Federiko Valverde – urugvajski biser u sredini!

Završili smo sa defanzivcima, formirali smo zid koji će u narednim godinama braniti naš gol. Sada je vreme da se okrenemo ofanzivi. Jedan klasičan centralni vezni kakav je Federiko Valverde, neophodan je za ovu priču.

Valverde je Urugvajac i do sada je osim za mlađe kategorije Urugvaja stigao da zabeleži i tri meča za seniorsku selekciju. Bio je deo ekipe u tri kvalifikaciona meča a Urugvajci su osvojili sedam bodova u tim susretima.

Postigao je i jedan gol, veoma važan pogodak protiv Paragvaja. To je samo nastavak njegove uspešne karijere u mlađim kategorijama. Bio je deo reprezentacije Urugvaja koja je igrala Svetsko prvenstvo do 20 godina u Južnoj Koreji.

Opstanak za Deportivo?

Proteklog leta, na tom takmičenju, on je zvanično proglašen za drugog najboljeg igrača turnira. Englezi su osvojili titulu pobedom nad Venecuelom dok je Urugvaj u meču za treće mesto bio poražen od Italijana nakon izvođenja penala.

Njegove fantastične igre u Penjarolu primetio je niko drugi do Real. Pravi Real, onaj iz Madrida. Platio je 5 miliona i doveo momka koji će narednu sezonu provesti u mladom timu, popularnoj Kastilji. Ubrzo je postalo jasno da to nije fudbal za njega.

Santijago Solari, kog se sećamo iz igračkih dana, pričao je hvalospeve o njemu. Bilo je jasno da dečko zna mnogo fudbala i nakon samo jedne sezone su počele da stižu ponude. Kako se do dresa Reala stiže teško, Valverde će morati obilaznicom.

Pozajmljen je prethodnog leta Deportivu iz La Korunje. Iako timu ne ide baš sjajno ove sezone, Valverde je bitan deo tima. Depor se nalazi u zoni ispadanja i do kraja sezone bi mogao da ima ogromne probleme.

Mogu li da savladaju Levante?

Valverde, koji je visok tek nešto preko 180 centimetara, verovatno ni naredne sezone neće dobiti priliku u Realu. Njihova škola je, nakon odličnih rezultat seniorskog tima, malo promenila fokus i počela da pravi igrače, pa njega to može da raduje.

Iako će ponovo ići na pozajmicu, šansi u Realu može da se nada. Idu mu u prilog i fudbalski kvaliteti, Valverde je moderan centralni vezni, miran i staložen, sa odličnom tehnikom i pregledom igre. Nešto slično kao Kros i Modrić.

Pored pozicija centralnog i ofanzivnog veznog koje je pokrivao i ranije u karijeri, dobio je i drugačiju ulogu. Neko vreme u Deportivu je proveo na poziciji levog veznog igrača, ali se ipak bolje snalazi u centru. Igra duboko na svojoj polovini i voli loptu u nogama.

Za potpis ovog momka su se otimali Arsenal, Čelsi, Barselona i Real ali je on na kraju završio u Madridu. Mnogi mu predviđaju blistavu karijeru a deluje da najbolje uzore upravo ima u tom klubu. Ukoliko se bude razvijao u pravcu Modrića i Krosa, neće biti problema.