KOJE TAJNE ČUVA BELGIJA? Recepti za najlepše čokolade, najčudnija granica i grad sa stotinu imena…

belgija-trg
Belgija je poznata po brojnim stvarima (FOTO: Guliver Images)

Belgija – zemlja čokolade, vafli i piva, ali i fudbala. Iako se nalaze tamo, fudbaleri Partizana će morati da se koncentrišu na ovo poslednje.

Dok se crno-beli pripremaju za utakmicu Lige konferencija i verovatno nemaju mnogo vremena da razmišljaju o svim poslasticama iz Belgije, mi ćemo se pozabaviti upravo njima, te ćemo se bliže upoznati sa ovom zemljom iz nekog drugog, nesportskog ugla.

Belgija i gastronomija

Prva asocijacija na Belgiju su svakako čokolada i pivo. Ali, ako pitate Belgijance – oni bi tu dodali i KROMPIR. Da, dobro ste pročitali.

Krompir je prvi na listi omiljenih namirnica, a pečeni krompirići su jedno od glavnih nacionalnih jela i najpopularnija ulična hrana. Naravno, neizostavni su i različiti sosevi, naročito majonez.

Belgija je poznata po najvećoj proizvodnji piva u Evropi, pa je sasvim uobičajeno da već od ranog jutra vidite lokalce kako lagano ispijaju ovo piće, a u popodnevnim časovima – to je praktično nemoguće izbeći. A, i zašto bi?

Recimo, Brisel je ispunjen lokalima i radnjama koji u svojoj ponudi imaju na desetine i stotine različitih etiketa, a piva se služe u različitim čašama koje su sastavni deo ovog nezaobilaznog hedonističkog rituala.

A, ako očekujete samo svetlo i tamno pivo – prevarili ste se. Oni piva dele po mnooogo kriterijuma. danas u ovoj zemlji postoji oko 180 pivara, a u ponudi je više od 350 vrsta piva. U nekima od njih pivo se proizvodi po recepturama starim i nekoliko vekova.

Dakle, nikako nemojte propustiti da isprobate barem nekoliko vrsta kada posetite Belgiju. Poznate vrste su „Lambic“ i „Trappist“, a najpopularnije je voćno pivo „Kriek“ koje se pravi od višanja.

KOJE TAJNE ČUVA BELGIJA? Recepti za najlepše čokolade, najčudnija granica i grad sa stotinu imena…
Belgija je poznata po čokoladi (FOTO: Guliver Images)

A, ako možda niste ljubitelj piva, svakako jeste slatkiša, pa – Belgijanci i za vas imaju rešenje. „Godiva“ vam je sigurno poznata, a ako posetite Brisel – nećete moći da prođete ulicom od štandova na kojima se proaju čokolade i praline.

Štaviše, možete da upišete i kratke kurseve i da naučite da pravite čokolade. Slično važi i za vafle, jer njihov miris opija čitavu Belgiju.

Briž – jedan od najlepših gradova

Na severozapadu Belgije, u Flandriji, smešten je Briž – grad burgundskih vojvoda, koji je oduvek bio poznat kao jedan od najlepših gradova u Evropi.

Briž je status grada stekao još 1128. godine, a tokom srednjeg veka bio je važna luka i trgovački centar. U međuvremenu je postao jedan od najbogatijih gradova u Evropi, ali i jedan od najhladnijih. Bez obzira na to, i dalje je jedno od omiljenih mesta svih turista.

Zbog svoje očuvane srednjovekovne arhitekture često se nalazi na listama najromantičnijih gradova, a ista ta arhitektura i bogata kulturna istorija dovele su ga i na listu Uneskove Svetske baštine.

Uske ulice, koje su popločane kaldrmom, kanali koji spajaju trgove, visoki tornjevi i crkve su glavne asocijacije na ovaj grad, pa i ne čudi što ga posećuju brojni turisti.

I naravno, ne smemo zaboraviti i pijačni dan u Brižu. Na jednom trgu već 1000 godina jednom nedeljno se održava pijačni dan, tradicija koja nije prekidana sve od kraja 10. veka.

Zanimljivosti o Belgiji

U Belgiji je grejanje zaslužno za oko 14 odsto ukupnih emisija gasova sa efektom staklene bašte. Međutim, Brisel vodu iz kanalizacije koristi za grejanje.

Dok nas u graskim gužvama biciklisti često nerviraju, u Belgiji postoji pravi „raj“ za sve ljubitelje dvotočkaša. Naime, postoji staza koja voi zapravo kroz sredinu ribnjaka.

Staza je izgrađena ispod nivoa ribnjaka, dubine taman toliko da površina vode sa leve i desne strane bude u visini glave bicikliste.

Pomenuli smo pivo i pivnice, ali jena je zaista posebna. Kada uđete u pivnicu “De Biergrens”, ulazite u nju na jedna vrata iz Holandije, a na druga vrata izlazite u Belgiju.

Recimo, kada uđete u pivnicu De Biergrens, ulazite u nju iz Holandije, a na druga vrata izlazite u Belgiju. Da, pomalo čudno, ali u pitanju je jedna od najluđih međunarodnih granica na planeti. Mesto Barle, koje se nalazi oko 100 kilometara južno od Amsterdama, sastoji se od mnogobrojnih parcela koje poseduje ili Belgija (Barle-Hertog) ili Holandija (Barle-Nasau).

I tu nije kraj. Jer, kada uđete u pivnicu De Biergrens, ulazite u nju iz Holandije, a na druga vrata izlazite u Belgiju. Pa, znate li za čudniju granicu?

DANSKA – Poznata po LEGO kockama, može li Zvezda da ih “posloži”?

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Marko Dugošija: Hteo sam da odustanem, a onda sam postao svetski prvak! | Sport Fokus Meridian EP27

 
 

4 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime