Šansa za prevaru: Liga nacija je prilika za to!

Naravno, drugi dan nakon objavljivanja grupa za novo UEFA takmičenje, počeli smo da razmišljamo o greškama u pravilima. Srbija će u ovom takmičenju biti u grupi sa Rumunijom, Crnom Gorom i Litvanijom, a šanse za plasman na EURO 2020 su velike.

Liga nacija ima jasan format. Postoji 16 grupa, poređanih u četiri divizije. Svaka divizija ima isti broj grupa i one nose brojeve od 1 do 4. Reprezentacija Srbije se nalazi u četvrtoj grupi C divizije, treće po snazi u Evropi.

U trećoj diviziji postoje četiri grupe, tri od njih imaju po četiri tima dok grupa C1 ima samo tri ekipe. U njoj se nalaze Škotska, Albanija i Izrael. Veoma je važno, za ceo koncept takmičenja, znati šta se dešava sa pobednicima grupa.

Pre te Lige nacija, da osvojimo Svetsko?

Sva četiri pobednika grupa prelaze u ’’višu ligu’’. Znači, jedan od ova tri tima, Škoti, albanci ili Izraelci, će u narednom izdanju biti član B divizije. Tamo će zameniti poslednjeplasirane timove B divizije. Plastičan primer: Četiri tima ispadaju iz A, četiri tima iz B upadaju umesto njih… i tako dalje.

Ta četiri tima koja budu najbolja u okviru svoje divizije imaju šansu i da se plasiraju na Evropsko prvenstvo. Oni će međusobno igrati turnir, polufinala i finale, a iz svake divizije jedna reprezentacija dobija plasman.

Upravo ovakav sistem takmičenja otvara prostor za mahinacije. Pogledajte diviziju D, tamo su najkvalitetnije reprezentacije Makedonija, Gruzija ili Azerbejdžan. A jedna od tih ekipa će sasvim sigurno igrati na Evropskom prvenstvu koje će biti za dve godine.

Kada takve reprezentacije izbore plasman za diviziju C, u najslabijoj grupi po kvalitetu će ostajati protivnici poput Gibraltara, Andore, San Marina, Luksemburga i sličnih. I onda će neko od njih biti veliki favorit za odlazak na veliko takmičenje.

Ili da bar budemo najbolja evropska selekcija!

Osim, ukoliko se neka reprezentacija iz gornje divizije ne odluči da prevari pravila. Uzmimo za primer ekipu Crne Gore, ona je kvalitetnija od svih timova u D diviziji a nema velike šanse da osvoji diviziju C. Oni bi mogli da žrtvuju kvalifikacioni ciklus!

Ukoliko bi završili premijerno izdanje Lige nacija na poslednjem mestu u grupi i preselili se u grupu koju napušta Makedonija, sigurno bi tamo bili prvi. To bi značilo da Crna Gora svesno propušta takmičenje 2020. da bi lako otišla na takmičenje 2024.

Liga nacija nije jedino kvalifikaciono takmičenje već na Evropsko može da se ode i kroz klasične kvalifikacije. Zamislite onda situaciju u kojoj jaki timovi žrtvuju jednu Ligu nacija, da bi sledeća bila što lakša.

Pobeda nad Brazilom u Rusiji!

Primer je još drastičniji kad se pogleda u jače divizije. U diviziji A je Island jedini tim koji je približnog kvaliteta sa ekipama iz divizije B. A moglo bi da se desi da u grupi sa Holandijom ili Francuskom poslednja završi Nemačka. Namerno ili slučajno, skroz je nebitno.

To bi značilo njihovu selidbu u diviziju B, gde bi ih sačekali timovi poput Bosne i Hercegovine, Turske, Češke, Austrije i sličnih. Deluje kao lak posao za Nemce, da žrtvuju Ligu nacija ove sezone, da osvoje B diviziju u narednom izdanju i da onda ne moraju da igraju kvalifikacije ozbiljno.

Iako mi se ideja sa podelom timova u divizije sviđa, deluje mi da je nelogično ovako prebacivati timove iz jedne u drugu divziju. Nakon svakog izdanja će divizije B i C imati 50% novih članova pa može da se desi, teoretski, da već u drugom izdanju Danska i Gibraltar budu u C4!

A da sačekamo Evropsko pa da ga osvojimo?

UEFA je želela ovim takmičenje da ponudi istu šansu svima, da razigra mnoge uspavane nacije i pokuša da prošara spisak učesnika na velikom takmičenju. Mogli bismo da dobijemo upravo suportno. Kalkulacije, neočekivane rezultate, namerna ispadanja u niže rangove…

Za kraj, završiću primerom o Srbiji. Trenutno smo u trećoj diviziji i među kvalitetnijim timovima smo u tom rangu. Pogledajte spisak učesnika divizije D. Tamo bismo mogli da dominiramo i da rutinski, čak i sa kombinovanim sastavom, budemo šampioni divizije.