UPOZNAJTE DABLIN: Grad iz kojeg Srbija vidi Svetsko prvenstvo!

dablin-sportska-geografija
Ulica Lorda Edvarda u Dablinu (FOTO: Guliver)

Na „Aviva stadionu“ u Dablinu reprezentaciju Srbije 9. septembra očekuje jedan od možda i ključnih duela za odlazak na Svetko prvenstvo. Pobeda nad Luksemburgom mogla bi dodatno biti „potvrđena“, a Irci bi time vrlo verovatno izgubili priključak u daljoj trci.

Neće, međutim, biti lako u Dablinu. Kao i svoji susedi sa britanskog ostrva, Irci su veliki fudbalski fanatici. Uz to, patriotizam i zelena boja u ovom južnom, „nebritanskom“ delu Irskog ostrva, imaju posebnu dimenziju.

DABLIN – CRNI BAZEN

Grad datira još iz vremena ranog srednjeg veka. Još uvek se naučnici nisu usaglasili oko toga da li su ga na istočnim obalama ostrva osnovala galska ili vikinška plemena.

Tek, njegov današnji naziv vuče korene iz starih galskih reči za „crno“ i „bazen“, a u vezi je sa činjenicom da se na tom mestu susreću reke Podl i Lajf.

Iako se tačan datum osnivanja grada ne zna, gradske vlasti su 1988. godine proslavile milenijum postojanja naselja.

U ranim godinama grad je bio stecište trgovine robovima, zbog svog povoljnog položaja za pomorce. Uz vikinške osvajače, Irci su se sukobljavali i sa susednim narodima, pre svega Englezima, što je u odredjenoj meri uticalo i na religijske podele koje će medju Ircima ostati prisutne do danas.

Kraljica Elizabeta Prva je u Dablinu otvorila protestantski univerzitet, a neke katoličke katedrale pretvorila je u protestantske.
Katolicizam je, možda i kao vid odbrane od nametanja engleskog identiteta, do danas ostao dominantna religija u Republici Irskoj, za razliku od Severne Irske.

Jedno od najvećih stradanja u svojoj istoriji Dablin je pretrpeo polovinom 17. veka, kada je epidemija kuge uništila skoro ceo grad. Međutim, zahvaljujući trgovini vunom, veoma brzo se oporavio i već do 1700. godine imao dvostruko više stanovnika nego pre epidemije.

U jednom trenutku, postao je čak i drugi najveći grad čitave Britanske imperije.

Do političke krize dolazi početkom 20. veka, kada kreće borba Iraca za otcepljenje od Britanije. U tome su uspeli delimično, s obzirom da je 1922. Irssko ostrvo podeljeno – severni deo ostao je kao element Velike Britanije, dok se ostatak otcepio i postao sadašnja Republika Irska.

PARKOVI, PABOVI I FUDBAL U RAZNIM VARIJANTAMA

U skladu sa epitetom „smaragdnog ostrva“, koje krasi Irsku i njena prestonica se oslikuje velikim procentom zelenih površina. Iako je Dablin moderni industrijski centar, kao i lučko pristanište, on broji i veliki broj parkova.

Čak se i predsednička palata prvog čoveka države nalazi unutar jednog od parkova. Smatra se da je oko 4500 ari unutar grada opredeljeno za parkove.

Medju zaštitnim znacima irske prestonice su i pabovi, tipične irske kafane koje su postale popularne širom sveta. A u kafanama se radi šta drugo već ispija pivo i gleda fudbal.

Doduše, to se možda više može reći za pabove izvan Irske. Jer, iako je takodje veoma popularan, fudbal u Irskoj nije baš neprikosnoven na listi omiljenih sportova.

Naime, dablinski stadion „Krouk park“ treći je po kapacitetu u Evropi, iza „Kamp Noua“ i „Novog Vemblija“. Ali, nije previše poznat po fudbalskim mečevima. Makar ne mečevima ovog standardnog fudbala.

Ovaj stadion pre svega je poprište duela u Galksom fudbalu, kao i još nekim igrama sličnog tipa, koje vuku poreklo iz keltskih tradicija.

Takodje, tu se igraju i mečevi nacionalnog ragbi tima, a ovaj sport takodje ima veliku bazu fanova.

Irska se takodje jako dobro kotira u kriketu, A Dablin je već više od četiri decenije domaćin i čuvene maratonske trke.

Kada je u pitanju fudbal u svojoj najpoznatijoj varijanti, Dablin je grad koji broji najviše učesnika najjačeg ranga u Irskoj. Šemrok Roversi su pre desetak godina postali prvi tim iz ove zemlje koji je došao do glavnog žreba nekog evropskog takmičenja.

UPOZNAJTE DABLIN: Grad iz kojeg Srbija vidi Svetsko prvenstvo!
Detalj sa meča Srbija – Irska! :
foto: Starsport

Nacionalna selekcija Irske svoju „zlatnu eru“ doživela je krajem prošlog veka. Pod vođstvom Džeka Čarltona su 1988. prvi put nastupili na Evropskom prvenstvu, a na svom mundijalskom debiju dve godine kasnije došli su do četvrtfinala.

Svoj najbolji plasman na FIFA rang listi imali su 1993. godine, kada su bili šesti.

Na još dva Mundijala došli su do osmine finala (1994. i 2002.), dok ih je Martin O Nil sa klupe vodio do eliminacione faze na Evropskom prvensvtu 2016. godine.

ŠOU PIKSIJA: Selektor podsetio Irce na bolnu prošlost!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Od Turske smo bolji na papiru, ali… | Tijana Malešević | Meridian Sport Fokus Podkast S1EP20

 
 

2 KOMENTARA

  1. Kao i na celom ostrvu i u Irskoj je fudbal nešto posebno, imaju dugu tradiciju, veliku strast i ljubav prema igri ali na njihovu žalost a na našu sreću večera će im jedna „mala“ Srbija potopiti lađe.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime