Španski kup nije za Kraljevski klub!

Lošu sezonu, u kojoj su se već oprostili od lige, Real je nastavio i u drugom domaćem takmičenju. Porazom od Leganesa su ispali već u četvrtfinalu pa će Liga šampiona biti prioritet u nastavku sezone. Loši rezultati Madriđana u kupu uopšte ne čude!

Ekipa Real Madrida, verovali ili ne, ima samo dva osvojena kupa u poslednjih 25 godina! Neverovatan učinak, ostvaren trofejima u sezonama 13/14 i 10/11, znači da je ovo takmičenje potpuno u drugom planu ekipe iz Madrida.

Čudo za Espanjol?

Kada bismo se vratili još malo u prošlost, tačnije još deset godina, dobili bismo još čudniju informaciju. Za poslednjih 35 godina Real Madrid je samo četiri puta stizao do trofeja u domaćem kupu. Kraljevski klub ne može da se pohvali uspesima u Kupu kralja.

Ako nije Real, ko je?

Ovo je logično pitanje, ko je sve podizao trofej ako Madriđani nisu. Kako je Realu uvek fokus bio na klempavom trofeju Lige šampiona, svi su uspevali da iskoriste priliku. Tokom poslednjih sedam godina, doduše, nije bilo većih iznenađenja.

Pre toga je situacija bila šarena. Dva puta u ovom veku najbolja je bila ekipa Saragose. Saragosa ima i trofej iz 1994. godine. Zanimljivo, dva puta su u finalima pobeđivali Seltu iz Viga. Sa tri osvojena pehara u poslednjih 25 godina, oni su uspešniji od Reala.

Veoma kratak period je bio potreban Sevilji da stigne do dva trofeja. Samo dve godine pauze između njihovih pobeda nad Hetafeom i Atletikom iz Madrida. Manje od deset godina za dva trofeja je bilo potrebno i Deportivu (’95 i ’02) ali i Valensiji (’99 i ’08).

Možda Barselona osvoji i LŠ?

Tokom ovog prilično dugog perioda u kom je Real postio do trofeja su stizali i Betis i Espanjol. Tamo ranije, u onih prvih deset godina kada Real nije često dolazio do pehara njega su prisvajali Atletik Bilbao, Real Sosijedad i još jednom Saragosa.

Kako izgledaju brojke najuspešnijih u tom periodu?

Tokom poslednjih 35 sezona Barselona je kup osvajala čak 10 puta! To je 2.5 puta više od Reala, a za razliku od velikog rivala oni su još uvek u konkurenciji da osvoje trofej ove sezone. Barselona je stigla do poslednja tri kupa što je najduži niz još od uspeha Atletik Bilbaa iz perioda 1930-1933!

Zanimljivo, i najveći konkurent u Madridu ima više osvojenih trofeja tokom poslednjih 35 godina. Atletiko je u tom periodu stigao do pet kup takmičenja a u dva navrata su u finalu pobeđivali Real i ostavljali ih bez trofeja.

Real je ukupno tek treći?

Naravno, neprikosnovena je Barselona. Tim iz Katalonije ima čak 29 trofeja u Kupu kralja i po tome su apsolutni rekorderi. Bilo bi očekivano da je Real, kao verovatno najveći evropski klub na drugom mestu, ali to nije tačno!

Drugi po broju osvojenih kupova je Atletik Bilbao, koji je nekada dominirao ovim takmičenjem. Baskijci imaju 23 osvojena kupa od čega je čak 15 trofeja stiglo u Bilbao pre završetka Drugog Svetskog rata! Real još nije nadoknadio tu razliku.

Madriđani moraju da spasu sezonu u Ligi šampiona!

Poslednji kup ekipe iz Baskije stigao je kada i poslednja titula. Duplu krunu su osvojili u sezoni 1983/84 i od tada nisu imali mnogo uspeha. U poslednjih desetak godina su tri puta gubili u finalu, zanimljivo, uvek od Barselone.

Real Madrid trenutno, a tako će ostati i nakon ove sezone, ima 19 osvojenih kupova u Španiji. Gledajući broj učešća, čini se da je Realu lakše da osvoji Ligu šampiona nego ovaj domaći trofej. A da ironija bude veća, Kup kralja su najčešće osvajali Katalonci i Baskijci.