Pakistan se vraća u fudbalske tokove: Na terenu posle tri i po godine!

(Photo by Jamie McDonald/Getty Images)

Kako izgleda zemlja u kojoj se ne igra fudbal? Ne smemo ni da zamislimo taj scenario. Pakistan je juče odigrao svoj prvi meč posle preduge pauze. Još remija sa Jemenom u februaru 2015. godine, Pakistan nije igrao mečeve.

Znamo da i na Bliskom istoku može da se igra dobar fudbal. Jaka je liga u Emiratima, Iran i Saudijska Arabija su učestvovali na Mundijalu. Neke druge zemlje su u potpunoj senci, a jedna od njih je i Pakistan. O njima se jako retko priča u fudbalskom smislu.

Najpopularniji sport je kriket i on kupi svu pažnju. Pakistanci su dobri u kriketu, imaju ogromno rivalstvo sa Indijom i to im je prioritet. Ljudi koji se bave kriketom su velike zvezde u državi dok su čak i velikim zaljubljenicima u fudbal u Evropi nepoznati pakistanski igrači.

NAREDNI MEČ IGRAJU PROTIV BANGLADEŠA!

Sa trenutnog spiska reprezentacije, samo njih nekoliko igra u evropskim klubovima. Jedan momak je u turskom delu Kipra, nekoliko njih je u Danskoj. Većina ostalih su u domaćoj ligi, koja je takođe imala problema u prethodnim godinama.

Još 2015. godine je FIFA upozorila fudbalski savez da će biti kažnjeni. Kao što je to slučaj i u ostalim zemljama na svetu, FIFA se umeša kada se politika umeša u fudbal. Problem je nastao kod predsednika saveza, čoveka koji je godinama na toj funkciji.

Fajsal Saleh Hajat je od 2003. godine na čelu saveza. Mesto na FIFA listi je svake godine bilo sve lošije, dok ostatak saveza nije pokušao da ga promeni. To nije uspelo, Hajat je ponovo izabran na funkciju a to se nije svidelo svetskoj kući fudbala.

Hajat je političar, čovek koji je u Pakistanu dobro poznat i ne baš omiljen. Tamo ga nazivaju ’’feudalnim gospodarem fudbala’’, jer odlučuje o skoro svim stvarima u ovom sportu. Gledajući sa strane, njegove odluke su veoma loše.

ALI ONI VIŠE VOLE KRIKET!

Odluka da se fudbal u Pakistanu zabrani je prvo bila privremena i samo kao opomena. Stopirana je tamošnja liga i reprezentacija je, nakon ispadanja u kvalifikacijama za Mundijal, prestala da igra. Trebalo je da takva mera ne potraje dugo.

Pakistan je u 2015. godini odigrao tri susreta. Pobedili su Afganistan 2:1 i onda su igrali prvo kolo kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Protivnik im je bio Jemen, koji je bio uspešniji. Izgubili su prvi meč 3:1 a svom terenu nisu uspeli da nadoknade zaostatak. Odigrali su meč bez pogodaka.

Od tada pa sve do juče Pakistan nije odigrao nijednu fudbalsku utakmicu. To je značilo i ogroman pad na FIFA listi, pa su zabeležili najlošiji plasman u istoriji. Bili su na 201. mestu i samo je deset reprezentacija, a za neke od njih nikada niste čuli.

Svoju privremenu odluku o suspenziji je FIFA nakon dve godine preinačila u trajnu. Tako je 2017. Pakistanu postalo jasno da neće igrati međunarodne mečeve. Ta zvanična zabrana je trajala sve do marta ove godine, kada je zabrana ukinuta.

Pojavili su se na Azijskim igrama prethodnog meseca, ali je to ipak mlada reprezentacija. Tačnije, tim do 23 godine, uz trojicu starijih igrača. Novi debitantski nastup imali su protiv Nepala na prvenstvu Južne Azije.

KO OSVAJA PRVENSTVO JUŽNE AZIJE?

Tri i po godine kasnije, nakon mnogo dana bez fudbala, reprezentativci su istrčali na teren. Sigurno im je nedostajao taj osećaj, borba u dresu sa državnim simbolima. Čak i kada je teška finansijska situacija, kada igrači sami nabavljaju opremu, reprezentacija je nešto više od kluba.

Pokazali su to i u prvom meču, pobedili su Nepal. Na takmičenju koje ima osam timova u grupi su im još Bangladeš i Butan. Pakistan ima realne šanse da prođe dalje. Vodili su protiv Nepala, primili gol ali i stigli do pobede u 96. minutu meča. Neopisiva radost.

I šta su onda sledeći koraci za fudbal u ovoj zemlji. Pakistan ima lošu infrastrukturu, nema terene koji ispunjavaju rigorozne uslove. Na početku će morati da se pozabave time. U planu je gradnja stadiona sa veštačkom travom, da bi moglo da se igra tokom dužeg perioda.

Druga stvar su iseljenici u Evropu. Pre svega momci koji žive na severu kontinenta a mogli bi u nekom trenutku da obuku dres Pakistana. Iako Pakistan ima 213 miliona stanovnika, škole fudbala nisu na dovoljnom nivou da bi pravili značajnije rezultate.

SVETSKI KUP U KRIKETU JE TEK ZA GODINU I PO DANA!

U tome bi mogli da im pomognu igrači koji su prošli škole u evropskim klubovima. Nakon toga bi postali reprezentativci Pakistana, mnogo više pažnje bi bilo usmereno ka toj ekipi i fudbal bi mogao da se razvija.

Pakistan nikada u istoriji nije bio učesnik Svetskog prvenstva ili Azijskog prvenstva. Propustili su sva velika takmičenja i pitanje je da li će ikada nastupiti na nekom. Videćemo kako su iskoristili period od tri i po godine u kom nisu igrali fudbal. Bila je to prilika za korenite promene.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime