KO SU UBER VOZAČI U KATARU? Vreo saobraćaj, žive daleko od kuće, neki rade po 16 sati, pa čak i bosi! (VIDEO/FOTO)

0
Vozač-Uber
Uber vozači u Kataru! (FOTO: Meridian)

Svetsko prvenstvo u Kataru je praznik za sve navijače čitavog sveta, ali ne i za “domaće” stanovništvo koje ima dosta posla, a jedni od njih su i Uber vozači.

Za one koji ne znaju Uber je aplikacija za transport putnika, gde dobitaje usluge prevoza od jednog mesta do drugog i funkcioniše kao taksi.

Iako postoji besplatan prevoz u Dohi i Kataru za vreme Svetskog prvenstva, a to su metro vozovi i autobusi, zbog velikih gužvi i ne tako dobre povezanosti, Uber vrši odličan posao, pa tako i meni i mojim kolegama iz Meridiana.

Gde god da idemo, mnogo je lakše i efikasnije da pozovemo Uber, pogotov kada ima malo vremena između utakmica, konferencija, treninga naše reprezentacije i slično.

E sada, glavno pitanje je ko su Uber vozači? Za sada vam mogu reći da nisam video ni jednog domaćeg stanovnika da radi ovaj posao, već su to strani doseljenici.

Kao što naše stanovništvo sa Balkana, ide “trbuhom za kruhom” u Nemačku, Austriju, Švajcarsku – to je Katar (obećana zemlja) za Bangladešane, Pakistance Indijce, ali i ljude iz Šri Lanke i Nepala.

Razgovrao sam sa nekoliko Uber vozača, a većina je istakala isto. To je da su dugo tu, bez porodice, koja je daleko u drugoj državi, a potvrdili su i da rade od 12 do 16 sati. Svi su srećni što ima mnogo posla, jer će zaraditi mnogo dok je jedan negodovao besplatan prevoz i istakao kako nije toliko prometno.

Sličnu priču nam je ispričao i jedan vozač iz Nepala, koji vozi bez obuće. 

WhatsApp Image 2022 11 26 at 18.44.05 1

Njihove prosečne plate dosežu svega 1000 do 1500 dolara što je veoma malo za život u Kataru, pa su zbog toga prinuđeni da rade mnogo više kako bi uspeli nešto da zarade, a usput pošalju nešto familiji.

Razgovarali smo sa Mohamedom iz Indije, veoma finim, prijatnim i kluturnim čovekom iz Indije. Radi čak 17 godina u Kataru. Odvojen je od porodice. On nam je istakao da zarađuje oko 1000 dolara mesečno. Pored toga istakao je da samo radi i spava, a požalio nam se i kako je život skup ovde.

Pošto se stalno vozimo Uberom, primetili smo da voze oštro i brzo, u jednom trenutku naišao je motociklista kog su bukbvalno izgurali iz trake, a kasnije smo čuli komentare da važi pravilo većeg. 

Nekada se desi da Džip iz četvrte trake naglo pređe u prvu, pa ko ima više hrabrosti izgura svoje do kraja. Kako bi se sprečio veliki broj nezgoda, Katar ima stroge saobraćajne zakone.

Vožnju do Lusaila, začinila je priča sa vozačem iz Nepala Tedžom, koji je jedan od retkih koji živi ovde sa porodicom. Vozi neki luksuzni džip kineske proizvodnje. Inače se dobro razumem u automobile, ali za tu marku nikad nisam čuo.

U razgovoru sa njim sam shvatio koliko su strogi saobraćajni zakoni u Kataru. Za malo prekoračenje brzine je kazna kao u Srbiji oko 90 evra(300 rijala), dok bahata cik-cak vožnja može da vas košta 300 evra (1000 rijala). Najrigoroziniji su kada je u pitanju prolazak na crveno svetlo semafora. Tada “skidaju kožu sa leđa” što bi naš narod rekao, a kazna je čak 1600 evra (6000 rijala).

Pored svega toga, ukoliko dođe do nekog većeg prekršaja postoji mogućnost i zaplene automobila, ili kako nam je on rekao “da mi uhapse auto”.

Svakako jako naporan posao, generalno su svi ljubazni, trude se da pričaju na engleskom jeziku, ali im ne ide baš najbolje. Da nije njih, bilo bi zaista otežano kretanje stanovništva, a ovako relativno brzo i relativno možete da stignete do odredišta.

Jedini problem nastane posle utakmice, jer tada ima preveliki broj navijača, koji žele da dobiju vozilo. U nedostatku istih, tada može dođi do zakrčenja, ali isto tako se čeka i red za metro, tako da dođe na isto.

Tada na scenu stupaju i taksisti, koji vrlo ljubazno žele da nas prevezu za 70 dolara do odredišta, gde bi inače platili 15 evra, ali mi iz Srbije poučeni iskustvom sa taksistima beogradskog aerodroma “nismo ovce za šišanje”, pa izbegavamo takvu situaciju. 

Sve u svemu, sve bi teže funkcionisalo, samo im fali malo muzike tokom vožnje, al kad nemaju ništa naše “domaće” i nije toliko potrebno.

PROVOKACIJA AMERIKANCA NIJE USPELA: Novinar postavio “nefudbalsko pitanje” našim reprezentativcima, a PR sprečio odgovor!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: KATAR UŽIVO: Navijačica  Saudijske Arabije iznenađena pitanjem – Zašto me to pitaš?!

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime