PORTUGAL – Zemlja najvećeg omleta na svetu, vinskog turizma i tradiocionalnih čamaca…

1
porto-portugal-camci
Portugal je poznat po svojim tradicionalnim čamcima (FOTO: Guliver Images)

Fudbaleri Srbije su već stigli u Lisabon, gde ih čeka odlučujući duel protiv selekcije Portugala, u borbi za plasman na Svetsko prvenstvo.

O portugalskim fudbalerim znamo mnogo toga, a o samoj zemlji? Čini se, ne dovoljno.

Pa, pravi je momenat da se upoznamo sa Portugalom.

Istorija Portugala

Region današnjeg Portugala naseljavali su neandertalci, a potom i homo sapiens, koji su lutali pograničnim regionom severnog Iberijskog poluostrva. To su bila društva za preživljavanje koja, iako nisu osnovala prosperitetna naselja, osnovala su organizovana društva.

Neolitski Portugal je eksperimentisao sa pripitomljavanjem pastirskih životinja, uzgojem nekih žitnih kultura i rečnim ili morskim ribolovom.

Portugal se nalazi na krajnjem zapadu Evrope, na Iberijskom poluostrvu. Graniči ga Španija na severu i istoku i Atlantski okean na jugu i zapadu.

Portugal je nastao u desetom veku, najpre kao područje pod kontrolom grofa Portugalije, a zatim sredinom dvanaestog veka, kao kraljevstvo pod kraljem Afonso I.

Naravno, ne sme se preskočiti ni Napoleonovo doba.

U jesen 1807. Napoleon je francuske trupe prebacio kroz Španiju da izvrši invaziju na Portugal. Od 1807. do 1811. britansko-portugalske snage uspešno će se boriti protiv francuske invazije na Portugaliju, dok su se kraljevska porodica i portugalsko plemstvo, uključujući Mariju I, preselili na portugalsku teritoriju Brazila, u to vreme koloniju Portugalskog carstva, u Južnoj Americi. Ova epizoda je poznata pod nazivom Transfer portugalskog suda u Brazil.

Okupacijom Napoleona, Portugal je započeo polagani, ali neumoljivi pad koji je trajao do 20. veka.

Zanimljivosti o Portugalu

Najduži evropski most do 2018. godine nalazio se u Lisabonu. Most Vasca da Gama je dugačak fascinantnih 17 kilometara, a 2018. godine mu je titulu uzeo Krimski most.

Portugal je najstarija evropska država. Kraljevinom je proglašena 1139. godine, a nakon 1297. i potpisivanja mira sa Španijom, granice države gotovo da se i nisu mijenjale.

portugal-porto
Porto je jedan od najpopulatnijih gradova u Portugalu (FOTO: Guliver Images)

Portugalski jezik jedan je od najraširenijih na svijetu i govori ga više od 230 miliona ljudi! Službeni je jezik u devet zemalja: Portugalu, Brazilu, Kape Verdeu, Angoli, Gvineji-Bisau, Mozambiku, Ekvatorijalnoj Gvineji…

Portugal je svoje ime dobio po gradu Portu, iz kog dolazi i čuveni fudbalski klub.

U Portugalu se nalazi i najstarija knjižara na svijetu -lisabonska knjižara Bertrand postoji od 1732. godine.

Ines de Kastro bila je proglašena kraljicom Portugala 1357. godine. i ne bi to bilo čudno da Ines nije umrla dve godine pre toga. Kralj je tražio da ekshumiraju njeno telo iz groba u crkvi svete Klare.

U Portugalu je napravljen i najveći omlet na svetu, koji je svoje mesto zaslužio u Ginisovoj knjizi rekorda. Njega je šest sati radilo 55 ljudi, a ukupno je na kraju težio 6.466 kilograma.

U velikom potresu koji je 1755. godine pogodio Lisabon poginula je gotovo četvrtina tadašnje gradske populacije, a uništeno je čak i 85 posto zgrada.

Turizam

More, sunce i pesak su možda glavna asocijacija, ali Portugal ima i nekoliko svetskih metropola. Lisabon je jedan od najpopularnijih gradova, a turistima su posebno zanimljive Zlatna ulica, Srebrna ulica i Ulica tekstila.

Algarve je takođe jedna od najpoznatijih regija, u kojoj se nalazi grad Faro, koji je i dan-danas zadržao izgled iz 18. veka. Ovo mesto je poznato i po odličnoj, blagoj klimi, koja je karakteristična po maloj količini padavina i koja godišnje ima u proseku oko 3 000 sati sunčeve svetlosti.

Palata da Pena u Sintri je jedan od najboljih primera romantičnog revivalizma 19. veka u Portugaliji. Postavljena na vrhu Monte da Pena, palata je izgrađena na mestu starog manastira koji pripada ordenu Svetog Jeronima.

portugal-turizam-vino
Portugal je poznat po vinskom turizmu (FOTO: Guliver Images)

Porto se, naravno, ne sme preskočiti. Sa odličnim geografskim položajem, pozicioniranim na ušću reke Douro i arhitektonskim nasleđem izuzetnog značaja, istorijski centar Porto je proglašen svetskom kulturnom baštinom, od strane UNESCO, 1996. godine.

Poznat je po starim kućicama koje su izgrađene od granita i pločica, ali i po tradicionalnim portugalskim čamcima koji se nalaze u luci.

Cais da Ribeira je romantično mesto koje oživljava kada sunce zađe, jer se upravo tada brojni kafići, barovi i restorani otvaraju.

Mnogi ne preskoče ni Kuimbru, koja je poznata po čuvenom Univerzitetu. A, Madeira? Pa, to ostrvo, osim osim po traiciji i gradu Funčalu, verovatno je najpoznatije po Kristijanu Ronaldu, koji je tu rođen.

Naravno, u Portugalu su u velikoj meri prisutna i ruralna područja, kao i vinski turizam, pa i ne čudi što turisti tamo hrle svake godine.

Ipak, fudbaleri Srbije nisu otišli kao turisti, već po tri vredna boda, a nadamo se da će se iz Portugala vratiti srećni i nasmejani.

KOJE TAJNE ČUVA BELGIJA? Recepti za najlepše čokolade, najčudnija granica i grad sa stotinu imena…

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Ivica Iliev: Piksi nas edukuje, vraća veru i pobeđuje! | Meridian Sport Fokus podcast EP29

 
 

1 KOMENTAR

  1. Jedna od najlepsih evropskih zemalja,nesumnjivo…Nadam se da ce dati srecu nasim Orlovima da se vrate sa najlepsim suvenirom,sa tri tako vazna boda ,sa pobedom koja ce ih voditi direktno na Svetsko prvenstvo

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime