PSŽ je dinastija, a šta je sa šampionima pre njega?

PSŽ
PARIS, FRANCE - NOVEMBER 22: Neymar and Kylian Mbappe of PSG during the UEFA Champions League group B match between Paris Saint-Germain and Celtic FC at Parc des Princes on November 22, 2017 in Paris, France. (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)

PSŽ nam nije dao puno razloga za sumnju da će na kraju ove sezone povratiti titulu prvaka Francuske koju mu je Monako preoteo prošle godine.

To bi bila peta titula šampiona za Svece u poslednjih šest godina. Monako se tu ubacio neplanirano, ali sasvim zasluženo. Ali, šta se dešava sa ekipama koje su osvajale titule dok se nije pojavio moćni PSŽ?

Prethodnih pet godina u prvenstvu Francuske su trijumfovale samo dve ekipe – PSŽ i Monako. Nesumnjivim povratkom odličja u vlasništvo Svetaca, situacija će ostati nepromenjena na još jednu godinu. Ono što je zanimljivo je da je u svakoj od pet sezona koje su prethodili stvaranju ,,dinastije PSŽ” šampion bio drugi klub!

Fudbal na velikoj sceni: 7 najvećih rivalstava u Ligi šampiona

2008 je Lion završio svoju vladavinu, zatim su se ređali Bordo, Marsej, Lil i Monpelje.   Za savaki od timova je to ujedno bila poslednja titula: Lion je osvojio sedmu, Bordo šestu, Marsej desetu, Lil treću, a Monpelje prvu!

PSŽ je 2012. godine najavio ono što će se ubrzo zvati dinastija!

Parižani su već te sezone 2011/12 najavili buduću strahovladu jer su zauzeli drugo mesto iza šampiona sa zaostatkom svega tri boda. Na Park prinčeva je već počela da se sliva ogromna količina novca i Francuski fudbal je ušao u novu eru.

Nova era je počela i za Monpelje, ali u sasvim drugačijem smislu. Klub kao da se iscrpeo istorijskim trofejem, pa je u poslednjih pet sezona vreme provodio u sredini ili u donjoj polovini tabele. Najbolji plasman u tom periodu mu je bio sedmo mesto (2015), dok je prošle godine bio petnaesti.

Monpelje je od 2013. godine promenio čak pet trenera.

Gde su i šta rade? Oni su osvojili FA kup za Vigan!

Lil se solidno držao u vladavini Parižana, mada je i on promenio četvoricu stručnjaka. Obezbeđivao je i Ligu šampiona, a samo jednom je bio plasiran ispod desetog mesta. Nažalost, to je bilo prošle sezone, a u ovoj je usledio još veći pad, pa se ekipa suočila sa velikim problemima i borbom za opstanak.

Marsej je u svih pet prethodnih sezona izuzev 2015/16 bio među šest najboljih timova. Ove se bori za drugo mesto i direktan ulazak u UEFA ligu šampiona. Nekadašnji šampion Evrope ima sastav kadar da to učini, a i ambicije da izbegne nezgodne kvalifikacije.

Bordo je jedini uspeo da osvoji trofej

Bordo je bio prilično stabilan. Treneri su menjani samo 2016. godine kada su Žirondinci ostvarili najlošiji plasman u navedenom periodu (11). U ostale četiri sezone Bordo je bio po dva puta šest i sedmi, a pre dve godine osvojio Kup Francuske, što je jedini trofej koji su osvojili svi timovi o kojima je reč u proteklih pet sezona!

SERIJA A: Gatuzo trpi šamare, ali je Milan sve bolji!

To je otprilike pozicija kojoj klub stremi i na kraju tekuće sezone.

Od svih prethodnih šampiona, Lion je bio ubedljivo najbolji. Olimpik je svaki put bio među pet prvoplasiranih klubova, a čak dva puta direktno osvajao plasman u elitno evropsko takmičenje. Ekipa trenutno zaostaje za Marsejom i Monakom, ali će svakako biti na jednom od prva četiri mesta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime