Ronaldo se tada nije video: Španija – Portugal 2010. godine

Fudbalske federacije Španije i Portugala kandidovaće se za SP (Photo by Jasper Juinen/Getty Images)

Utakmica koju će drugog dana na FIFA Svetskom kupu u Rusiji odigrati Portugal i Španija spada u uno vrstu fudbalskih rivalstava koje često zanemarimo ili na njih ne obraćamo toliko pažnje kao na neka druga koja nam se čine atraktivnija, a možda su samo medijski više eksploatisana.

Rivalitet Portugala i Španije je klasičan primer dve susedne zemlje kojima su se kroz istoriju često podudarali ili ukrštali interesi, što naravno ne može da ostane bez prenosa i na sportski plan. Mečevi ovih selekcija se nazivaju Derbijem Iberije koje je od prvog susreta 1921. godine obnavljano još trideset četiri puta. Logično je da su susreti zbog blizine najšešće imali prijateljski karakter, ali su Španija i Portugal stigli da odmere snage i na najvećim takmičenjima i to osam puta.

Jugoslavija 1962.

U periodu između 1964 i 1979 godine ekipe se nisu nijednom sastale imajući u vidu i neke društvene okolnosti toga doba, da bi se od meča u Vigu (1979) selekcije susrele još jedanaest puta, uključujući tri okršaja na prvenstvima Evrope i jedan veoma važan, koji se odigrao na FIFA Svetskom kupu u Južnoj Africi 2010. godine.Taj susret je u nekom smislu možda i odredio ono što se kasnije dešavalo na takmičenju koje je okončano trijumfom Crvene furije.

Španija je uspešnija u međusobnim duelima

Španija je mnogo uspešnija u rivalitetu dve iberijske zemlje, pogotovo u takmičarskim mečevima. Furija je pobedila četiri puta, a Portugal samo jednom i to na šampionatu Evrope 2004. godine na kojem je bio domaćin. Sve pobede Španije su u vezi sa svetskim prvenstvima bilo da su ostvarene u kvalifikacijama (1934, 1950) ili na već spomenutom mundijalu u Južnoj Africi. Prvi susret fudbalskih selekcija ovih zemalja se odigrao u Madridu davne 1921. godine, zbog čega se Iberijski derbi i smatra jednim od najstarijih fudbalskih rivalstava na svetu, a tada je Španija pobedila sa 3:1.

Poljska – Levandovski i Navalka spremaju iznenađenje

Španija i Portugal su na Svetski kup u Južnu Afriku došle sa neskrivenim ambicijama da naprave dobar rezultat. Crvena furija je sa Del Boskeom već imala status šampiona Evrope, a u Kejp Taun je ponela čak 29 pobeda iz prethodne 31 utakmice! Ni Portugal nije mnogo zaostajao s obzirom da je u poslednjih dvadeset utakmica ostao neporažen čak devetnaest puta. Otako je selektor postao Karlos Keiroš, Ronaldo i drugovi su na 24 meča čak 20 puta uspeli da sačuvaju mrežu.

Portugal u grupi nije primio gol ni od Brazila

Španija je na početku takmičenja doživela neočekivani poraz od Švajcarske (koja kasnije nije ni prošla grupnu fazu), ali je pobedama nad Hondurasom i Čileom obezbedila prolazak u nokaut rundu. Sa druge strane, Portugal je u prev tri utakmice demonstrirao čvrstu odbranu kojom se odlikovao za vreme Keiroša. Selesao je protiv Obale Slonovače i Brazila odigrao bez pogodaka, dok je sa 7:0 ispratio Severnu Koreju.

Utakmica u Kejp Taunu je protekla u boljoj igri Španije koja je pokazala jansu želju za pobedom, dok je Portugal imao nameru da stvar reši realizacijom nekog kontranapada. Prilično kukavička igra Keirošovih izabranika i nije mogla da se završi drugačije nego porazom. On je doduše bio minimalan (1:0, David Vilja), ali je Furija imala kontrolu utakmice u celom njenom toku i mogla je da postigne još neki pogodak.

Kvote za Iberijski derbi se nalaze ovde!

Kasniji snimci su pokazali da je situacija kod postizanja gola možda bila sumnjiva (ofsajd), ali je sve bilo rešeno na terenu. Kristijano Ronaldo nije bio poseban faktor u susretu u kome je Španija imala posed lopte preko 60%. Kraj meča je obeležen crvenim kartonom koji je dobio Rikardo Košta i ne baš previše pristojnim ponašanjem najveće zvezde Selesaoa.

Ekipe su nastupile u sledećim sastavima.

Španija

Kasiljas, Ramos, Pike, Pujol, Buskets, Kapdevila, Ćavi Alonso, Ćavi, Inijesta, Vilja, Tores. U drugom poluvremenu su ušli Ljorente, Pedro i Marćena.

Portugal

Eduardo, Kosta, Karvaljo, Alveš, Konetrao, Pepe, Tijago, Meireleš, Simao, Ronaldo, Almeida. Igrali su takođe i Dani, Liedson i Pedro Mendeš.

Kao što smo rekli ranije, ekipe su vodili Vinsente del Boske i Karlos Keiroš, a sudija je pred preko 62 hiljade gledalaca bio Argentinac Hektor Baldasi.

Da li će Ronaldo biti strelac najboljeg gola?

Španija je svoj pohod na svetsku krunu nastvaila minimalnim trijumfima. U četvrtfinalu je pobedu protiv Paragvaja ponovo doneo David Vilja, dok su Nemci u polufinalu savladani pogotkom Pujola. Nesrećna Holandija ni u trećem finalu u istoriji nije uspela da se domogne titule, a krivac je bio Andres Inijesta koji je Španiji doneo trofej golom u 116 minutu utakmice, odnosno četiri minuta pre kraja drugog produžetka.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime