RVANJE – NAJSTARIJI SPORT NA SVETU: Ko će ponoviti uspeh Davora Štefaneka u Tokiju?

rvanje
Rvači spremni za Olimpijske igre! Foto: GuliverImage.com

Početak Olimpijskih igara u Tokiju zakazan je za 23. jul, a Srbija će kao i na prethodnim takmičenjima imati predstavnike u rvanju.

Nakon čak pet godina čekanja i mnogo neizvesnosti da li će biti održane Olimpijske igre u Tokiju, polako je došlo vreme da se upali plamen koji okuplja brojne sportiste sa svih krajeva planete.

Uz eventualni izuzetak atletike, rvanje je najstariji takmičarski sport na svetu. Pećinski crteži koji prikazuju rvače datiraju iz 3000. godine pre nove ere!

Rvanje je bilo i sastavni deo drevnih Olimpijskih igara još 708. godine pre nove ere, a kada su, 1896. godine organizovane prve moderne Igre u Atini, rvanje je bilo u fokusu.

Igre 1900. godine su bile jedina na kojima nije predstavljeno rvanje ni u jednom obliku, od 1908. (London) je prisutan grčko-rimski stil, dok je od 1920. u Antverpenu i rvanje slobodnim stilom redovno na programu Igara.

Kada pogledamo u nešto bližu budućnost ravanje je postalo sve popularnije u Srbiji. Najviše zaslužan za to je Davor Štefanek koji je na Olimpijskim igrama u Rio de Ženeiru osvojio zlatnu medalju i tako pokreno čitav olimpijski tim Srbije.

Od tog momenta srpska javnost je počela da se interesuje za ovaj sport, naši rvači su se se brojnih evropskih i svetskih prvenstava vraćali sa nekim od odličja.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju Srbija ima tri predstavnika u rvanju, i oni su sa pravom jedni od najvećih uzdanica naše zemlje da će uspeti da se popnu na pobedničko postolje.

Ko predstavlja Srbiju na Olimpijskim igrama u Tokiju u rvanju?

Srbija će u Japanu imati četiri predstavnika u rvanju, od kojih su dvojica naturalizovani Gruzini. Naime, Zurab Datunašvili i Mihail Kajala će zajedno sa Mate Nemešom i Stefanom Micićem braniti boje naše zemlje na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Zuran Datunašvili je rođen u Gruziji 1991. godine, i za tu zemlju je nastupao na dva olimpijska turnira, kao i na tri Evropska prvenstva.

Kao reprezentativac Gruzije osvojio je tri medalje, od toga dve zlatne na Evropskim prvenstvima, dok je kao član našeg nacinalnog tima uspeo da osvoji dva odličja od čega jedno zlatno na Evropskom prvenstvu 2021. godine u Varšavi.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju takmičiće se u disciplini grčko-rimskim stilom do 87 kilograma.

Njegov sunarodnih Mihail Kalaja je dve godine stariji i Srbiju će na Olimpijskim igrama u Tokiju predstavljati u disciplini rvača do 97 kilograma težine grčko-rimskim stilom.

Kalaja nastupa za Srbiju od 2017. godine i za to vreme je uspeo da osvoji dve medelja. Jednu na Evropskom prvenstvu kada je osvojio drugo mesto, dok je bronzani bio na Svetskom prvenstvu 2018. godine.

Jedna od najvećih uzdanica srpske ekspedicije koja je otputovala za Japan jeste Mate Nemeš. Momak rođen u Senti 1993. godine je do sada našoj zemlji doneo čak četiri medalje.

mate-nemeš-zlato-rvanje
Mate Nemeš kao prvak Evrope! (FOTO: Guliver)

Tri su bile bronzane, dok je poslednja na Evropskom prvenstvu u Varšavi bila zlatna. To je bila fenomenalna uvertira za prednosjeće Olimpijske igre u Tokiju.

Mate Nemeš će se u Japanu takmičiti u disciplini grčko-rimskim stilom za takmičare težine do 67-kg.

I poslednji adut srpskog tima u Tokiju biće Stefan Micić koji će se takmičiti u disciplini slobodnim stilom.

Momak koji je prvi rvač koji je doneo slobodnu medalju našoj zemlji u slobodnom stilu, bilo je to na Evropskom prvenstvu 2018. godine, kada je osvojio bronzu.

Kakva su vaša očekivanja od rvača na narednim Olimpijskim igrama u Tokiju?

SJAJNA VEST: Nemeš prvak Evrope!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Poklanjamo 100.000 dinara | Meridian

 
 

5 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime