Duop Ret kao zamena za Odža: “Panter” sa dobrom leđnom tehnikom i šutem

Foto: Youtube pritscreen

FMP je doveo prvo pojačanje za ovu sezonu. U pitanju je Duop Ret, australijski košarkaš, poreklom iz Južnog Sudana. Ret je rođen 1996. godine, visok je 211 cm, i igra na pozicijama krilnog centra i centra. Poslednje dve sezone igrao je za univerzitet LSU. Očekuje se da zameni Majkla Odža koji se preselio na Mali Kalemegdan. Ret je prošle sezone beležio 12,5poena i 5,3 skoka, a dres FMP-a nosiće naredne tri godine.

Momak rođen u Pertu nema igračke i fizičke karakteristike poput nigerijskog centra koji je prošle sezone gospodario reketom „pantera“. Ret se ne oslanja isključivo na fizikalije i za razliku od Odža ume da pogodi spolja (42% za tri), čime doprinosi širenju protivničke odbrane. Leđna tehnika mu je jedan od glavnih aduta, gde se često služi horog šutevima.

Ne odaje utisak unutrašnjeg igrača kojem je potreban dobar plejmejker da bi napadački došao do izražaja, kao što je bio slučaj sa Odžom, čija je napadačka produktivnost dobrim delom zavisila od asistencija Filipa Čovića.

KO ĆE OSVOJITI EVROLIGU NAREDNE SEZONE?

 Ret je u stanju da sam kreira pozicije za šut i poene. Dobro se snalazi pod košem, sposoban je da pogodi sa odstojanja i dobro se snalazi okrenut licem ka košu, tako da se može konstatovati da je napadački kompletniji od Zvezdinog novopridošlog pojačanja.

Naravno, nečija izdanja na koledžu ne podrazumevaju da će partije u novoj košarkaškoj sredini imati isti ili sličan tok i učinak. Ključni faktor za potvrdu svega gorenavaedenog biće Retovo prilagođavanje zahtevima i načinu rada trenera Vladimira Jovanovića. Ret nikada do sada nije igrao u Evropi, tako da je teško predvideti njegovu ulogu i mogućnosti u dresu kluba iz beogradskog predgrađa.

Šta Zoran Paunović može da donese Crvenoj zvezdi?

Uprava FMP-a priželjkuje identičan scenario kao sa njegovim zemljakom Džonom Boldenom, koji se preko Železnika probio do  najelitnijeg klupskog takmičenja u evropskoj košarci. Ret je ovog leta igrao za Dalas Meverikse na NBA letnjoj ligi , ali su mizerna minutaža (7,7 min) i učinak (2,3 poena, 3,3 skoka) na tri odigrane utakmice bili jasan znak da sreću mora da potraži sa druge strane Atlantika.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime