Slavoljub Muslin ipak na Mundijalu? Koji je njegov sledeći korak?

Slavoljub Muslin
Muslin na promociji sa predsednikom FSS Slavišom Kokezom (FOTO: Starsport)

Posle smene Slavoljuba Muslina sa mesta selektora reprezentacije Srbije pitanje je gde će iskusni stručnjak nastaviti karijeru. Pojavljuju se informacije da bi on mogao ipak da ode na Mundijal!

Nije Srbija jedina reprezentacija koja je otpustila selektora koji ju je doveo na Svetsko prvenstvo. Isto su uradili i Australijanci. Nekadašnji reprezentativac “Sokerosa” Angelos Postekoglu doveo je Australiju na takmičenje u Rusiji, ali je podneo ostavku posle plasmana na SP.

SRBIJA OSVAJA SP? ZAŠTO DA NE!

Muslin se uz Jirgena Klinsmana pominje kao mogući selektor koji će sa klupe povesti “Sokerose” na Mundijal. Koliko je to realno?

AUSTRALIJA? IPAK NE

Teško da će iskusni stručnjak završiti na klupi zemlje – kontinenta. Deluje da su dve opcije moguće kada su “Sokerosi” u pitanju . Prva je neko zvučno ime poput Klinsmana koje bi smirilo duhove posle odlaska prethodnog selektora. Druga je neko ko već duže vreme radi u australijskom fudbalu i ko poznaje dobro situaciju, igrače, selekciju…

MOŽDA I TI ODEŠ NA MUNDIJAL! KAKO? LAKO, SA JEDNIM TIKETOM!

Muslin se apsolutno ne uklapa ni u jedno od ova dva. Nema nikakve logike da Australijanci zaposle nekoga poput njega i povere mu nacionalni tim u ovako bitnom momentu. On je sa Srbijom mogao, a po nekima i morao da ide na Svetsko prvenstvo. To se nije desilo, ali on neće ići na SP ni sa Australijom.

OKOLINA SE RASPITUJE

Čak i pre njegove smene, dok se još samo nagađalo o tome da Slavoljub Muslin može biti smenjen bilo je priča da bi neke od komšijskih reprezentacija mogle da ga angažuju.

Fudbalski savez BIH još uvek vaga, pominjalo se da je Meho Kodro ime koje je sigurno, ali ništa se još uvek ne zna. No, posle iskustva sa fudbalskim savezom Srbije poslednje što Muslin želi je još jedna slična situacija. Čini se da u FS BIH ima još više problema nego u FSS-u i Muslin sasvim sigurno želi neko mirnije okruženje za rad.

Makedoncima ide odlično, imaju novu mladu generaciju predvođenu Bardhijem, Nestorovskim, Trajkovskim, Babunskim… U jako teškoj grupi sa Španijom i Italijom nisu mogli bolje od trećeg mesta, a Igor Angelovski deluje kao siguran na svojoj fotelji selektora.

MERIDIAN MUNDIJAL – LIGA SA NAJBOLJIM KVOTAMA! 

Crna Gora pod Tumbakovićem igra sasvim solidno. Hrvati su nedavno postavili novog trenera za svoj nacionalni tim, a nije bilo reči da su Slovenci bili zainteresovani za bivšeg selektora “Orlova”.

SLEDEĆI KORAK – BOGATA AZIJA I MIRAN SAN

Slavoljub Muslin ima 64 godine, trenirao je klubove na dva kontinenta, od Francuske, Bugarske, Srbije i Belgije do Rusije i Maroka.

Poslednji angažmani pre preuzimanja reprezentacije Srbije bili su mu kratkotrajni poslovi u Amkaru iz Perma (6 meseci) i Standardu iz Liježa (mesec i po dana) i teško da ćemo ga opet videti u klupskom fudbalu.

Pa, koje su opcije za Muslina? Dokazao je da sa selektorske pozicije može da prepozna kvalitete, ali i slabosti jednog prosečnog tima i da ga odvede na veliko takmičenje. Idealno mesto za njega bi bila reprezentacija neke zemlje koja ima mnogo novca, ulaže u fudbal, ali još uvek ne postiže dobre rezultate na reprezentativnom planu.

Kao idealne mete nameću se reprezentacije poput Azerbejdžana i Kazahstana. Njihovi klubovi su sve uspešniji, ali nacionalni timovi još uvek ne mogu da se nose ni sa prosečnim timovima iz Evrope. No, ostaje nam da se vidi šta će se desiti. Možda bi posao selektora Srbije mogao biti i poslednji angažman Slavoljuba Muslina.