SANKT PETERBURG: Dom Puškina i Dostojevskog i mesto istorije Baneta Ivanovića!

sankt peterburg-evropsko prvenstvo-grad-domacin-meridian sport-predstavljanje-rusija
Sankt Peterburg je jedan od domaćina Evropskog prvenstva! FOTO: Guliver

Ovo Evropsko prvenstvo je prilično specifično. Po prvi put u istoriji se igra širom Starog kontinenta, tačnije u 11 gradova i to u doba jedne od najvećih pandemija u istoriji čovečanstva.

Kako se EP igra u 11 gradova, Meridian sport je odlučio da vam svaki predstavi posebno, a danas je na redu nekadašnja prestonica carske Rusije – Sankt Peterburg.

Sankt Peterburg kroz istoriju

Interesantno je da je grad čak tri puta menjao ime. Najpre se zvao Sankt Peterburg od 18. avgusta 1914. do 26. januara 1924. Potom je promenio ime u Petrograd tokom Drugog svetskog rata.

Nakon okončanja krvavog sukoba postao je Lenjingrad sve do 1991. godine i raspada SSSR-a kada je i vraćen prvobitni naziv Sankt Peterburg.

Sankt Peterburg je osnovao Petar Veliki 1703. godine na močvarnom zemljištu u blizini mora. Time je želeo da osigura ruski pristup Baltiku. Grad je od 18. do 20. veka bio prestonica Ruskog carstva i značajan evropski kulturni centar kao i najvažnija ruska luka na Baltiku.

Zanimljivo je da je Sankt Peterburg najseverniji višemilionski grad na svetu sa brojem stanovnika od oko 5.000.000 žitelja!

I još jedna zanimljiva činjenica je da uprkos mišljenju mnogih ljudi koji misle da grad nosi naziv po prvom caru Petru Velikom to nije slučaj pošto je imenovan u čast sv. Petra, jer je grad osnovan na dan ovog svetog zaštitnika.

Da napomenemo da su u Sankt Peterburgu rođeni svetski poznati pisci Puškin, Nabukov i Dostojevski… Kao i kompozitori Čajkovski i Šostakovič i mnogi, mnogi drugi.

Znamenitosti Sankt Peterburga

Svakako da prva stvar koju vredi pomenuti je čuveni muzej Ermitaž. Radi se o najstarijem i drugom najvećem muzej na svetu. Kolekcija ukjlučuje više od tri miliona umetničkih dela i kulturnih artefakta?! Zanimljivo je da je muzej dugačak ukupno čak 20 kilometara!

sankt peterburg-evropsko prvenstvo-grad-domacin-meridian sport-predstavljanje-rusija-ermitaz-muzej
Najveća znamenitost Sankt Peterburga je svakako muzej Ermitaž
FOTO: Guliver

Naravno kada nije doba pandemije i ostalih restrikcija Ermitaž godišnje poseti između tri i četiri miliona ljudi, a ukoliko biste bacili pogled na svako umetničko delo barem jednu sekundu znajte da bi vam to oduzelo čak osam godina života?!

Fascinantan prizor ostavlja čuveni Petrov dvorac ili Peterhof. Podignut u čast Petra Velikog, dvorac je tokom Drugog svetskog rata bio gotovo u potpunosti uništen da bi praktično od nule bio rekonstrusan.

Zanimljivo je da su statue na ulazu originalne jer su tokom sukoba bile sakriven pod zemljom kako okupator ne bi mogao da ih uništi.

Marijinski teatar je jedno od najpoznatijih svetskih pozorišta. Radovi su počeli još daleke 1783. godine da bi u potpunosti bio završen i otvoren 1860. godine. Pozorište Marijanski nosi naziv po ženi cara Aleksandra II, carice Marije Aleksandrovne.

Koliko je prestižan govori i to da je san svih svetskih operskih pevača, balerina i baletana da jednoga dana nastupaju sa trupom u Marijanskom teatru što nije tako lako dostići…

Sankt Peterburg kroz sport

Najveći ponos grada je svakako fudbalski klub Zenit na čijoj “Gasprom areni” će se i igrati grupna faza Evropskog prvenstva. Stadion je izgrađen za potrebe Svetskog prvenstva i zvanično otovoren 2017. godine.

Ono što je posebno zanimljivo za ljubitelje fudbala u Srbiji je što je prvi gol na novom stadionu dao bivši kapiten “orlova” Branislav Ivanović koji je u tom periodu branio boje Zenita.

Na zaista velelepnom stadionu će se igrati grupe B i E i to ukupno šest utakmica. Iz grupe B će se sastati Belgija – Rusija (12. jun), Finska – Rusija (16. jun) i Finska – Belgija (21. jun).

sankt peterburg-evropsko prvenstvo-grad-domacin-meridian sport-predstavljanje-rusija-zenit-gasprom arena-stadion
U Sankt Peterburgu utakmice grupne faze će se igrati na “Gasprom areni”, stadionu Zenita!
FOTO: Guliver

Zenitov stadion će iz Grupe E da ugosti duele Poljska – Slovačka (14. jun), Švedska – Slovačka (18. jun) i Švedska – Poljska (23. jun). Uz to Sankt Peterburg će biti domaćin i jednog četvrtfinala koje je planirano za 2. jul.

“Gasprom arena” je dobila i domaćinstvo finala Lige šampiona 2022. godine što je dodatni znak kako UEFA gleda na Sankt Peterburg i pouzdanost grada.

Pored fudbala, najveći ponos grada je hokejaški tim SKA. Koliko je popularan najbolje svedoči i to što je prvi klub u istoriji Rusije koji je privukao više od 10.000 navijača na jednom meču (10.126)…

RIM: Drugi najstariji svetski grad i mesto uspeha Novaka Đokovića!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Velimir Stjepanović: Nije lako ostati na vrhu! | MOJ UGAO

5 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime