskih šampiona, ali je već na početku takmičenja doživela poraz od Rusije. To je razlog zbog kojeg skoro i da nema više prava na grešku, odnosno, poraz u novoj fazi bi skoro sigurno značio propast ambicija za domaćina. Ovo je četvrto evropsko prvenstvo za redom koje neće proći bez sudara ove dve selekcije. Nažalost, dva prethodna su pripala Francuskinjama, a jedinu pobedu srpske rukometašice su zabeležile u Beogradu 2012. godine.

Francuska igra veoma organizovano i timski, sa malo izdvajanja u pojedinačnom kvalitetu. Orlan Kanor i Grejs Zadi su postigle po deset pogodaka.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime