Saša Obradović među srpskim trenerskim legendama

Kosarka EuroCup season 2017-2018 Partizan v Lokomotiva Kuban Head coach Sasa Obradovic Beograd, 08.11.2017. foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Ako je i morao da traži uzor u svom dosadašnjem trenerskom radu, Saša Obradović nije morao da ide dalje od onih koji je dao srpski sport, iznedrivši veliki broj trofejnih stručnjaka koji su svojim radom menjali izgled ne samo naše, već i evropske košarke.

Posle samo dve godine provedene u Lokomotivi Kubanj, Obradović je došao u priliku da poput njegovih slavnih prethodnika, ureže svoje ime u red velikana koji su osvajali evropske trofeje. Posle rekordnog niza od dvadeset pobeda, odveo je svoju ekipu u finale Evrokupa gde mu je protivnik Darušafaka na čelu sa Dejvidom Blatom. Dosada nezabeležen uspeh u takmičenju mu je doneo priznanje za trenera godine sezone 2017/18 u Evrokupu.

Najmoćniju lokomotivu u Evropi „vozi“ Saša Obradović

Pored igračkih, Obradović je i u trenerskoj karijeri imao uspeha osvajajući trofeje u Nemačkoj, Ukrajini i Rusiji. Međutim, titula u evropskom takmičenju ima mnogo veću težinu, a u njegovom slučaju i nastavak sjajne ,,loze” srpskih trenera vlasnika evropskih klupskih trofeja. Od njegovog prvog ga dele još samo dve pobede.

Inspirisani svime što je Obradović uradio, poželeli smo da čitaoce podsetimo na one srpske trenere koji su pre njega već stizali do najvrednijih odličja.

Aleksandar Nikolić je utemeljivač srpske škole košarke

Svaka priča počinje sa imenom Aleksandra Nikolića, kao utemeljivačem srpske košarke. Popularni profesor je u karijeri radio u dve zemlje, nekadašnjoj Jugoslaviji i Italiji. Na krov Evrope se peo tri puta sa italijanskim Varezeom tokom sedamdesetih godina prošlog veka, a sa Crvenom Zvezdom je 1974. godine osvojio tadašnji Kup pobednika kupova.

Ranko Žeravica je promenio dosta klubova u svojoj karijeri, uglavnom u Jugoslaviji i Španiji, ali je daleko više uspeha imao na reprezentativnom, nego na klupskom planu.  Svoj jedini evropski trofej je osvojio trenirajući Partizan kome je 1978. godine doneo titulu pobednika Kupa Radivoja Koraća.

Dušan Ivković se nedavno zvanično oprostio od košarke, koju je zadužio mnogim trofejima osvojenim dok se bavio trenerskim pozivom. Obe titule šampiona Evrope je osvojio vodeći Olimpijakos; sa Partizanom je odbranio Kup Koraća koji je osvojio Žeravica; AEK-u je doneo Saporta kup 2000; sa moskovskim Dinamom je 2006. godine trijumfovao u Uleb kupu.

Svetislav Pešić se pre par meseci reaktivirao u Barseloni kojoj je doneo prvu titulu šampiona Evrope u slavnoj istoriji kluba. Na evropskom pobedničkom postolju je boravio i kao igrač, ali je trofeje kao trener doneo u vitrine još dva kluba: prvu evropsku titulu u nemačkoj košarci kada je sa 1995. godine sa Albom osvojio Kup Koraća; dvanaest godina kasnije je sa Đironom pobedio u FIBA Euročelindžu.

Niko nije kao Željko Obradović

Kada je u pitanju Željko Obradović, za samo pojedinačno nabrajanje evropskih trofeja bi trebalo obezbediti priličan prostor. Evropsku titulu je proslavio svaki klub u kojem je radio, a Željko Obradović je neprikosnoveni rekorder Evrolige sa devet titula. Njima se kite Partizan, Huventud, Real, Panatinaikos i Fenerbahče, dok je Saporta kup osvajao sa Realom i Benetonom.

Ko će trijumfovati u Evrokupu, Lokomotiva ili Darušafaka?

Zanimljivo je da je Boža Maljković svojevremeno jednu sezonu proveo u Lokomotivi Kubanj (2011/12). Prvak Evrope je bio četiri puta uključujući dva trofeja sa Jugoplastikom i po jedan sa Limožem i Panatinaikosom. Unikahi iz Malage je doneo pobedu u Kupu Radivoja Koraća 2001. godine.

Duško Vujošević je najveći broj trofeja osvojio u domaćim prvenstvima, ali ima i jedan evropski do koga je došao predvodeći Partizan do trijumfa u Kupu Koraća 1989. godine.

Grčki PAOK u svojim vitrinama ima dva evropska trofeja, ali je samo za jedan zaslužan Dragan Šakota. Naime, on je 1991. godine u svojoj prvoj sezoni na klupi solunskog kluba uspeo da osvoji Saporta kup.

Ovih dana je Aleksandar Džikić veoma prisutan u medijima zbog istorijskog uspeha koji je postigao sa ekipom Budućnosti. Međutim, ovaj srpski stručnjak je odgovoran i za najsjajniji deo istorije slovenačke Krke sa kojom je 2011. godine osvojio FIBA Euročelindž.

Potrebno je spomenuti i dvojicu srpskih trenera koji su evropske visine dosezali za ženskim timovima: Strahinja Alagić je 1979. godine postao šampion Evrope sa Crvenom Zvezdom, a Mihajlo Vuković sa čak dva kluba  – Jedinstvom iz Tuzle 1989 i sa Valensijom 1992. godine.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime