JOVIĆ ZA MERIDIAN: Ide smena generacije, neće biti Milice Mandić, ali nećemo razočarati!

milica mandić-dragan jović-olimpijske igre
Jović je tvorac velikog usppeha (FOTO: Guliver Images)

Nije se našao na postolju, ali ime Dragana Jovića će uvek biti ispisano u istoriji srpskog sporta, tačnije – tekvondoa.

Četiri olimpijske medalje sa dva izdanja Igara – rezultat za ponos, iako nisu oko njegovog vrata. Sijaju na Tijani Bogdanović i Milici Mandić, ali i one same su nebrojano puta istakle da Jović ima velikih zasluga za to.

U to ime, srpski trener je govorio za Meridian sport, u emisiji “Moj ugao” i osvrnuo se na brojne nepoznate detalje, koji su zajedno ovaj uspeh učinili još većim.

– Prezadovoljan sam osvajanjem medalja, odnosno dve medalje, jednom zlatnom koja predstavlja sjajan završetak karijere Milce Mandić, ali ne umanjujem značaj bronzane medalje Tijane Bogdanović – kaže Jović na početku razgovora za Meridian sport.

Ako vratimo film unazad – moglo je sve da bude drugačije i da mlada Tijana ove godine ostane bez medalje. Ali, malo sreće, vere, a onda i kvaliteta i – bronza je tu!

Takmičenje donosi i poraze i pobede, a nama ovo nije prvo takmičenje, naučeni smo da prihvatamo te situacije, iako bi mi bilo neizmerno žao da nije došla do medalje, jer znam koliko je radila i znam kakav kvalitet poseduje. Da se to desilo – prihvatili bismo tu situaciju, a posle nekoliko sati bih se već usredsredio na drugu takmičarku, odnosno Milicu Mandić. Na našu sreću – to se nije desilo – rekao je Jović i onda se osvrnuo na protivnicu u finalu Tijane Bogdanović:

– Ako je neko trebalo da pobedi Tijanu, to je Španjolka Adrijana. To je dete koje je odraslo na našem letnjem kampu, njihov klub je bratski klub sa našim “Galebom”, tako da je zadovoljstvo gledati to malo dete, koje je maltene odraslo kod nas, borila se kao da je imala pet Olimpijskih igara iza sebe, to je jednostavno njen dan – kaže Jović.

Sa druge strane, Milica Mandić je apslutno dominirala. Delovalo je kao da joj je zlato “zagarantovano” i da je niko ne može zaustaviti.

– Na ovim Igrama je Miličina forma bila tako konstanta u poslednjih godinu dana, da nisam imao trunku sumnje da će onda da “dobaci daleko”. Naravno, nikada ne možete da znate da li će biti zlato ili neće, težak je sport, u njenoj kategoriju njih šest je moglo da osvoji zlatnu medalju. Ali, Milici se skockalo sve ono što je radila tokom karijere. Prihvatila je činjenicu da je već olimpijski šampion i da sada završava karijeru, a naravno da smo navijali da se to desi na najlepši mogući način – kaže Jović za Meridian sport.

Mnogi se sada pitaju da li će penzijom Milice Mandić doći i kraj dominacije Srbije u tekvondou, ali…

– Kada iz ciklusa u ciklus osvajate medalje, mnogi se zapitaju – da li je sada kraj? Mogu da ohrabrim sve ljude tako što ću reći da u našem sportu nije vreme za kraj, već imamo tim za Pariz, a spremamo ga i za Los Anđeles. Milica najverovatnije neće biti u Parizu, ali biće Tijana kao predvodnik te generacije – kaže Jović za Meridian sport.

Dotakao se iskusni stručnjak i smene genracije u svom sportovima u Srbiji.

– Dešava se smena generacija u mnogim sportovima, to je trebalo u stvari da se desi prošle godine, ali eto većina njih je ostala u sportu, produžili su svoje karijere da bismo zatvorili ovaj ciklus. Tu moraju da budu oni koji to žele, koji mogu da izdrže pritisak i da se nose sa tim da igraju na Olimpijskim igrama. Teško je raditi sa ljudima koji su istrošeni i koji nemaju motiva. Možda će zato Pariz biti malo slabiji, ali ne mislim da ćemo biti bez medalja i da ćemo razočarati. Desiće se prelaz, ali pristojan i nadam se da će 2028. godine odmah krenuti naš prelazak na više nivo igre.

milica mandić-tekvondo-olimpijske igre
Mandićeva donela novo zlato! (FOTO: Guliver Images)

A, kako je sve to izgledalo u Tokiju, da li su Japanci zaista tako organizovani ili je to samo mit?

– Nije mi smetalo, ali nije bilo tako organizovnao kako ljudi očekuju da bude u Japanu. Recimo, nismo imali TV u objektu, što je meni nezamislivo. Sportistima je bilo zabranjeno da posećuju druga sportska dešavanja, iako imamo akreditacije i testiramo se svakog dana. Spavanje na kartonskom krevetu je smešno, ali mi ništa od toga nije smetalo. U Londonu nam je navodno nešto smetalo, a u stvari smo sada videli da je to bilo sjajno.

Srpski sportisti su se u velikoj meri podržavali, a imali smo priliku  da se uverimo u to kada je “isplivao” snimak na kojem se vidi da nekolicina njih prati finle Milice Mandić i navija za nju.

– Videli ste snimak, bio sam sam presrećan što su oni pratili to finale, mislim svi oni imaju svoj sport i pripreme, koga to sada zanima… Ali, to je taj olimpijski tim!

Kao I uvek, skroman, ali realan – Jović ističe da ima zasluge u tom uspehu, ali…

– Dodam ja malo nečega svog, ali mislim da je najvažnije to što im ulijem veru i dam im vetar u leđa. Igor Trajković je svrato kod nas na par dana, samo da bi oseti tu našu energiju. Ali, daleko od toga da je sve to samo moja zasluga – kaže Jović za Meridian sport I dodaje:

Rezultat traje samo dok se ponavlja, sve se zaboravlja nakon prvog poraza, a Olimpijske igre vas čini večnim. Nemam razloga da budem drugačiji nego što jesam, ma kako to izgledalo drugima. Ne bih se menjao, ali daleko od toga da nisam svestan šta sam napravio.

Sa velikom tugom Srbija je primila vest da će se Milica Mandić penzionisati nakon Igara u Tokiju, ali Jović ističe da – ako poželi, uvek ima gde da se vrati.

– Tekvondo je mali sport za Milicu Mandić. Statistika kaže da je najbolja sportistkinja u našoj zemlji ikada, voleo bih da ostane u sportu na neki način. Ali, privatan život je sada prioritet, verovatno će želeti da se posveti porodici, od mene će imati punu podršku za to. Isto tako, sport ima benefita od nje i voleo bh da bude tu, takvom sportisti će se lako naći mesto – zaključio je Jović razgovor za Meridian sport.

BOGDANOVIĆEVA ZA MERIDIAN SPORT: Ja sam Tijana, imam svoje rezultate, a Milica je Milica!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Aleksandar Trifunović: Dončiću je dato sve, a Nikoli Jokiću? | Moj Ugao Meridian S1EP21

 
 

4 KOMENTARA

  1. Ova izuzetno interesantna emisija ima uvek aktuelne teme! Nasi sportisti su ostavili srce na terenu,i svaka cast na postignutim rezultatima….Broj medalja jos nije adekvatan,ali zaokruzice se do kraja,sa velikim postovanjem prema svima koji su ih uspeli dobiti….

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime