Slučaj Mitrović: odlazak u januaru kao neminovnost

Prošlo je dve godine otkako je Mateja Kežman izjavio da će Aleksandar Mitrović biti bolji od njega ( neki bi ”zluradi” Zvezdaši rekli da to i nije naročito teško) i uporedio ga sa Didijeom Drogbom.

Poređenje sa Drogbom je naravno preterano, osim možda po pitanju gabarita. Ispostavilo se, međutim, da je preterano bilo i Kežmanovo predviđanje da će Mitrović brzo postati zvezda u Premijer ligi.

Igra se Premijer liga, evo i kvota!

Bivši fudbaler Partizana, PSV-a, Čelsija i još nekih klubova, doduše nije napadača Njukasla smestio među zvezde timova koji osvajaju Premijer ligu, ali mu je namenio glavnu ulogu u nekom iz gornje polovine tabele.

Njukasl za sada ne deluje kao prava sredina za dvadesettrogodišnjeg centarfora. Svrake zapravo u ovom trenutku ne deluju kako treba ni za koga, pa ni Mitrović nije izuzetak.

Benitez ne uspeva da pronađe pravu recepturu, a Srbinu uklapanje u opšte sivilo ide odlično. Postigao je samo jedan gol na ukupno šest ligaških pojavljivanja na terenu, od kojih nijednom od početka utakmice.

Debitantska sezona u Premijer ligi u kojoj je devet puta bio strelac i imao 34 nastupa, sada za ovog fudbalera deluje veoma daleko. Mitrović je još koliko toliko igrao u Čempionšipu, ali mu je učinak bio prosečan. Čak i takav (6 golova u svim takmičenjima), teško da će biti premašen do kraja ove sezone.

Proverite koliko vredi kec na Njukasl protiv Evertona!

Ne tako davno, Aleksandar Mitrović je bio proglašen za najboljeg mladog fudbalera na prvenstvu Evrope za igrače do 19 godina, a status je potvrdio sa dve odlične sezone u Anderlehtu.

Na ukupno 59 ligaških utakmica postigao je 36 golova, od čega 20 u drugoj godini. Još osam je dodao u drugim takmičenjima, a osigurao je mesto i u reprezentaciji.

Iako su ga navijači brzo prihvatili, a na tribinama se pevala pesma u njegovu čast kojom su se plašili protivnici, a Benitez često pozivao da ga pusti na teren, Mitrović ove dane u kojima se Svrake muče da ostanu iznad zone ispadanja, uglavnom provodi na klupi.

Hoće li Mitrović igrati na Emiratima?

U porazu od Lestera, popularni Mitro je igrao dva minuta. Pre toga je sa sedamnaest minuta učestvovao u remiju sa Vest Bromvičem. Od dolaska Beniteza u Njukasl bio u početnoj jedanaestorci svega 15 puta, premalo za ”robu” od 13 miliona funti.

Gde bi mogao da ode?

Da je bilo nekih ponuda vrednih razmatranja, Mitrović sigurno ne bi više nosio crno-beli dres. Zapravo, možda i bi, ali Partizanov, što je nedavno objavljeno kao zanimljiva mogućnost.

Benitez ima problema sa povredama napadača, ali izgleda da bi se pre on presvukao i lično ušao u igru, nego što bi Mitroviću dao ozbiljniju priliku da zasluži mesto u timu. Odlazak sa Sent Džejms parka deluje kao neminovnost za Srbina, a pored engleskih ligaša, pominje se i Anderleht. Partizan? Nikad se ne zna.