Salford Siti i legende Mančester Junajteda nastavljaju da napreduju

Salford Siti je do pre nekoliko godina bio samo još jedan amaterski fudbalski klub iz Engleske. Godinama su tavorili po nižim ligama, bez ikakve mogućnosti da ostvare veći napredak i poneka promocija u višu ligu i ponovno ispadanje u neku nižu bili su poprilično normalni za ovaj mali klub sa severa Engleske. Ali onda su u klub stigli članovi najčuvenije generacije fudbalera koju je neki britanski (ako ne i evropski) klub iznedrio. 

Petorica od šestorice članove Klase ’92, fudbalera koji su te godine postali prvotimci Mančester Junajteda odlučili su 2014. godine da postanu vlasnici Salford Sitija. Geri i Fil Nevil, Niki Bat, Rajan Gigs i Pol Skols odlučili su da preuzmu jedan mali klub i učine ga platformom za probijanje mladih fudbalera iz klupske akademije, na sličan način na koji su i oni načinili taj korak u timu Sera Aleksa Fergusona. 

Međutim, premotajte unapred tri godine i još nekoliko meseci i Salford Siti nećete zateći u osmom rangu engleskog fudbala. U tri sezone pod vođstvom petorice legendarnih igrača Mančester Junajteda, Salford je ostvario dve promocije i sada igraju Konferenciji Sever, dva koraka ispod najnižeg profesionalnog ranga. Ipak, to ne znači da je Salford i dalje amaterski klub. 

Salford je proteklog leta postao profesionalan klub, a pre nekoliko nedelja zvanično je otvoren njihov renovirani stadion. ,,Peninsula” stadion se nalazi na manje od deset kilometara od slavnog Old Traforda, a svečano ga je otvorio niko drugi do Aleks Ferguson. Kada renoviranje bude u potpunosti završeno, stadion će moći da primi pet hiljada gledalaca. 

Ali, nije sve bilo tako bajno u ovoj priči. U trenutku preuzimanja kluba, Salford je prosečno posmatralo stotinak ljudi, a ove sezone taj broj se popeo i do dve hiljade. Navijači kluba nisu bili oduševljeni ni kada su nove gazde – Peter Lim, gazda Valensije, vlasnik je 50 odsto kluba, kao partner petorici bivših igrača koji dele preostalih 50 odsto – odlučile da narandžastu boju promene u crveno-belu. Takođe, nije im se dopalo ni kada je tadašnji trener Fil Pauer dobio otkaz. Ipak, Junajtedovi „klasići“ su pregrmeli ove izazove. 

„Nije lako donositi takve odluke. Otpustiti tadašnjeg trenera bila je verovatno i najteža odluka koju smo doneli otkad smo u klubu, zato što to nije nešto što mi želimo da radimo“, rekao je Geri Nevil za ESPN. 

Salford je trenutno na čelu Konferencije Sever i ukoliko do kraja sezone budu izdržali, naredne će se već takmičiti za ulazak u Ligu 2. Takav rapidan napredak nije lako ostvariti, ali Nevil napominje da je srećan što klub ima kontinuitet. 

„Ući u Fudbalsku ligu (prva četiri ranga engleskog fudbala, prim. aut.) je oduvek bio naš cilj i mi znamo da je put do toga jako dugačak. Trenutno smo u dobrom momentu. Mi očajnički želimo promociju u viši rang, ali trenutno gledamo samo na prvi sledeći meč. Imamo sreće da smo sada vrlo stabilan i konstantan klub jer su izazovi sa kojima se susrećemo veliki“, ističe Nevil. 

Međutim, nekadašnji desni bek Crvenih đavola ističe da je njihova najveća želja da mladići iz akademije uspeju u prvom timu. Cilj im je da već u narednim godinama vide neke od „akademaca“ u seniorskom timu kako bi zapravo bili zadovoljni učinjenim u klubu. Nevil takođe napominje da je ostvarena još jedna velika želja njegovih partnera i njega. Naime, članovi upravnog odbora se nisu menjali sa njihovim dolaskom na čelo kluba. Pojedini funkcioneri su u upravi Salforda još od sredine osamdesetih godina. 

Salford Siti je osnovan 1940. godine kao Salford Central. Sada, kao platforma za razvijanje mladih igrača na putu ka velikim karijerama, Salford beleži rezultate kakve nikada nije. I ne nameravaju da tu i ostanu. Njihov put ići će samo unapred.