Ronaldo 0/4 protiv Srbije: Ko se boji Selesaoa još?

Ronaldo važi za najspremnijeg fudbalera (FOTO Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Kristijano Ronaldo ima lepu, okruglu cifru u vidu osamdeset i pet postignutih golova za svoju reprezentaciju, ali se Srbija ne nalazi na spisku onih zemalja kojima je ovaj fudbaler zatresao mrežu.

Najbanalniji razlog bi bio onaj koji ne može da se navede – da se Selesao i Orlovi nisu sastajali. Štaviše, međusobnih dulea je bilo četiri i to u istom takmičenju, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Kristijano Ronaldo je odigrao sva četiri susreta i to od početka do kraja, ali iako je njegova selekcija  šest puta zatresla mrežu Vladimira Stojkovića, njegovo ime se nije našlo među strelcima.

Srbija u Lisabonu bez Kolarova, Matića i Kostića, na koga Krstajić može da računa i kako će izgledati Portugal?

Ako bismo tako posmatrali stvari, onda Srbija ne mora da se plaši jednog od dvojice najboljih fudbalera na svetu. Frazu koja je jedna od često upotrebljavanih u sportu, da pojedinac ne čini tim, u slučaju Portugala treba uzeti sa rezervom. Iako spada u najveće izvoznike izvanrednih fudbalera, ova zemlja nema previše uspeha na međunarodnom planu. U svakom slučaju nema do pojave Ronalda, koji im je tek u drugoj polovini svoje bogate karijere doneo titulu šampiona Evrope.

Nijedan od osamdeset i pet golova koje je neverovanti Portugalac postigao u dresu Selesaoa nije završio u mreži Orlova. Na žalost, Srbija to nije iskoristila pa u ta četiri susreta nijednom nije pobedila. U svim mečevima je bilo golova, a zabeležena su samo dva rezultata. U kvalifikacionom ciklusu za EP 2008u Austriji i Švajcarskoj, oba meča su završena rezultatom 1:1, a u onom za EP 2016 na kojem je Portugal postao šampion, utakmice su završene pobedama Ronaldovog tima sa 2:1.

Ronaldo za sada bez pogotka protiv Srbije

Simao je bio strelac pogotka u Lisabonu 2007. godine, u susretu koji je ostao upamćen i po ,,davljenju” Skolarija i Dragutinovića, a prethodno je u Beogradu Stojkovića nadmudrio Tijago. Sadašnji selektor Mladen Krstajić je igrao pre dvanaest godina na stadionu Crvene zvezde.

Ronaldo se tada nije video: Španija – Portugal 2010. godine

Ronaldo je bio u naponu snage i ambicija u toku kvalifikacija za EURO u Francuskoj. No, i pored dva trijumfa, Stojkovićeva mreža se nije zatresla posle njegovih šuteva. Prvi meč je odigran na Lužu, a golove za domaće su postigli Rikardo Karvaljo i Fabio Koentrao. U revanšu na stadionu Partizana, strelci za Portugal su bili Nani i Mutinjo.

Za razliku od klupske karijere tokom koje je Ronaldo davao golove najvećim rivalima njegovih klubova, isto se ne može tek tako reći za nastupe u selekciji. Mreže Brazila, Nemačke, Italije, Engleske su ostale netaknute. Od renomiranih selekcija Ronaldo je naviše golova dao Holandiji (4), Belgiji i Španiji po tri (Crvenoj furiji na jednoj utakmici), Argentini samo jedan. Najviše pogodaka je dao Jermeniji, Andori, Švedskoj i Latviji – po pet.

Nekadašnja Jugoslavija je takođe imala kvalifikacione okršaje sa Portugalom, ali davne 1960. godine. To takmičenje je generacija predvođena Kostićem, Galićem, Šekularcem na kraju završila osvajanjem drugog mesta posle čuvenog gola Ponedeljnika u finalu u Parizu. Prethodno je elimisala Portugal sjajnom pobedom u Beogradu (5:1), čime je u potpunosti nadoknadila poraz u prvom susretu (2:1).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime