FK ŠEFILD: Najstariji u gradu, državi, na svetu!

Fudbal se igra dugo. Iako su zvanična takmičenja počela tek pre nešto više od jednog veka, a fudbal samo nekoliko decenija ranije zvanično nastao kao jedna od verzija ragbija, sa ovom igrom se mogu povezati mnoge drevne igre na raznim kontinentima.

Nećemo se vraćati toliko unazad, zadržaćemo se u drugoj polovini 19. veka.

U ovoj rubrici ćemo pokušati da vam predstavimo sve one timove koji su na neki način drugačiji od ostalih. Videćete, tu će biti onih sa mnogo trofeja ili onih kroz istoriju nisu osvajali ništa.

Jedina zajednička stvar će im biti da iza sebe kriju priču dostojnu pričanja, da im u prvom planu nije rezultat ili da mogu da se pohvale nečim potpuno neočekivanim.

Mnogi ragbi klubovi su igrali fudbal u godinama kada je on nastajao. Zapravo, fudbalske sekcije su tih godina nastajale samo na dva načina, ili kao odeljci ragbi ili kao odeljci kriket klubova.

Jedan od takvih je Šefild, tim koji ni slučajno ne smete pomešati sa Junajtedom ili Vendzdejem iz istog grada.

Nekoliko godina pre samog osnivanja se pojavila ideja o prelasku na fudbal. Dve godine nakon početka igranja fudbala u Šefildu gospoda Kresvik i Prest su odlučila da sednu i naprave potpuno novi klub, koji će se u narednim godinama baviti fudbalom i biće nezavisan u odnosu na kriket klub iz kog je proistekao.

U samom centru Šefilda, delu grada koji se zove Hajfild, sastali su se 24. oktobra 1887. igrači kriketa ali i mnogi drugi zainteresovani da učestvuju u radu novog kluba.

Iako su tada igrači Šefilda mečeve uglavnom igrali u timovima ’’Oženjeni’’ protiv ’’Slobodnih’’, ’’Zaposleni’’ protiv ’’Nezaposlenih’’ i slično, bila su im potrebna nekakva pravila.

Dvojica ljudi koji su osnovali klub su bili potrebni i tada, da sastave spisak koji će se godinama kasnije zvati ’’Šefildska pravila’’ i koji će koristiti svi klubovi iz okoline. Upravo zbog toga Šefild FK nije primljen u takmičarski fudbal kada je liga uspostavljena. Savez nije prihvatao takva pravila igre.

Najveći rival Šefilda je Halam, klub koji je osnovan samo tri godine kasnije. To rivalstvo još uvek traje, sa kontinuitetom od preko 150 godina. Većina njihovih međusobnih duela je odigrano u dalekoj prošlosti ali je rivalstvo u kontinuitetu potrajalo do današnjih dana.

Iako su komšije imale problema, uspeli su tokom 1886. i 1887. da reorganizuju klub i nastave da se takmiče. Danas igraju u 10. rangu engleskog fudbala, dve lige ispod rivala. Njihovi međusobni mečevi se nazivaju ’’Derbi pravila’’ zbog onih pravila koja smo već pomenuli.

Na prste jedne ruke bi se mogli izbrojati veliki mečevi koje je ovaj klub odigrao. Oni se nisu nikada hvalili uspesima, to što su najstariji je bilo dovoljno za slavu. Šefild Vednezdej je osnovan 1867, deset godina nakon najstarijeg kluba na svetu dok je Šefild Junajted osnovan 1889. godine.

Upravo je na Bramar Lejnu Šefild proslavio 150 godina postojanja mečevima protiv Intera i Ajaksa. Naravno, to nisu bili najjači sastavi tih timova već omladinske selekcije ali su za Inter na tom meču nastupili Materaci i Baloteli.

Šefild FK je i od strane FIFA prepoznat kao najstariji fudbalski klub na svetu za šta je dobio poseban orden, kakav od klubova na svetu ima još samo Real Madrid.

Do sada je najbolji izdanak kluba Metju Louton, igrač koji je nastupao i u Premijer ligi u dresovima Aston Vile i Barnlija.

Šesnaest godina je dug period pa često ne možemo ni biti svesni koliko je šesnaest decenija dug. Šefild FK je uspeo da pregura mnoge krize ali da ne odstupi od svoje početne filozofije.

Dunave, Dunave… Kakve to veze imaju Forlan, Kavani i Rekoba sa rekom koja protiče kroz Srbiju?

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Kad novinar utihne – Filosofija Palanke | Fudbalski kutak: Udarac iz ugla #46