Pre 20 godina, odbojkaši SR Jugoslavije postali su olimpijski šampioni u Sidneju. U finalu Igara, savladana je Rusija sa ubedljivih 3:0 (25:22, 25:22, 25:20).

Ovo takmičenje jugoslovenskoj odbojci donelo je mnoge novine. Između ostalog, pobedom u polufinalu protiv Italije od 3:0, Jugoslavija je sa dve maksimalne pobede osvojila zlato, što je do tada bilo nezabeleženo u istoriji Olimpijskih igara. Ovo zlato bilo je prvo najsjajnije odličje za odbojkaše sa nekog velikog takmičenja.

JUGOSLAVIJA: Vladimir Batez, Slobodan Kovač, Slobodan Boškan, Đula Mešter, Vasa Mijić, Nikola Grbić, Vladimir Grbić, Andrija Gerić, Goran Vujević, Ivan Miljković, Veljko Petković, Igor Vušurović. Treneri: Zoran Gajić i Dr Bogdan Sretenović.

Dve decenije od Olimpijskog zlata Plavih!
Prvo zlato za Jugoslaviju/ Foto: ossrb.org

U grupnoj fazi, Jugoslavija je za protivnika na startu imala Rusiju, koja je trijumfovala sa 3:1, a dva dana kasnije je usledio poraz od Italije nakon pet setova. Nimalo zavidna situacija, i povratak Jugoslovena protiv Amerike maksimalnim rezultatom, pa potom trijumf nad Argentinom od 3:1 i Južnom Korejom od 3:2. U četvrtfinalu je pala Holandija takođe nakon pet setova, a onda je usledila maksimalna završnica i naplata dugova rivalima iz grupe B. U polufinalu savladana je Italija sa 3:0 (27:25, 34:32, 25:14), dok su Rusi pali sa 3:0 (25:22, 25:22, 25:20).

ODBOJKAŠKA LIGA ŠAMPIONA Podraščanin startovao pobedom

OBAVEZNO POGLEDAJTE: BUBAMARA | Fudbalski kutak: Udarac iz ugla #20

8 KOMENTARA

  1. kakva je to ekipa bila braca grbici,geric,miljkovic,mester,batez …da ne nabrrajam sve ali svaki je dao ogroman doprinos i bio na visini zadatka

  2. koliko smo mocni bili da je meni ova ekipa jos uvek u glavi,kao da je bilo pre 5 god a ne pre 20.Svi smo navijali svim srcem a momci su nas nagradjivali zlatom

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime