JAPAN I NJEGOVI MITOVI: Zašto volimo Tokio i šta možemo da očekujemo?

tokio-japan-olimpijske igre
Tokio je i te kako zanimljiv grad (FOTO: Guliver Images)

Olimpijske igre su tu, a osim samog sporta, šta je to što nas još oduševljava? Japan, naravno!

Verujemo da su se mnogi obradovali Tokiju i pomislili kako će konačno moći da reše misterije i mitove o toj zemlji, koje nas okružuju godinama unazad.

Mitovi o Japanu

Sigurno ste čuli za brojne mitove, pa šta je od svega toga mit, a šta istina o zanimljivim Japancima?

Vozovi u Japanu su zaista tačni. Dobro, sigurno ima i nekih preteranih priča, ali tačni su do te mere da se kompanija koja upravlja Tsukuba Express-om izvinjavala putnicima i celoj naciji, jer je ovaj voz greškom krenuo 30 sekundi ranije.

Nisu samo vozovi, u Japanu u stvari dominiraju bicikli. Možete ih videti bukvalno svuda, a kažu da se retko I vezuju, jer zamislite – niko ih i ne krade.

Ono što vam se ne bi svidelo ukoliko biste odseli u nekom tokijskom hotelu jeste što biste teško, ali jako teško našli TV program koji nije na kineskom jeziku. Verovatno biste brzo odustali.

tokio-olimpijske igre
Tokio je prepun bicikala (FOTO: Guliver Images)

Ali, ono čime biste se oduševili jeste da Tokio u stvari “nikada ne spava”, ili bolje rečeno – uvek i svuda ćete naći prodavnicu ili restoran koji radi 24 sata. A, tamo će vam ukazati puno poštovanje, jer znate kako kažu – mušterija je uvek u pravu.

A, čak i ako vam se desi da ne možete naći prodavnicu – ne brinite, automati su svuda. Često se u šali kaže da automata na ulicama ima više nego ljudi. I napunjeni su rzanim proizvodima, od pića i hrane, preko cigareta, do igračaka i kišobrana. Pa, birajte.

Ali, za ljubitelje Instagrama možda Tokio nije najbolja opcija, jer Instagram podrazumeva “brdo” fotografija, a njih će vam upropastiti “brdo” kablova, jer su dalekovodi svuda, ama baš svuda!

Pronalaženje mesta na osnovu adrese je teško, a mape nije lako razumeti, jer većina ulica nema ime, a adrese su obično u okviru nekog sistema koordinacija. Inače, širom Japana lokalci su počeli da zatvaraju vrata za neprostojne turiste, pa savetujemo da proučite i kulturu naroda, kako ih ne biste slučajno uvredili.

Istorija Tokija

Tokio je osnovan u 12. Veku i tada je nosio naziv Edo, a bukvalni prevod reči “Tokio” u stvari znači “Istočni grad”. Zajedno sa Jokohamom, Kavasakijem, Čibom i Saitamom čini gradsko područje Veliki Tokio s populacijom od preko 35 miliona stanovnika, što ga čini najvećim metropolskim područjem na svetu.

Metropolitanska prefektura Tokio ima oko 13 miliona stanovnika, dok preko 20 miliona ljudi svaki dan putuje iz okolnih područja radi posla.

Prvi tragovi o životu na prostoru današnjeg Tokija potiču iz 7. veka, verovali ili ne. Navodi se da je tada izgrađen najstariji tokijski budistički hram. Legenda kaže da je ovaj hram izgrađen nakon što su dva brata ribara pronašla zlatnu statuu boginje Kanon.

Da bi statua bila udomljena, izgrađena je prvo mala kapela koja se vremenom proširila u hram. Hram Sensođi postoji i danas. Gotovo da je bio uništen tokom Drugog svetskog rata, ali je 1958. godine obnovljen.

tokio-japan
Tokio je domaćin Olimpijskih igara (FOTO: Guliver Images)

Inače, tvrđava oko gradića Edo, kako se isprva zvao Tokio, građena je sredinom 15. veka. Ali, pravi procvat dolazi tek 1524. godine

Osim toga, Tokio poseduje mnogo znamenitosti, a kada kažemo “mnogo” – mislimo zaista mnogo. Naime, tokijski Dinilend je pravi Diznijev park koji je otvoren van granica SAD-a, a Ajfelov toranj je, naravno, poslužio kao inspiracija za Tokijski toranj.

Carska palata u Tokiju zatvorena je tokom cele godine, osim za vreme carevog rođendana i Nove godine, a turistima su često zanimljivi hiteli-kapsule. Radi se o hotelima u kojima su sobe jako male, a imaju sve potrepštine, odnosno TV, WiFi, i naravno – video igre.

Tokio je 1962. godine bio prvi grad na svetu koji je imao populaciju preko 10 miliona stanovnika, zbog čega je bio najveći grad na svetu.

Bilo kako bilo, jasno je da i dalje krije mnoge tajne, kao i da su Japanci i danas mnogima inspiracija, a da li će doneti sreću našim sportistima – ostaje da vidimo.

SEVILJA JE GRAD FUDBALA: Madrid i Barselona nisu bili u planu, Bilbao je “ispao”, pa je izabran “grad opera”

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Poklanjamo 100.000 dinara | Meridian Lepa Strana Života

 
 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime