Ruke se ,,peru” i u Morači – Zvezda je pala, šta dalje?

Džikić

Spektakl je bio najavljen, a spektakl se i dogodio – Zvezda je poražena napustila Moraču, a Budućnost zaposela ,,pol poziciju” u ABA ligi!

U najboljem primeru ,,trči i šutiraj” košarke Zvezda je izgubila utakmicu u kojoj je šutirala trojke skoro 50%! Razlog je koliko neverovatan, toliko i jednostavan – Budućnost je šutirala bolje. Daleko bolje.

Budućnost i Zvezda – sve spremno za spektakl!

Fraza s namerom liči na onu ,,Ja se zovem Bond. Džejms Bond”, ali je nesporna i tačna. Podgoričani su meč završili sa neverovatnim prosekom od skoro 70%  ubacivši čak 16 od 23 pokušaja iza linije tri poena! To se nije događalo ni u najboljim danima Budućnosti kada joj  je glavno oružje, često nekontrolisano, bio šut za tri poena.

Zvezda je bila bolja samo u prvom periodu igre, a domaći su situaciju preokrenuli u drugom, posle čega su do kraja držali situaciju pod svojom kontrolom.

Očekivala se dobra košarka dva kandidata za prvo mesto na kraju ligaškog dela, ali u sasvim drugačijem smislu, imajući u vidu da je Budućnost najbolja defanzivna ekipa u ABA ligi, a da je Zvezda u tom segmentu  počela da pokazuje veliki napredak.

Očekivalo se taktičko nadmudrivanje

Od taktičkog nadmudrivanja Aleksandra Džikića i Dušana Alimpijevića nije bilo ništa. Košarkaši oba tima su od početka počeli da ubacuju sve što su bacili prema košu, a kada je tako onda se poštuje zlatno košarkaško pravilo da kada šut ide, onda se ne prekida.

NBA: Boban Marjanović, omiljeni lik navijača ali ne i trenera

Samo nekoliko dana ranije Budućnost je odigrala izvanrednu utakmicu protiv Lokomotive u Evrokupu. Meč je izgubljen, ali su Podgoričani još jednom pokazali koliko dobro igraju u odbrani ove sezone. Evroligaški snažan sastav Saše Obradovića je dao samo 68 poena, 22 manje nego pet dana kasnije ekipi CSKA!

Logično je bilo zaključiti da će domaći košarkaši jakom odbranom pokušati da spreče saradnju Ročestija i Zvezdinih centara, kao i da neutrališu Feldina i tako ostvare prednost. Ona je međutim došla na već opisani način.

Zanimljivo je da Nemanja Gordić nije imao previše udela u pobedi svog tima, osim u nekoliko akcija na kraju utakmice. Suad Šehović (3), Danilo Nikolić (4) i Kajl Lendri (3) nisu promašili nijednu trojku, a sama ekipa je u jednom momentu imala odnos 12/14!

Srušila je šampiona, može li i vicešampiona?

Kao što smo rekli, Zvezda je takođe odlično šutirala u Morači, ali to sinoć nije bilo dovoljno. Epilog je prvo mesto Budućnosti i prednost nad šampionom u slučaju istog broja bodova. Iako Podgoričani ranije nisu uspevali da materijalizuju prednost domaćeg parketa u finalima plej-ofa, ona bi svakako bila velika.

Aleksandar Džikić i njegova ekipa do kraja ABA lige imaju zadatak da pobede u šest od sedam utakmica kako bi ostali na vrhu. Međutim, očekuju ih gostovanja Mornaru, Cedeviti i Partizanu, što znači da pozitivna tenzija ne sme da nestane.

Plasmanom u drugu fazu cilj u Evrokupu je već premašen, tako da tu ne postoji pritisak rezultata. Plavi već u sredu igraju abaligaški derbi u tom takmičenju, odnosno prvi od još najmanje tri okršaja sa Narandžastima. Naravno, daleko je važniji onaj koji se igra trećeg februara.