Sokratis Papastatopulos: Kako biti dobar u lošoj odbrani?

Papastatopulos sokratis-olimpijakos
Sokratis potpisao za Olimpijakos (Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)

Bez velikog dela svojih navijača koji čine poznati ,,žuti zid” Dortmund nije uspeo da pobedi Augsburg zahvaljujući tome što je Sokratis Papastatopulos kao u retkim slučajevima ne samo ove sezone, dopustio protivničkom fudbaleru da pored njega postigne gol.

No, propusti se dešavaju i najboljima, što i jeste epitet koji nije daleko od ovog grčkog fudbalera. Sokratis je prema svemu što već sezonama prikazuje, jedan od najboljih igrača Dortmunda. S obzirom na način na koji Milioneri igraju, a koji u priličnoj meri zapostavlja odbranu ostavljajući često defanzivce na cedilu, to mođe da bude velika muka.

LIVERPUL I NJEGOVA EFIKASNOST: ISTINA ILI MIT?

Lako je steći status sjajnog centarhalfa u timovima koji se oslanjaju na defanzivan način igre. Problem je to postići u ekipama kao što je Dortmund koje su prosto ,,opsednute” ofanzivom. Iako nije ni najsnažniji, ni tehnički najpotkovaniji centarhalf  u Bundesligi, Sokratis je možda i najpouzdaniji.

Dortmund i ove sezone ne uspeva da sredi odbranu i za tim takvog kalibra suviše lako prima golove. Stvar je u tome što bi bez odličnog Grka situacija bila još gora. Međutim, to istovremeno i znači da njegov stvarni učinak često ostaje pokriven lošim utiskom koji ostavlja odbrana Žutih.

Pedantni analitičari navode neke veoma zanimljive podatke koji ukazuju na njegov efekat na igru svoje ekipe. Naime, Sokratis je u pet glavnih kategorija relevantnih za fudbalera odbrane bolji od nekih izvanrednih evropskih defanzivaca.

Dortmundov Betmen nastavlja da zavodi red: Batšuaji 7+1 na četiri meča

Kategorije su poznate: startovi, presecanje dodavanja, blokirani šutevi, čišćenja i dobijeni vazdušni dueli. Iza njega u tom domenu su ostali Ramos, Kjelini, Boateng i Pike! Sokratis je to pre svega postigao beskompromisnim stavom i posvećenošću svom klubu.

Kao nagrada je stigla želja Milionera za produženjem ugovora koji trenutno važi do 2019. godine.

Dortmund je veliki favorit protiv Salcburga u Ligi Evrope, a kvote se nalaze ovde

Sokratis je napredovao pod trenerom Štogerom u ovoj sezoni, a njegove reakcije su često sačuvale bodove Dortmundu. Postigao je i tri gola od početka sezone. U dresu Dortmunda je između ostalog osvojio Bundesligu 2014, kao i sa Milanom 2011, iako je za Rosanere odigrao samo pet utakmica.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime