Slučaj Skenderbeg: Kako sve kažnjava UEFA?

Srpski, kao i mnogi drugi timovi sa istoka Evrope, često dolaze u sukob sa krovnom organizacijom za fudbal u Evropi. Ovoga puta je na dnevnom redu UEFa bio Skenderbeg, predstavnik Albanije koji bi mogao da se suoči sa jednom od najtežih kazni u istoriji fudbala.

Problemi sa rasizmom, pirotehnikom i nameštanjem mečeva su često izazivali kazne. UEFA je znala da bude stroga a sada ćemo se prisetiti nekih od najrigoroznijih kazni u evropskom fudbalu. Kakva bi to lista bila bez srpskih klubova, igrali su se i kod nas mečevi bez publike.

5. Skenderbeg

Albanski predstavnik je već propustio 2015/16 a sada bi zbog istih dešavanja mogao da dobije jednu od najvećih suspenzija u istoriji fudbala! Zbog neregularnih mečeva protiv Dinama iz Zagreba, Sportinga i Lokomotive iz Moskve, Skenderbeg je opet na sudu.

Istraga je nastavljena i nakon odslužene kazne. Iako je Skenderbeg ponovo igrao Evropu, a ove sezone je bio u grupi sa Partizanom, može da se desi da narednih godina ne igra. UEFA je svojim organima predložila da suspenzija bude desetogodišnja.

To bi bio ogroman udarac za albanskog predstavnika koji je u poslednje vreme stvarno beležio dobre rezultate na međunarodnoj sceni. Ali, nije samo Evropa problem. UEFA je dobijala dopise iz Albanije da Skenderbeg igra nameštene mečeve i u domaćem prvenstvu, pa će i to uticati na kaznu.

4. Englezi

UEFA je donela odluku da se engleski timovi suspenduju iz svih takmičenja. Bile su im zabranjene čak i prijateljske utakmice. Nekoliko dana kasnije, FIFA je odluku proširila na ceo svet. Kada su, nakon žalbi, popustili i dozvolili prijateljske mečeve van Engleske, reagovala je Belgija.

Kladi se na Engleze!

Belgijanci su zabranili ulazak u zemlju engleskim timovima. Sve je to bila posledica ogromne tragedije na Hejselu. Igrali su Juventus i Liverpul a Englezi su ispaštali narednih šest godina. Preko 15 različitih timova nije učestovalo u Evropi tokom tog perioda.

Ova kazna se poklopila sa reakcijom Margaret Tačer koja je nizom zakona i pooštravanjem propisa pokušala da iskoreni huliganizam. Pitanje je da li je to uspela na pravi način ali je sasvim sigurno postala najomraženija ličnost u pabovima.

3. Legija Varšava

Kada u Ligi šampiona dočekuješ Real iz Madrida, očekuješ pun stadion. Gostuje ti najtrofejniji klub u tom takmičenju, ali su kapije zaključane. Publika je ostala ispred stadiona jer je Legija dobila jedan meč suspenzije.

Iako bez publike, Legija je na tom meču remizirala protiv favorizovanog protivnika. Jedan od tri pogotka za domaći tim je postigao i Miroslav Radović koji je tokom te grupne faze bio strelac i u Madridu. Sa četiri osvojena boda u grupi, Legija je stigla do treće pozicije i Lige Evrope.

2. Srpski klubovi pod kaznama

Zvezda je pred praznim tribinama ugostila Bazel. Kasna se odnosila na incidente sa meča protiv Intera iz Zaprešića. Još uvek se pamti navijanje Zvezdinih navijača. Oni su bakljadom ispratili igrače na poslednjem treningu, ali im nisu doneli sreću jer je Bazel slavio.

Nastavlja se domaće prvenstvo!

Najsvežije sećanje na zatvoren stadion nam je Partizanov izostanak publike protiv Dinama. U prvom kolu grupne faze Lige Evrope tribine u Humskoj su bile prazne. Ponovo je to bio odlučujući faktor, Ukrajinci su uspeli da odnesu sva tri boda iz Beograda.

1. Turska 2011-12

Sećate se kada su na mečeve u Turskoj mogli da uđu samo žene i deca? Bilo je to fantastično iskustvo! Ova odluka nije bila doneta direktno od strane UEFA već ju je doneo fudbalski savez Turske. Ispostavilo se da je to pravi potez.

Savez je odlučio da kazna za svaki nered na tribinama bude zabrana prodaje karata muškarcima starijim od 12 godina. Kasnije je starosna granica podignuta na 15 godina, a akcija je prošla stvarno dobro. Prvi ovakav susret je bio Fenerbahče – Manisa sa preko 41.000 gledalaca!

89 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime