MELBURN – Grad tenisa i različitih imena

melburn-australija
Melburn - grad tenisa (FOTO: Guliver Images)

Desetodnevna saga oko Novaka Đokovića i Australijan Opena je konačno završena, mada ne na način na koji smo želeli.

Najboljem svetskom teniseru nije dozvoljeno učešće na turniru, štaviše – po hitnom postupku mora da napusti Australiju.

Saga je trajala danima, a završila se tik pred početak prvog Grend slema u sezoni. Mnogi se sada pitaju ko je glavni favorit kada nema Đokovića, a uprkos tome – turnir će biti pomno ispraćen.

Biće ovo potpuno drugačiji turnir, nego što smo navikli, a na njemu neće biti devetostrukog šampiona. Ipak, upoznajmo se sa tradicijom i sportskim centrom u Melburnu.

Melburn park

Melburn park sagrađen je 1988. godine, kada je postao dom Australijan opena, ali je prilagodljiv i mnogim drugim događajima, a ono što je posebno zanimljivo jeste što nije oduvek nosio to ime.

Prvobitno se zvao Nacionalni teniski centar u Flindres parku, prvih osam godina, da bi nakon toga tadašnji premijer Džef Kenet promenio ime u Melburn park, u želji da promoviše ime grada.

melburn park-australija
Jedan od najpoznatijih sportskih objekata (FOTO: Guliver Images)

Čuveni Melburn park sastoji se od 26 terena – četiri su zatvorena i 22 su otvorena, a najveći su Rod Lejver arena, Džon Kejn arena i na kraju Margaret Kort arena. Zanimljivo je da na ovim terenima svako može da igra tokom cele godine, tačnije uvek može da ih iznajmi, osim u januaru kada se turnir održava.

Rod Lejver arena, kapaciteta od 14.820 mesta, ne služi samo za tenis, već se razne manifestacije održavaju na ovom terenu. Arena se prvo zvala Centralni teren, kao što je slučaj na većini turnira, ali su Australijanci odlučili da 2000. godine promene ime u čast živoj legendi Rodu Lejveru.

Što se tiče drugog najvećeg terena, Džon Kejn arene, ona ima kapacitet od 10.500 mesta. Takođe ima pokretni krov i služi za održavanje raznih manifestacija van teniskog turnira. Nekada se teren zvao Multifunkcionalni objekat, ali je često menjao ime kako su se menjali sponzori.

Margaret Kort arena je tu od samog početka Melburn parka 1988. godine. Nekada se zvala Show Court One, a ime po Margaret Kort dobila je 2003. godine. Od kapaciteta od 6.000 mesta, proširena je za još 1.500 i sada je na 7.500 mesta.

Melburn

Melburn je glavni i najnaseljeniji grad države Viktorije, i drugi najnaseljeniji grad u Australiji, nakon Sidneja. Ovaj grad se nalazi u velikom prirodnom zalivu Port Filipa.

Melburn se smatra za glavni grad kulture u Australiji. Ovaj grad predstavlja rodno mesto australijskih plesnih stilova, australijske filmske industrije, impresionističke umetnosti, fudbala i televizijske industrije. U proteklih nekoliko godina, on je poznat i kao grad književnosti UNESCO-a i glavni centar za uličnu umetnost.

melburn-australija
(FOTO: Guliver Images)

O Melburnu „kruže“ brojne zanimljivosti, te se tako ranije zvao Batmania, Bearbras, Bearport, Bearhip i Bearburi. Poznat tramvajski sistem u Melburnu je najveći van Evrope i četvrti po veličini u svetu. On se proteže na 244 kilometara (152 milja) i ima 450 tramvaja. Najveći vitraži plafon sveta nalazi se u Melburnu, u Nacionalnoj galeriji Viktorije.

Melburn ima najveći broj kafića i restorana po glavi stanovnika u svetu. Ovaj grad je jedini grad koji ima više Grka van Grčke i Italijana van Italije.

Melburn je jedan od najkosmopolitskijih gradova na svetu. Svi veći narodi koji su emigrirali i nastanili se u Melburnu imaju svoje kvartove.

Tokom trajanja “zlatne groznice”, Melburn je 1880. godine bio proglašen za najbogatiji grad na svetu. Prvi semafor u Australiji je postavljen u Melburnu 1912. godine na ćošku između ulice Kolins (Collins) i Svonston (Swanston).

Svetski poznato australijsko pivo Fosters Lager potiče iz Melburna, a datira iz 1888. godine.

Znamenitosti Melburna

1. Market kraljice Viktorije

Market kraljice Viktorije (Queen Victoria Markets) je najveća pijaca pod otvorenim nebom Južne hemisfere. Ovaj market postoji čitav jedan vek i drži se za srce i dušu Melburna.

Ovde možete pazarati sve – od igle do lokomotive, tj. od australijskog voća i povrća preko lokalnih specijaliteta do kozmetičkih preparata, odeće i suvenira.

Market ne radi ponedeljkom i sredom. Tokom leta i zime radi Noćni market (od 15 do 22 časova).

2. Trg Federacije

Što je Crveni Trg za Moskvu, to je Trg Federacije (Federation Square) za Melburn. Trg je otvoren 2002. godine i od tada je preko 100 miliona ljudi uživalo u muzičkim i umetničkim događajima koji se ovde često organizuju.

melburn-australija
(FOTO: Guliver Images)

Trg je poznat po kafićima, restoranima i prodavnicama kojima je okružen. Sam trg je ispunjen umetničkim delima. Trg Federacije ukazuje da su stanovnici Melburna svesni važnosti starosedeoca Kuilin, i da poštuju njihovu tradiciju i savremeno umetničko izražavanje.

3. Kraljevske botaničke bašte Viktorija

Na listi top 5 znamenitosti Melburna se nalazi eko-projekat Kraljevske botaničke bašte Viktorija (Royal Botanic Gardens Victoria). Ovaj projekat botaničkih bašti postoji od 1846. godine i sadrži oko 8.500 različitih biljnih vrsti.

Ovo divno, zeleno i cvetno parče Melburna je ispresecano drvećem, jezerima, travnjacima. Ovde se nalazi australijski istraživački centar za urbanu ekologiju.

4. Nacionalna galerija kraljice Viktorije

Nacionalna galerija kraljice Viktorije (National Gallery of Victoria – NGV) datira iz 1861. godine. Radi se o najposećenijem, najstarijem i najvećem umetničkom muzeju Australije. Galerija se nalazi u blizini Trga Federacije.

U ovom muzeju možete uživati u izložbama posvećenim Aboridžinima, umetničkim delima nastalim za vreme perioda kolonizacije Australije. Takođe su izložena umetnička stvaralaštva iz vremena impresionizma, moderne, 20.veka, kao i konceptualne umetnosti. Glavnu halu galarije krasi najveći na svetu stakleni plafon urađen u mozaiku.

5. Luna-park Melburn

Luna-park u Melburnu je otvoren 1912. godine, tako da se radi o najstarijem mestu za porodičnu zabavu u Australiji. Nalazi se na obali, u predgrađu St. Kilda.

Glavna atrakcija luna-parka jeste rolerkoster The Great Scenic Railway. Rolerkoster je napravljen od drveta i njime se obilazi ceo luna-park. Pored lude vožnje je zagarantovan i jako lep pogled na zaliv.

Svakako, ljubiteljima sporta najpoznatiji je po Australijan Openu, koji će ove godine biti mnogo drugačiji nego što smo navikli.

STADIONI KOJI OSTAVLJAJU BEZ DAHA: Deset najvećih “lepotica” u svetu (FOTO)

OBAVEZNO POGLEDAJTE: DA LI NAJSTARIJI TIM NA SVETU MOZE DA OPSTANE U PREMIJER LIGI? – FIFA 22 EXPERIMENTI

 
 

5 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime