Skupi li su golmani u Engleskoj – sedamdeset miliona razlika između Najdžela Martina i Kepe Arizabalage

Čelsi Kepa Asmir Begović
Čelsi doveo novog golmana (Photo by Luke Walker/Getty Images)

Nekada su dečaci koji su imali tu ,,ludu ideju” da budu fudbalski golmani sebe zamišljali kao Jašina ili Iribara, u Srbiji se identifikovali sa Šoškićem i sve to samo da bi postali slavni. Jedino što je preostajalo čuvarima mreže i jeste bila slava, pošto su u tim danima zarađivali daleko manje nego igrači u polju.

Danas mogu slobodno da kažu da pored želje da frustriraju napadače, imaju i motiv da pritom i zarade veliki novac. U modernom fudbalu basnoslovne sume ne zarađuju više samo oni koji daju golove, već i oni koji ih sprečavaju. Doduše, možda ne kao Nejmar ili Mbape, ali se ni golmani ne mogu požaliti. To pravo zadržavaju sada samo vlasnici klubova ako se ispostavi da najnovija akvizicija ima ,,bušne ruke” ili problem sa dioptrijom.

Španija – Sovjetski Savez 1964: Kada politika skroji rivalitet

Naravno, najviše para dobijaju oni srećnici koji se presele u Englesku i zauzmu mesto između stativa nekog od timova koji igraju u Premijer ligi. U određenom smislu to pomalo i čudi pošto je Engleska oduvek raspolagala dobrim golmanima. No, to je stvar za duboke analize ne samo tržišta, već i načina razmišljanja onih koji rukovode ostrvskim klubovima.

Prvi koji je u Engleskoj dostigao granicu snova od milion funti je bio Najdžel Martin. Pre tačno devetnaest godina on je prešao iz Bristol Roversa u Kristala Palas za šta je dobio toliki iznos. Na kontinetu je u to doba već bilo golmana milionera (Zubizareta), ali je Martin probio led u Engleskoj.

Ovaj golman je kasnje u svojoj karijeri branio i za Lids, Everton, a za nacionalni tim nastupio 23 puta. Kad smo već na ostrvu, da kažemo da je polovinu cifre za koju je potpisao Martin, prvi dobio Fil Parks koji je deset godina ranije iz Kvins Park Rendžersa prešao u Vest Hem.

Najdžel Martin je prvi golman milioner u Engleskoj

U poslednje dve godine se u Premijer ligi odigravaju golmanski transferi zbog kojih siroti Najdžel Martin sigurno žali što se nije rodio dvadesetak godina kasnije. Ko zna šta bi tek rekao čuveni Jašin da može da vidi sve te silne nule koje čuvaju mreže ostrvskih, ali i ostalih klubova.

Ederson je prošle godine dobio 35 miliona funti da bi dres benfike zamenio uniformom Mančester Sitija. Nije da se nije isplatio, ali treba reći da su Građani samo godinu dana ranije doveli Klaudija Brava za 17 miliona.

Golmani koji su obeležili prvenstvo ali ne svojim odbranama!

Ove godine se dogodio slučaj ,,Karijus” koji je Liverpul skupo platio. Ne misli se samo na neosvajanje Lige šampiona, već i na angažovanje Alisona. U zapećak je otišao i Minjole, a Crveni su za dovođenje Brazilca platili vrtoglavih 67 miliona funti. Za sada se ne može reći da su omanuli, ali to će se videti tek na kraju sezone.

Čelsi nas je tokom godina navikao na visoke sume koje je izdvajao Roman Abramovič. Međutim, 72 miliona funti, odnosno skoro 72 miliona funti (nedostaje oko 400 hiljada) koliko je koštao mladi čuvar mreže Kepa Arizabalaga je pravi šlag na torti. Iako najskuplji ne samo u Premijer ligi i u Engleskoj, već na svetu, mladi golman je primio tri gola više od Edersona i Alisona, pa je Romanu možda krivo što je ,,calnuo” toliko.

Opet, ko može da kaže da Baskijac brani sedamdeset puta bolje (i nešto sitno) od prvog golmana milionera u Engleskoj, Najdžela Martina?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime