Sebastijan Abreu – rekorder među putnicima!

Kada se pomenu fudbaleri koji su proputovali ceo svet na prvu loptu se izdvoji nekoliko imena. Mnogo naših igrača je proputovalo Evropu i Aziju ali se ističe Miljan Mrdaković. Sebastijan Abreu je uspeo da nadmaši aktuelni rekord i potpiše za 26. klub u profesionalnoj karijeri!

Džejmi Kureton je promenio 17 timova u karijeri koja traje skoro dve i po decenije. Nikolas Anelka je promenio samo 12 timova, ali su oni bili veoma zvučni! Mrdaković ima dvadeset upisanih ekipa u svoj CV. Bolji od svih njih su Luc Fanenštil i Sebastijan Abreu.

Zapravo, najbolji je Abreu, koji je juče postao Ginisov rekorder! On je postao član čileanskog prvoligaša Audaks Italijano i ušao u istoriju. Njegov konkurent je bio nekadašnji nemački golman. Iako je Sebastijanova karijera impozantna, Fanenštilova je ’’luđa’’.

Nova titula za Urugvaj?

Luc Fanenštil je čovek koji je branio u šest različitih FIFA zona! Što se tiče Evrope nastupio je u Nemačkoj, Engleskoj, Finskoj, Belgiji, Norveškoj, Jermeniji i Albaniji. Polako, nismo ni počeli da nabrajamo zemlje na drugim kontinentima. Bilo je tu timova iz Brazila, Singapura, Kanade, Malezije, Namibije…

Uglavnom, pokrio je sve opcije, nastupio je na šest različitih kontinenata a nije moralo tako da bude. Bajern ga je tražio kada je bio omladinac. On nikada nije želeo da bude rezerva pa je odlučio da luta. I da postavlja rekorde.

Ko ima najveće šanse da prigrabi boginju?

Sebastijan Abreu, kog inače zovu ’’El Loco’’, daleko je poznatiji. Šesnaest godina je nosio dres reprezentacije Urugvaja, na 70 mečeva bio je strelac 26 puta. Učestvovao je na dva Svetska prvenstva i na tri kontinentalna takmičenja!

Pamtimo ga po golu koji je postigao protiv Gane. Sećate se sigurno tog meča sa Svetskog prvenstva 2010. Luis Suarez je dobio crveni karton kada je igrao rukom da bi sprečio gol. Uspeo je, Asamoa Đan je promašio kazneni udarac. Meč je otišao u penal seriju.

Hladan kao špricer je bio Sebastijan Abreu, već tada iskusni napadač. Izveo je ’’panenku’’ i pogodio odlučujući penal u seriji. Provukao je Urugvajce do polufinala a onda su usledili porazi od Holandije i Nemačke.

Suze dvojice Dijega, Forlana i Godina, dok mu trče u zagrljaj sa centra terena nemaju cenu. On je stajao, čekao, raširenih tetoviranih ruku i sa prepoznatljivom frizurom koju je držala traka. Sebastijan Abreu je u tim momentima doživeo vrhunac karijere.

Suarez bi mogao da bude najbolji strelac na SP!

A kakva je to karijera, o tome se mogu pričati bajke! Jedino što nedostaje je još malo kvalitetnog evropskog fudbala. Šteta je što smo takvog čoveka u Evropi gledali prekratko. Pokušavao je, istina, nekoliko puta. Pokušao je u Deportivu, gde nije išlo, pa u Beitaru iz Jerusalima. Ništa.

Najbolji utisak je ostavio u Real Sosijedadu, gde je bio pozajmljen iz River Plate. Jedanaest golova na osamanest mečeva u ligi. Fantastično. Sledeće sezone Aris, samo osam mečeva i konačno zatvaranje vrata Evropi. Vratio se tamo gde je bio božanstvo.

Počeo je karijeru u Defensoru a nakon samo jedne sezone se preselio u San Lorenco. Golgeterski gen se odmah video i već 1998. godine stiže u La Korunju. Deportivo ga je za šest godina poslao na sedam pozajmica. U sedam različitih klubova.

Urugvajci moraju da budu prvi u grupi!

Igrao je u raznim državama. Meksiko, koji nije u Južnoj Americi, ugostio ga je nastupima za Dorados, Monterej, San Luiz, Tigres… Na matičnom kontinentu, nešto južnije, igrao je za timove iz Urugvaja, Argentine, Brazila, Paragvaja, Ekvadora i Čilea.

Treba istaći, zašto ne, i jednu sezonu provedenu u El Salvadoru. Nosio je dres Santa Tekle a za koliko drugih igrača ste čuli da su nastupali u toj ligi? Verovatno ni za jednog, osim ukoliko i sami niste išli na tako dalek put da potpišete ugovor. Sa njima je bio i šampion!

Iako ima 41. godinu fudbal ga i dalje privlači. Njegov novi tim, Audeks Italijano, naredne sezone igraće Kopa sudamerikanu. Prvi protivnik u tom takmičenju je Botafogo, sredinom aprila. A za navijače Botafoga nema mnogo većih igrača od Abreua.

Brazilci igraju Karioka diviziju!

U timu iz Brazila je na 93 ligaška meča postigao 55 golova. Pa kako onda da ga ne obožavaju?

Potrajalo bi da nabrajamo imena svih klubova u kojima je igrao. U tom prebrojavanju bi sigurno nekog preskočili. Od onih koje nismo pomenuli a čiji je dres nosio tu su Kruz Azul, Gremio, Figueirense, Nacional…

Prethodnu sezonu je proveo u drugoj ligi ali je odlična golgeterska forma značila prelazak u viši rang. Sada je potpisao ugovor sa timom velikih ambicija. Sa 26. različitih klubova u karijeri, ’’Ludak’’ Abreu je svetski rekorder. Još uvek ne planira da stane, kod njega su i forma i klasa večni!