Rukomet: Srbija u Splitu testira materijal domaćina!

Rukomet Handball-Prijateljski mec Friendly match Srbija v Makedonija Mijajlo Marsenic (C) Beograd, 05.01.2018 foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Posle utakmice u splitskoj dvorani Paladijum u kojoj se Srbija sastaje sa Hrvatskom na samom početku Evropskog prvenstva za rukometaše, jedno je sigurno – rukometaši obe selekcije će odahnuti.

Razlozi velikog pritiska su dobro poznati: stari rivalitet dobrano podgrejan višenedeljnim medijskim ,,prisustvom” na utakmici koja još nije ni počela. Zato je možda i najbolje što će se ,,visokovoltažna” utakmica odigrati već prvog dana.

Počinje evropsko u rukometu, pogledajte kvote za favorita

Rukomet je možda jedini kolektivni sport u kojem je šampionat Evrope jači od planetarnog prvenstva ili Olimpijskih igara. Pored toga, domaćinstvo praktično ne znači ništa. Od prvog koji je održan 1994. godine u Portugalu, samo je Švedska pre šesnaest godina iskoristila pogodnosti igranja pred sopstvenom publikom.

Kad smo već kod Tri krune, Skandinavska reprezentacija je rekorder takmičenja sa četiri titule. Poslednju su osvojili 2002. u svojoj zemlji, kada je treći uzastopni trofej označio silazak slavne generacije Olsona, Vislandera, Svensona i ostalih.

Francuska najveći favorit za zlato

Ako potvrdi ulogu najvećeg favorita u Hrvatskoj, Francuska će se po broju titula izjednačiti sa Švedskom. Branilac titule Nemačka i Danska su dvostruki šampioni kontinentalnog prvenstva. Listu prvaka završava Rusija koja je najbolja bila 1996. godine u Španiji.

Inače, Crvena furija je najmaleroznija rukometna sila kada je u pitanju ovo takmičenje. Uključujući i prethodno, Španci su u finalima učestvovali četiri puta i svako su izgubili!

Hrvatska u kolekciji medalja ima dva olimpijska i jedno svetsko zlato, ali je i dalje bez evropskog trofeja. U dva odigrana finala poražena je od Danske (2008) i Francuske (2010).

Srbija i Hrvatska zajedno sa Švedskom i Islandom čine A grupu možda i najjačom na ovom prvenstvu. Ambicije domaćina su poznate, a Švedska slovi za favorita iz senke. Island je jedna od onih ekipa koje su uvek u stanju da iznenade i najbolje selekcije.

Koje selekcije će biti pobednici grupa?

Srbija je na takmičenje ispraćena sa velikom dozom malodušnosti. Da se trinaesti šampionat Evrope ne igra u Hrvatskoj, verovatno bi i pažnja medija bila daleko manja.

Jovica Cvetković se tokom priprema suočio sa brojnim problemima jer osim veoma kratkog vremena, ni u jednom trenutku nije imao na raspolaganju sve pozvane rukometaše. Rastko Stojković je na kraju otpao zbog povrede, a Cvetković je na prvenstvo poveo i šestoricu debitanata.

Iako su tokom kvalifikacija izgubili samo jednu utakmicu, Orlovi su poraženi u svih pet pripremnih mečeva pred prvenstvo Evrope. Srbija je po jednom nadigrana od Švajcarske, Rumunije i Makedonije, a dva puta je izgubila od Slovenije.

Samo jedna medalja na kontinentalnim prvenstvima

Jedinu medalju Srbija osvojila pre šest godina u Beogradu kada je u finalu izgubila od Danske (21:19). U sadašnjem sastavu se iz tog perioda nalaze Žarko Šešum, Petar Nenadić, Marko Vujin, Dobrivoje Marković i Bojan Beljanski. Prema većini procena, Srbija bi plasmanom u drugu fazu ostvarila cilj, mada se to u ovakvim uslovima može smatrati i uspehom.

Jedan od razloga zbog kojih domaćin ima silnu želju za revanšom je polufinalni meč istog takmičenja. Srpski rukometaši su u tom susretu nadigrali Hrvatsku sa 26:22, koji su kasnije pobedom nad Norveškom osvojili bronzanu medalju.

Kakav derbi za početak! Iznenađenje ili ne?

Poslednji takmičarski susret dve selekcije su imale na Olimpijskim igrama u Londonu kada je Hrvatska bila bolja rezultatom 31:23.

Samo takmičenje se igra u formatu uobičajenom za rukomet – po tri najbolje selekcije iz svake od četiri grupe po završetku prve faze formiraju dve nove u koje sе prenose bodovi. Grupa A se ukršta sa grupom B u kojoj se nalaze Francuska, rival Orlova iz kvalifikacija Belorusija i Austrija.

Mečevi po grupama se igraju u četiri grada: Splitu, Poreču, Zagrebu i Varaždinu. Domaćini utakmica druge faze su Varaždin i Zagreb, dok se završni mečevi igraju samo u zagrebačkoj Areni.

Kao što smo rekli, najveći favorit je Francuska, ali bar još četiri selekcije mogu da iznenade Trikolore. To su Hrvatska, Danska, Španija i Nemačka, dok su ,,tihi” favoriti Švedska i Norveška.