Rade Prica, nekrunisani kralj Skandinavije

TRONDHEIM, NORWAY - AUGUST 07: Rade Prica of Rosenborg BK in action during the Norwegian Tippeligaen match betwen Rosenborg BK and Molde FK held on August 7, 2011 at the Lerkendal Stadion in Trondheim, Norway. (Photo by Fridtjof M. Jonassen/EuroFootball/Getty Images)

Iako svaki sportista veoma ceni lična priznanja koja dobija za svoja pojedinačna dostignuća, kao najveći dometi svakog od njih bez obzira da li se bavi timskim ili individualnim sportom, podrazumevaju se titule i trofeji.

Među njima posebno se izdvajaju i poštuju oni koji su izgradili međunarodne karijere, a u ekipama za koje su nastupali ostavili trag u vidu osvojenih trofeja. Jedan posebno interesantan primer je Rade Prica, švedski fudbaler srpskog porekla koji je poznat svim ljubiteljima fudbala u Skandinaviji. Jedinstveno ostvarenje kojim se Prica izdvaja od svih ostalih u tom delu Evrope je činjenica da niko sem njega nema u vlasništvu titule šampiona sve tri skandinavske zemlje – Švedske, Danske i Norveške.

Ideja o brzoj kupovini fudbalera posle Svetskog prvenstva nije uvek dobra

Prica je igrao u još nekim zemljama gde je takođe dolazio do trofeja, a karijeru je započeo u nižerazrednom Ljungbiju, klubu iz istoimenog gradića u Švedskoj gde je i rođen 1980. godine. Sa aktivnim igranjem je takođe prestao u istoj zemlji, ali u Landskroni, gde se od fudbala oprostio pre dve godine. U međuvremenu ga je put vodio po zemljama Skandinavije, ali je svoje umeće pokazivao i u Nemačkoj, Engleskoj i Izraelu.

Golovi koje je kao omladinac postizao u prvom timu Ljungbija su ga preporučili tadašnjoj upravi Helsingborga i on prelazi u redove jednog od najstarijih švedskih klubova.

Prica je najviše utakmica odigrao za Hanzu iz Roštoka

Prve sezone nije igrao mnogo, ali je već u drugoj postao standardan, kada je i osvojio prvu titulu. Posle pet sezona u Helsinborgu, put ga odnosi u Nemačku, tačnije u Roštok gde oblači dres Hanze. Sa ovom ekipom provodi četiri bundesligaške sezone i jednu u Cvajti, što mu je u smislu broja odigranih mečeva za jedan klub najplodniji deo karijere.

Zašto volonteri najviše vole utakmice u kojima igra Japan?

2006. godine se vraća na tle Skandinavije, odnosno u Dansku gde potpisuje za Alborg. Sa devetnaest postignutih golova dobija priznanje za najboljeg strelca u sezoni 2006/07, ali titulu osvaja sledeće godine. Putanja njegovog fudbalskog života ponovo postaje uzlazna jer se mu igre u Alborgu otvorile ,,kapije” Engleske.

Sanderlend je jedini klub u kome se nije naigrao

Seli se u Sanderlend i potpisuje ugovor na tri i po godine vredan dva miliona funti. Nažalost, ne dobija puno prilike da pokaže šta ume, pa na kraju sezone napušta ostrvo, ali mu je sledeći izbor bio pun pogodak. Naime, Prica odlazi, a gde bi drugde, pravo u Rozenborg gde ga je sačekao nekadašnji tremer iz Alborga, Erik Hamrin. U svakoj od četiri sezone koliko ih je proveo u ekipi iz Trondhajma, postigao je više od deset golova, a od kluba se oprostio sa dve toitule šampiona Norveške!

Kladite se već sada na pobednika Superkupa!

Sledeća stanica je Makabi iz Tel Aviva gde provodi tri trofejne sezone. 2015. godine ponovo ga zatičemo u Helsingborgu, gde se nalazi do 2016. godine kada igra još neko vreme u Makabiju Petah Tikvi i na kraju u Landskroni. Rade Prica je svoju karijeru obogatio i reprezentativnim nastupima u dresu Švedske, koji j eponeo 14 puta i postigao dva gola.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime