Vatikan – najmanje bitna fudbalska reprezentacija!

Fudbal na Gibraltaru je imao neke lepe momente, San Marino ima jednu pobedu u zvaničnom meču, Farska ostrva su postala ozbiljna ekipa. Monako i Vatikan su jedine evropske države koje nisu članovi FIFA. Zbog toga o njima malo znamo.

Iako deluje potpuno neverovatno, Vatikan ima svoju fudbalsku reprezentaciju. Nju čine upravo stanovnici ove minijaturne države koja se nalazi na teritoriji Rima. Država koja zauzima manje od pola kilometra kvadratna ima oko hiljadu stanovnika.

Postoji čak i gradska liga koju igraju isključivo vatikanski timovi. Trenutno ih ima desetak i možemo pretpostaviti da je to takmičenje veoma zanimljivo. Održava se u zimskom periodu, uglavnom ponedeljkom i utorkom, uz pauzu oko praznika.

DA LI VEĆ ZNAMO ŠAMPIONA U ITALIJI?

Ideja oko pravljenja reprezentacije u Vatikanu bila je prilično stara. Zapravo je sve bilo logično, mnogi fudbaleri na svetu su katolici a u Južnoj Americi su fudbal i religija povezani. To je bila ideja, spojiti te dve stvari i početi nešto nesvakidašnje.

Ekipa sastavljena od Vatikanaca je igrala mečeve i ranije, uglavnom protiv italijanskih ili austrijskih protivnika. To su bili timovi sastavljeni od nekih državnih službi, novinarske reprezentacije i slično. Prvi zvaničan meč Vatikan igra tek 1994. godine.

Tada je remizirano, bez golova, protiv rezervnog sastava San Marina. Dugo se čekalo na naredni meč a posle osam godina su igrali sa Monakom. To je njihov najčešći protivnik kroz istoriju. Ni na toj utakmici nije bilo golova a pauza do sledećeg meča je bila još veća.

JUVENTUS ILI MILAN?

Redovnije počinju da igraju fudbal nakon 2010. godine kada je kratko u Vatikanu radio Đovani Trapatoni. Iskusni italijanski stručnjak je bio rešen da pomogne ovoj ideji. Tokom maja 2011. je postignut prvi gol, u porazu 2:1 od Monaka, a mesec dana kasnije se igralo sa Palestinom.

Palestinci su bili ubedljivi i postigli su čak 9 golova nejakom Vatikanu. Papska država je stigla samo do počasnog pogotka na ovom meču a meč je igran na stadionu al-Kader koji prima 6.000 gledalaca. Nakon toga su još tri puta odmeravali snage sa Monakom i samo jednom izvukli remi.

Možda i najbitnija stvar o ovoj reprezentaciji je njihovo prijateljstvo sa Borusijom iz Menhengladbaha. Do sada je odigran niz prijateljskih mečeva sa veteranima tog kluba i uglavnom su oni završavani ubedljivom pobedom Nemaca.

KLADI SE NA SERIJU B!

To nije ni bitno, reprezentativci Vatikana fudbal ni ne igraju da bi pobeđivali. Da je tako, sigurno bi češće zakazivali mečeve. Ovako igraju retko, kada im obaveze dozvole. Iako prva ideja sa povezivanjem religije i fudbala nije baš uspela, od nje se ne odustaje.

Aktuelni papa je veliki fudbalski fan i navijač San Lorenca, čiji dres poseduje. Možda će njegov boravak u Rimu obeležiti i uspon vatinaske fudbalske reprezentacije, trenutno najmanje bitnog ’’nacionalnog’’ tima na svetu.

75 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime