Ričard Ekersli: Iz Mančestera preko Amerike do vlasnika prodavnice!

mancester-junajted-vlada-britanije-publika-koronavirus
Junajted je ljut na Vladu Britanije (FOTO: Getty images)

Ovaj momak nije najpoznatiji među ’’propalim’’ talentima ali je u karijeri morao da postigne više. Ričard Ekersli je bio na korak od prvog tima Mančester junajteda, ali taj korak nije napravio.

Česti su primeri igrača koji su u mlađim kategorijama mnogo obećavali a kasnije nisu uspevali da naprave pravi iskorak u seniorski fudbal. Za to su pored fudbalskih kvaliteta potrebne i mnoge druge stvari.

’’Znam da nisam ni Kristijano Ronaldo ni Vejn Runi. Nisam jedan od takvih momaka ali sam igrao fudbal sa njima. Upao sam u jedan strašan tim!’’

Ričard je svoju karijeru počeo u mlađim kategorijama Mančester junajteda. Rođen je nedaleko od grada, u mestu Vorli a njegov stariji brat je već bio u omladinskoj školi evropskog giganta. Kao i njegov stariji brat, počeo je da igra na desnom boku. Obojica su kasnije tokom karijere menjala pozicije i ispostaviće se da su obojica igrali na svim mestima u poslednjoj liniji.

Englezi ne prave pauzu zbog reprezentacija! Ovde su kvote za Ligu 1!

I dok je stariji brat trenutno član Sent Mirena, nakon što je igrao za nekoliko engleskih niželigaša i za Rojal Antverpen i Edmonton, uz čak šest sezona u danskom fudbalu, mlađi je već uveliko penzioner. Obojica su zahvalni Aleksu Fergusonu na šansama koje su dobili, karijere su im krenule u različitim pravcima a Ričard je rešio da svoju okonča sa 26 godina.

Dok je Ričard bio u Mančesteru desnu stranu odbrane je veoma sigurno držao Geri Nevil. Nekoliko sporadičnih nastupa u manje važnim takmičenjima i uglavnom kao rezerva nisu bili dovoljni da pokaže kvalitet. Kasnije je u klub stigao i Brazilac Fabio da Silva koji se takođe borio za to mesto u timu i Ekersliju je postalo jasno da nema mesta za njega.

’’Kada debitujete na Old Trafordu, sve što vam se kasnije desi u karijeri je nizbrdo. Napustio sam Junajted, iako možda nije trebalo. Želeo sam da igram i steknem drugačija iskustva, tada je sve krenulo na loše.’’

A igra se i Liga 2 za vikend!

U leto 2009. je potpisao za Barnli, koji je tada po prvi put ušao u Premijer ligu. Nije odigrao nijedan ligaški meč za tu ekipu a nakon nekoliko nastupa u kupu su počele pozajmice. Prvo su to bili engleski klubovi Plimut Argajl, Bredford Siti i Bari a na kraju i Toronto.

Za kanadsku ekipu koja se takmiči u MLS-u je odigrao 23 meča dok je bio na pozajmici i ostavio dovoljno dobar utisak. Kada je pozajmica istekla, potpisao je ugovor sa Torontom i za taj klub je ukupno odigrao 91 meč. Dva puta je bio šampion Kanade, što su najveći uspesi u njegovoj karijeri.

Počele su da ga ometaju povrede, zbog toga je i napustio Toronto. Preselio se u Njujork Red bul gde je bio samo jednu sezonu a onda je usledio povratak u Englesku. Nakon samo četiri ligaška meča za Oldam u Ligi 1, odlučio je da se penzioniše.

Pogledaj kompletu ponudu za engleski fudbal!

’’Kada sam shvatio da je fudbal samo sport i da postoje neke bitnije stvari, izgubio sam strast. Kada sam napustio fudbal, bio sam 100% siguran da treba da ga napustim. Nisam se više zavaravao, to je bilo pravo vreme za kraj. Počeo sam da gledam dokumentarce, da čitam, da se informišem i otvorili su mi se neki novi pogledi.’’

Kada je završio svoju igračku karijeru, pred sobom je imao mnogo mogućnosti. Već je bio oženjen, rodila mu se ćerka i rešio je da se preseli. Život je promenio iz korena i sada je vlasnik jedne neobične prodavnice. Teško je objasniti principe na kojima ona radi, jer kod nas nema ničeg sličnog ali u kratkim crtama ljudi donose materijal za reciklažu i menjaju ga za ostale proizvode.

Nije baš toliko jednostavno, takav model je inovacija čak i u Velikoj Britaniji, ali Ričardu Ekersliju za sada dobro ide. Tokom fudbalske karijer enije zaradio milione ali ga je ona naučila mnogo čemu. Sada on uči ljude i podiže svest o recikliranju. Kaže da mu za sada još nije bio u poseti niko od bivših saigrača ali se nada da će Karlos Tevez, Kristijano Ronaldo ili neko treći uskoro posetiti njegovu radnju u Totnesu, na samom jugu Engleske.