Spremite se za žreb, Srbija čeka rivale!

Mundijal

U petak će sve biti poznato! Žreb za Svetsko prvenstvo u Rusiji biće održano u moskovskom Kremlju i Srbija će tada konačno saznati svoja tri protivnika.

Stoga smo rešili da pogledamo ko su učesnici Mundijala, kako su raspoređeni po šeširima i kakva su pravila žreba. Od ovog Svetskog prvenstva, pravila žreba su malo promenjena. Umesto da timovi budu podeljeni u četiri šešira prema kontinentalnoj predstavljenosti, ovoga puta biće raspoređeni prema plasmanu FIFA rang listi.

Zato će Srbija biti u specifičnoj situaciji. Umesto ulaska u šešir sa drugim evropskim reprezentacijama, Orlovi će biti jedini evropski tim u poslednjem četvrtom šeširu. Za to je zaslužan njihov plasman na rang listi, pa će spisak mogućih rivala dosta zavisiti od toga.

Zemlje sa istog kontinenta ne mogu da budu u istoj grupi, a izuzetak je Evropa. Kako će na Mundijalu biti 14 timova Starog kontinenta, dozvoljeno je da bude najviše dva evropska tima u grupi. Ovde Srbijin ulazak u četvrti šešir kao najlošije rangirani tim Evrope igra veliku ulogu.

Timovi će se birati od prvog do četvrtog šešira, pa će u trenutku kada Srbija dođe na red već biti poznato u koje grupe će jedino moći da „uskoči“. Dok četvrti šešir dođe na red, u pet od osam grupa će već biti dva evropska tima, što će Orlovima značajno suziti mogućnosti na tek tri grupe.

Matematika kaže – Brazil, Meksiko, Danska!

A napredni kompjuteri su već bili upošljeni ne bi li nam otkrili šta je najverovatnije. U 10 hiljada simulacija, dobijene su najčeešće moguće kombinacije grupa. Sva pravila su bila prethodno uvršćena, poput onog za najviše dva evropska tima po grupi, a kompjuter je rekao svoje

ZNAŠ ISHOD ŽREBA? KLADI SE NA IMENA RIVALA SRBIJE U GRUPNOJ FAZI

Najveća matematička mogućnost posle 10 hiljada simulacija je Brazil, Meksiko, Danska i Srbija. Ova mogućnost pojavila se 146 puta, sedam puta više od druge najverovatnije kombinacije – Francuska, Švajcarska, Iran i Panama. Ipak, zbog specifične pozicije Srbije na žrebu, ona se u ovoj simulaciji u prvih deset kombinacija nalazi čak šest puta.

U tih šest kombinacija, Srbija je po tri puta smeštena u grupe sa Argentinom i Brazilom kao timovima iz prvog šešira, dok je iz drugog šešira svih šest puta „izvučen“ Meksiko. Ova simulacija naznačava da su najveće šanse da Srbija svog evropskog rivala izvuče iz trećeg šešira, a to bi mogli da budu Danska, Švedska i Island, tri nordijske selekcije.

Kakve su želje?

Srbija će, dakle, dosta biti pod uticajem prethodne raspodele grupa u prva tri šešira, ali to ne sprečava domaće navijače da priželjkuju određene rivale. Po pomenutom scenariju simulacija, Srbija ima najveće šanse da dobije jakog južnoameričkog rivala iz prvog šešira, dok bi možda najbolje bilo da to bude slabiji evropski tim.

SAMO JEDAN TIKET TE MOŽE ODVESTI U RUSIJU!

Orlovi bi tako mogli u grupu sa domaćinom Rusijom ili Poljskom, kao objektivno drugim najslabijim timom tog šešira. To bi značilo da će Branislav Matić i ekipa iz drugog i trećeg šešira izvlačiti neevropske timove. Time bi se iz drugog šešira automatski izbegle Španija, Engleska, Hrvatska i Švajcarska, a iz trećeg tri već pomenute nordijske reprezentacije.

To bi Srbiji ostavilo raznolike mogućnosti. Neevropski timovi iz oba ta šešira variraju u snazi. Meksiko i Peru iz drugog šešira su značajno bolja opcija od Urugvaja ili Kolumbije, dok su Iran i Kostarika privlačniji u odnosu na Senegal ili Egipat iz trećeg šešira.

Žreb ćete u petak 1. decembra od 16 časova moći da pratite i uživo na Meridian jutjub kanalu, a specijalni gosti biće Milan Živadinović i Milovan Jovanović. Uz to, saznaćemo i ime prvog pobednika u našoj promociji “Meridian vodi na Mundijal“!

Idealan scenario

Za Srbiju bismo onda mogli da pronađemo bar dva veoma povoljnih scenarija.

Prvi scenario: Rusija, Meksiko, Iran.

Drugi scenario: Rusija, Peru, Kostarika.

Naravno, Rusija se ovde može zameniti Poljskom, u delimično nepovoljnijoj varijanti po Orlove.

Grupe smrti

Srbija i Crna Gora je 2006. godine na žrebu takođe bila u specifičnoj situaciji (u zasebnom, petom šeširu) i tada nismo baš dobro prošli. Holandija, Argentina i Obala Slonovače su bile preveliki zalogaj za tadašnje Plave, a sada bi nešto slično moglo da se ponove.

Iako je verovatno da bi Srbija mogla da izvuče još teže kombinacije protivnika da je sačuvan stari sistem kontinentalnog žrebanja, i sada su neki teški scenariji mogući.

Prvi scenario: Brazil, Španija, Senegal, Srbija.

Drugi scenario: Argentina, Španija, Egipat, Srbija.