Tanger, mesto gde je Herkul spojio mora i gde se Španci bore za trofej!

1

Postoji legenda da je kopno nekada bilo spojeno. Baš tu gde je sada moreuz, gde se Evropa i Afrika skoro dodiruju. Po mitologiji koja je prenosi hiljadama godina, Herkul je kod grada Tanger spojio Sredozemno more i Atlantski okean.

Kroz nekoliko vekova dugu istoriju gradom su upravljali Kartaginjani, Rimljani, Vizantijci, Arapi, Portugalci… Samo u poslednjem veku Maroko je pretrpeo ogromne podele a u sve njih je bio uključen Tanger. Grad je zbog svog položaja bio važan svima.

Velike sile su uvek krajičkom oka motrile na ulaz u Sredozemno more. Dovoljno je samo da znate da su ga između sebe delili Francuzi, Englezi, Španci i Italijani. Sve to se dešavalo nakon Prvog svetskog rata, ne tako davno.

KVOTE ZA SUPERKUP SU SPREMNE!

Jedno vreme je bio posebna oblast, izolovana od ostatka Maroka. Na taj način je bio idealna tačka za pristanište, luku koja će povezivati ceo svet. Bio je i raj za kriminal i šverc ali za to nije kriv ni Tanger ni njegov geografski položaj.

Maroko je bio kolonija Francuza dok je grad Tanger bio pod španskom kontrolom. Tako je bilo sve do 1956. godine. Kada su se Marokanci izborili za nezavisnost priključen im je i ovaj grad. Od tada slabi uticaj evropske kulture u gradu.

Mnogobrojni Španci i Jevreji koji su živeli u Tangeru napustili su ga nakon što je postao deo Maroka. Danas u gradu ne živi mnogo Španaca ali je on izabran kao jedna od bitnih tačaka u istoriji španskog naroda.

Baš na tom mestu, gde su se nekada sretali brodovi i vojske, sastaće se i Sevilja i Barselona. Finale španskog Superkupa će po prvi put biti odigrano van granica zemlje. Ovoga puta, za razliku od prethodnih izdanja, neće biti dvomeča već samo jedna utakmica na neutralnom terenu.

KO OSVAJA TITULU U ŠPANIJI?

Stadion IBN Batuta je već bio doNamaćin velikih mečeva. Na njemu se igrao Kup afričkih nacija pre tri godine. Marokanci su konkurisali za Mundijal 2022. a da su dobili domaćinstvo ovde bi se igralo. Sa kapacitetom od 45 hiljada to je lepo fudbalsko zdanje.

Barselona je prvak Španije i osvajač kupa. Kada se takva situacija desi, a to je retkost u španskom fudbalu, protivnik u Superkupu bude finalista kupa. Zato će u Tangeru igrati i Sevilja, iako oni baš i nisu oduševljeni ovom utakmicom, barem po izjavama čelnika.

Tanger je pre sedam godina bio domaćin Superkupa Francuske. Tada je 34 hiljade ljudi gledalo duel Lila i Marseja. Olimpik je pobedio rezultatom 5:4, a na meču su nastupa mnoga velika imena svetskog fudbala.

Dres Lila nosili su Debiši, Paje, Azar i mnogi drugi dok je u ekipi Olimpika na klupi ostao Aspilikueta a na terenu bila braća Aju, Loik Remi, Stiv Mandanda… Jedan od golova za ekipu Lila na tom meču postigao je i Marko Baša. Ipak, sa dva gola sa bele tačke u finišu meča Andre Aju je odveo tim iz Marseja do pehara!

DA LI JE MESI NAJBOLJI NA SVETU?

Isto se desilo i prošle sezone kada su na stadionu u Tangeru igrali PSŽ i Monako. Sveci su stigli do pobede na stadionu koji je bio ispunjen skoro do poslednjeg mesta. Verovatno je i taj povratak Francuza u Tanger uticao na Špance da probaju sa izmeštanjem Superkupa.

Na krajnjem severu Afrike, samo dvadesetak kilometara južno od Španije, igraće se španski Superkup. Sevilja i Barselona će istrčati na teren 12. avgusta. Tanger se već prikazao kao dobar domaćin pa sa razlogom možemo očekivati uzbuđenja na ovom susretu!

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime