DANSKA – Poznata po LEGO kockama, može li Zvezda da ih „posloži“?

danska-crvena zvezda
Danska (FOTO: Guliver Images

Danska je proglašena za najsrećniju zemlju na svetu više godina za redom, prema nekoliko međunarodnih istraživanja, a fudbaleri Crvene zvezde nalaze se upravo tamo.

Da li ce imati srece protiv Midtjilanda – ostaje da vidimo, a dok odbrojavamo do početka utakmice, hajde da se upoznamo sa Danskom.

Pa, krenimo redom. Danska je najmanja država Skandinavije i ima oko 5,5 miliona stanovnika. Zanimljivo, Danska je smeštena na poluostrvu Jiland i na velikom broju ostrva, a prestonica Kopenhagen se nalazi na ostrvu Seland.

Meutim, ostrvo Fin je verovatno najpoznatije po gradu Odense, rodnom mestu svetski poznatog pisca Hansa Kristijana Andersena.

Kraljevina Danska takođe obuhvata dve samoupravne teritorije – Farska ostrva i Grenland. Grendland je, zanimljivo, više od 500 puta veći od Danske, ali ima 100 puta manje stanovnika.

Istorija Danske

Sve do 11. veka (kada je došlo do pokrštavanja) Danci su bili poznati kao Vikinzi, zajedno sa Norvežanima i Šveđanima, koji su kolonizovali, napadali i trgovali u svim delovima Evrope.

Mnogi arheolozi i istoričari veruju da su Vikinzi doprli čak do Amerike i da su je prvi pronašli. Putovali su od Skandinavije do Islanda, zatim dalje do Grenlanda i na kraju do Amerike.

danska-zastava
Danska je prepuna zanimljivosti (FOTO: Guliver Images)

Bleking i Haland su bili delovi Danske većim delom njene rane istorije, ali su potpali pod švedsku vlast 1658. godine. Savez sa Norveškom je raskinut 1814. godine, kada je Norveška ušla u novi savez sa Švedskom, do 1905. godine.

Danska je bila prisiljena da ustupi pokrajinu Šlezvig-Holštajn Pruskoj, što je bila posledica poraza koji je ostavio duboke tragove u danskom nacionalnom identitetu.

Posle ovoga Danska je usvojila politiku neutralnosti, zbog čega ostaje neopredeljena u Prvom svetskom ratu.

Zbog poraza Nemačke tokom sklapanja Versajskog mira Danskoj je ponuđeno vraćanje pokrajine Šlezvig-Holštajn. Bojeći se Nemačke odmazde ona je odbila da prihvati vraćanje Holštajna i insistirala je na plebiscitu o povratku Šlezviga. Godine 1920. je kao rezultat plebiscita severni Šlezvig vraćen Danskoj.

Zanimljivosti o Danskoj

Danska je “prepuna” zaniljivosti, istinite ili ne, evo šta treba da znate o stanovništvu i drugim temama.

– Zastava Danske potiče iz 1219. godine i to je najstarija državna zastava na svetu koju koristi jedna nezavisna nacija.

– Prosečna nadmorska visina države je samo 31 metar, a najviši vrh je 170 metara.

– Dyrehavsbakken je najstariji zabavni park na svetu, a nalazi se deset kilometara severno od Kopenhagena. Park potiče iz kasnog 16. veka, a prvi rolerkoster je otvoren 1932. godine.

– Danska je zemlja koja je prva legalizovala istopolnu zajednicu još 1989. godine, a tek 2012. godine legalizovan je brak između istih polova.

– Kraljevska porodica je najstarija u Evropi. Njihovo poreklo datira iz desetog veka.

danska-kopenhagen-zanimljivosti
Danska je izuzetno zanimljiva (FOTO: Guliver Images)

– Prema istraživanjima, Danci su 2012. godine bili najsrećnija nacija na svetu, a po indeksu kvaliteta života su u samom vrhu: 183 od 200 maksimalnih poena.

– Godine 2013. hrana, piće i cigarete u Danskoj bili su najskuplji u EU.

– Eresundski most, koji povezuje Dansku i Švedsku, dug je 7.845 metara i najduži je kombinovani (drumski i železnički) most u Evropi. Otvoren je u julu 2000. godine.

– Najbogatiji Danac, a 158. na svetu, je Kjeld Kirk Kristiansen. Vlasnik je kompanije „Lego“. Najpoznatiji danski brend su, naravno, “Lego” kocke.

– Danska je bila prva zemlja u kojoj su otisci prstiju korišćeni kao dokaz na sudu. To se dogodilo 1902. godine.

– Ulica Stroget u Kopenhagenu je svojevremno važila za najdužu pešačku zonu na svetu (1,1 kilometara). Danas postoje i duže ulice, ali većina njih je napravljena baš po uzoru na Stroget.

– Pokušaj bekstva iz zatvora se ne smatra prekršajem. Zatvorenici nakon toga služe istu kaznu kao i ranije.

Sve u svemu, ne bi nam bilo dosadno među Dancima.

GDE IGRA PARTIZAN? Kipar – Zemlja bakra, sunca, turizma i večitog sukoba!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Marko Dugošija: Hteo sam da odustanem, a onda sam postao svetski prvak! | Sport Fokus Meridian EP27

 

9 KOMENTARA

  1. Prelepa zemlja,sredjenog zivota i blagostanja,sa zanimljivom istorijom….Sve treba videti,upoznati,doziveti i vratiti se sa ostvarenim ciljem,sa pobedom…Svi verujemo u nasu sjajnu Zvezdu…

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime