Sad je već ozbiljno – zašto se Denver i Nikola Jokić malo pojavljuju u pričama o NBA prstenu?

(Photo by Matthew Stockman/Getty Images)

Izgleda da Denver mora da postane NBA šampion da bi dokazao koliko je pogrešno njegovo izostavljanje iz konteksta favorita, što važi i za Nikolu Jokića kada se govori o konkurenciji za MVP nagradu u ovoj sezoni.

Činjenica je da se u američkim medijima bilo koje vrste, o Denveru malo piše kao o kandidatu za prsten. Ako se ime ove franšize i spomene u tom kontekstu, to je više zbog trenutnog vodećeg položaja u Zapadnoj koferenciji, a manje kao procena mogučnosti i dometa same ekipe. Denver se u javnosti prihvata kao verovatni učesnik plej-ofa i to je izgleda sve što mu se ,,dopušta”.

Ko se to kladio da će Denver polovinom decembra biti najbolji na Zapadu? 

Jasno je da se u formiranju ikakve liste favorita za pobedu u nekom takmičenju ne mogu u obzir uzeti samo timovi unapred proglašeni za ,,sigurice”, već i oni koji bi pod određenim sticajem okolnosti to mogli da budu, a već su pokazali da ispunjavaju visoke zahteve za kvalitetom. Denver više ne sme da bude zaobiđen u toj priči, ma kako se malim procentom njegove šanse izražavale. Po svemu što su do sada prikazali, ali i po, onome što još mogu, Grumenovi spadaju u krug ekipa koje konkurišu za NBA titulu.

Bilo bi nerealno izjednačiti ih sa šampionom Golden Stejtom, Bostonom, možda i nekim timovima koji su trenutno slabije plasirani, ili ih je Denver pobeđivao, ali se, osim u slučaju nekog neverovatnog preokreta, ovaj sastav više ne sme izostaviti iz grupe kandidata.

Denver je propustio plej-of u pet prethodnih sezona

Jedan od razloga zbog kojih se ekipa Majkla Melouna i dalje zanemaruje prilikom prognoza je skorašnja istorija. Denver je bez doigravanja već pet sezona, u deset koje su prethodile, samo je jednom (2008/09) prošao prvu prepreku. Tu je i istorija franšize u kojoj nema titula pobednika ni u konferenciji, što se uvek uzima u obzir prilikom poređenjima sa timovima koji već imaju makar jedan prsten.

No, sve ostalo je na strani sastava iz Kolorada. Dvostruka pobeda nad trenutno najboljom ekipom u NBA, Torontom, samo je jedna potvrda. Na argument da za Toronto nije nastupio Kal Lauri, dovoljno je samo videti listu povređenih košarkaša u Denveru na kojoj se nalazi bezmalo prva petorka. U trijumfu nad jedinim timom koji u ovom trenutku u ligi ima više od 70% pobeda, se videlo da Grumenje ima izgled ekipe koja zaslužuje mesto u svakoj priči u kojoj su tema favoriti za prsten.

Majkl Meloun je za jedno leto potpuno preobrazio svoj tim. Ekipa koja je kuburila sa defanzivom, sada je u tom pogledu jedna od najboljih. Toronto je zadržan na samo 86 poena, a pobeda je ostvarena uprkos problemima u napadu. Tokom celog dosadašnjeg perioda Denver dobija veliki učinak od igrača sa klupe, što je sastojak svake ekipe koja poseduje visok domet.

Uz to, Jokić i ostali ne samo da održavaju stanje dok se povređeni košarkaši ne oporave, već čine i više od toga – pobeđuju protivnike protiv kojih ne bi to lako izveli ni u kompletnom sastavu.

Nikola Jokić pokazuje MVP kvalitet

Nikola Jokić je u sličnoj situaciji kao i njegova ekipa. U pričama o potencijalnom MVP-ju, nigde ga nema. On sigurno neće imati 50+ poena kao Džejms Harden ili neke druge zvezde, neće leteti preko parketa i praviti ,,postere”, ali to i nije potrebno. Centar Grumenja radoi sve što treba  da bi njegov tim pobeđivao i uspute koketira sa tripl-dabl učinkom.

Srpska subjektivnost ili NBA objektivnost – šta će više pogurati Denver na Zapadu?

Ako bismo se kladili, Jokić možda ne bi bio proglašen za najkorisnijeg igrača lige čak i da Denver osvoji prsten, ali on definitivno igra na MVP nivou. To je razlog zbog čega bi njegovo ime trebalo da bude prisutno u razgovorima o ovoj nagradi. Njegova igra je svesno usmerena ka uvećanju učinka saigrača, na šta oni savršeno odgovaraju. zašto bi to Meloun menjao?

Imati MVP-ja u sastavu koji nije u plej-ofu ili ispada u prvom krugu, nema previše smisla.

Problem koji je pomalo bizaran, ali i realan je kako će Meloun da uklopi košarkaše koji su trenutno povređeni, a kojima je mesto u prvoj petorci u sastav koji i bez njih pobeđuje. No, to i spada u domen trenera koji svoj posao dobro obavljaju. Košarkaši Denvera su pokazali visoku timsku svest, pa treba verovati da će i ta situaicja biti rešena na pravi način. Sa Milsapom, Bartonom, Herisom, pa i Tomasom u pogonu, Grumenje je regularan konkurent za velika dostignuća ove sezone.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime