Šapekoense – on je važniji od fudbala!

Često kažemo da je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu. Neki legendardni treneri su tvrdili da je fudbal veći od života. Šapekoense može da pobije sve takve tvrdnje. Njihovo preživljavanje ogromne tragedije je jedna od najvećih stvari na svetu!

Prošlo je više od godinu dana od stravične avionske nesreće. Ona je mogla biti izbegnuta ali da ne ulazimo sada u te detalje. Šapekoense je putovao na meč finala Kopa Sudamerikane a samo šestoro ljudi je preživelo taj let.

Da li će Kutinjo biti najbolji strelac u Rusiji?

Alan Rušel, Neto i Džekson Folman su preživeli nesreću. Rušel se već vratio fudbalu i igra za Šapekoense. Neto je licenciran, ali zbog povreda iz avionske nesreće još uvek ne može da igra. Na kraju, tu je rezervni golman Folman kom je desna noga amputirana.

Na humanitarnom meču koji je igran u čest stradalima, on je bio kapiten jedne od ekipa. Igrao je u polju, sa protetičkom nogom. Ovo ne treba da bude iznenađenje jer Folman već mesecima trenira sa ekipom. Iako svestan da više neće braniti za svoj klub, on u karijeri ima drugačiji cilj.

Učešće na Paraolimpijskim igrama je njegova zamisao. Iako je na trenizima Šapekoensea golman, za brazilsku reprezentaciju će možda biti jedan od igrača. Oni su na igrama u Brazilu osvojili dve medalje. Na Paraolimpijskim igrama se igra fudbal u disciplinama 5 na 5 i 7 na 7.

Osvaja li Brazil Svetsko prvenstvo?

Zlato u manjoj i bronza u većoj disciplini pripali su Brazilcima. A sada će dobiti i veliko pojačanje, igrača čiji je duh nemoguće slomiti. Iza ovog momka se krije sjajna priča i on je prepun optimizma iako je njegova fudbalska karijera uništena.

Iako je prvo zamišljeno da Šapekoense dodeli neku ulogu u klubu Folmanu, to se neće desiti. Nije on za kancelarijske poslove, čovek očigledno želi da igra. A to je pokazao i na humanitarnom meču gde je postigao jedan od golova. Protetičkom nogom, da pokaže da je jači od nesreće.

Realnija je opcija da Nejmar postigne najviše golova!

Šapekoense je dobrom serijom u finišu sezone uspeo da izbori osmu poziciju. To je poslednje mesto koje vodi u Kopa Libertadores, tačnije u kvalifikacije za to takmičenje. Iako je pre godinu dana bilo pitanje šta će se desiti sa klubom, oni danas mogu biti zadovoljni urađenim u proteklom periodu.