Ronaldinjo – Mislili smo da je Bog!

ronaldinjo-barselona-real madrid
Ronaldinjo je i dalje majstor (FOTO: FC Barcelona)

Zvanično danas a praktično pre skoro tri godine, Ronaldinjo je završio fudbalsku karijeru. Iako je bio najbolji svetski fudbaler jednog trenutka, ne možemo reći da smo ikada videli njegov maksimum. A i to je bilo dovoljno da protrljamo oči u neverici nakon poteza.

Sećam se da su se istovremeno pojavili Ronaldinjo i Soni plejstejšn u mojoj kući. Ćale je prešao pola Beograda da bi meni, koji sam završio razred sa svim peticama, kupio igračku konzolu. Ona će u narednim godinama biti neraskidiv deo mene.

Kao što će Ronaldinjo biti sam vrh svetskog fudbala. Tih godina, početkom veka, ekipu Parižana činili su Maurisio Poketino, Gabrijel Hajnce, Mikel Arteta, Džej-Džej Okoča… Mnogi su napustili klub nakon samo jedne sezone, Ronaldinjo se zadržao ukupno dve.

Prvi sledeći meč Barselone je protiv Betisa!

Već tada se znalo ko je on. Đoan Laporta je veoma samouvereno izjavio kako će u leto 2003. potpisati Dejvida Bekama, koji je imao želju da napusti Mančester. Kako je Bekam izabrao Madrid, Barselona se okrenula drugim rešenjima.

Brojanje 30 miliona evropskih novčanica je tada bilo značajno teži posao nego danas. Konkurent je bio Mančester junajted ali je Barselona pobedila. Brazilski internacionalac je stigao u Kataloniju, kao utešna nagrada zbog gubitka Bekama.

Perfektan spoj, sa kojim se mogu porediti još samo Krojfov i Mesijev dolazak u isti tim, naterao je navijače da zaborave Bekama. Engleski reprezentativac je uvek bio magnet za medije i bez ikakve sumnje dobar fudbaler. Samo što nije pripadao Barseloni.

Kao što je Ronaldinjo bio idealan tu gde je sleteo tako je Bekam bio fantastičan za Madriđane. Glamur, sjaj, frizure i prodaja dresova, uz jednu od najpoznatijih žena na svetu… Sve je ukazivalo na destinaciju na kojoj će pronaći sebe.

Mogu li Katalonci do evropskog trofeja?

Ronaldinjo, čije je puno ime Ronaldo de Asis Moreira, u Evropu je stigao kao dečak željan igranja fudbala. Svoj talenat će pokazati uvek i svuda a usput će uspeti da nikada ne odraste. Karakterističan osmeh nikada neće nestati sa tog lica.

Fudbalom se bavio rekreativno, kao da to nije najvažnija sporedna stvar na svetu. Igrao ga je zatvorenih očiju sa perfektnim osećajem za vreme i prostor. Da ste mu zabranili da koristi noge, našao bi način. Udarao bi loptu samo ramenom, povremeno je prihvatajući na grudi.

I takav bi vam dao gol. Jer je to umeo, a pravila ponašanja i zabrane su ga samo motivisale. Kada nešto nije smeo, on je baš to radio. Najbolje na svetu.

Nekoliko godina nakon naših prvih susreta, kada je on imao loptu u nogama a ja džojstik u rukama, postao je globalno popularan. Mi smo tada već bili u drugoj polovini osnovne škole. Svi smo u njega gledali kao u nešto nestvarno.

Barselonin protivnik u ligi je Alaves!

Današnja deca bi nas gledala u čudu kada bismo pokušali da im objasnimo šta je infrared. Blutut je došao kasnije i značajno nam olakšao posao. Prebacivali smo, i svi smo imali, dve stvari. Ronaldinjovo gađanje prečke i njega sa šajkačom, u dresu Srbije.

Iako je prošla cela decenija od kako je Ronaldinjo napustio Barselonu, ja nikada nisam poželeo da ponovo pričam o tom klipu. Jednostavno, ne zanima me da li je stvarno pogađao prečku, kao što nikada nisam preispitivao da li su stari Grci stvarno verovali u Zevsa.

Mogli bismo danas preispitivati mnogo stvari, od istorijskih preko religijskih pitanja. Ono što ja, кaо i cela generacija, znam je da oko Ronaldinja nema preispitivanja. Mi smo davno pristali da on bude božanstvo, pa ćemo taj stav nastaviti da branimo.

Driblinzi koje smo prvi put videli na mečevima Barselone neuspešno smo kopirali u školskom dvorištu. Nismo imali kosu vezanu u rep, nastupe za reprezentaciju Brazila ili platu u Barseloni. Imali smo jedino osmeh dok se igramo, isto kao on.

Siguran sam da je ta njegova opuštenost na terenu, koju nikada nismo videli kod Mesija i Ronalda, ono što je uspevalo da nas poistoveti sa njim. Tada, da smo imali priliku, i mi bismo se isto tako ponašali. Njemu je uspelo da ne odraste.

Nepotrebno je i neumesno njega predstaviti kroz brojke. Nikada on nije bio čovek koji će pokušati da obori rekorde. To su radili drugi, nagrade koje su mogle da budu njegove mu uzimali ispred nosa. On se smejao, kao da je to jedino što ume.

Zapravo je to bilo jedino što je njemu važno. Talenat mu je dat, koristio ga je iako će neki reći nedovoljno. Osmeh je sam izabrao, osmehivao se i kada je bio fauliran i kada je postizao pogotke. To je bilo značajnije od igre, barem njemu koji je uživao.

Ponovo će Barselona i Čelsi odmeriti snage u Ligi šampiona!

Utisak je generalno da je Ronaldinjo godinama dominirao svetskim fudbalom. Nije, on ima maksimalno pet fantastičnih sezona u karijeri ali je to bilo dovoljno. Zaslužio je poštovanje i oko sebe izgradio kult. Nama je bilo uživanje da ga gledamo.

Ostaće zabeleženo da je bio naslednik Džej-Džej Okoče u Parizu, prethodnik Mesija u Barseloni, da mu je Santijago Bernabeu aplaudirao jer ih je pobedio, da se sa Dejvid Bekamom susreo u dresu Milana. Ostaće upamćeno da je mogao šta god je hteo!