Prva medalja za Zimbabve: Olimpijsko zlato u Moskvi!

Za Olimpijske medalje Zimbabvea se uglavnom povezuje ime Kirsti Koventri, žene koja je na dva takmičenja čak sedam puta bila na pobedničkom postolju. To nisu prve medalje za afričku državu, jer su u Moskvi 1980. osvojili jedno zlato.

Za Olimpijske medalje Zimbabvea se uglavnom povezuje ime Kirsti Koventri, žene koja je na dva takmičenja čak sedam puta bila na pobedničkom postolju. To nisu prve medalje za afričku državu, jer su u Moskvi 1980. osvojili jedno zlato. Fantastična priča se krije iza tog uspeha.

Koventri je najbolja plivačica koju je Afrika imala. Pored medalja u Atini i Pekingu ona je stizala do odličja i na Svetski šampionatima kao i na prvenstvima Afrike. Ipak, prvu veliku medalju za Zimbebva osvojile su neke druge žene. Reprezentacij u hokeju na travi, tokom Olimpijskih igara u Moskvi.

Te igre su bile intrigantne zbog izostanka Amerike i ostalih zemalja koje su se priključile njihovom bojkotu. Prvi put je hokej na travi za žene trebalo da bude deo programa ali su reprezentacije koje su izborile plasman, poput Holandije, Zapadne Nemačke ili Australije, odustale od takmičenja zbog bojkota. To je značilo da će organizator moći da pozove reprezentacije na upražnjena mesta i izbor je pao na Poljsku, Austriju, Čehoslovačku, Indiju i Zimbabve.

Granice su tu, pogodi ko uzima koliko medalja u PjongČangu!

To je bilo tek četvrto učešće na Olimpijskim igrama za Zimbabve. Oni su ranije nastupali pod imenom Rodezija a na tri takmičenja koja su prethodila ovom im je zbog političkih razloga zabranjivano učešće. U Moskvu su odleteli bez velikih očekivanja, nakon nekoliko menjanja aviona na afričkom kontinentu, sletevši u rusku prestonicu avionom koji nije imao sedišta. Devojke su sedele na podu i jedva čekale da se let završi.

Kada su izašle iz aviona, zateklo ih je iznenađenje. Prvi put u životu su videle veštačku travu, podlogu na kojoj će morati da nastupaju u narednim danima. A one ni u igri na prirodnoj podlozi nisu imale previše iskustva. Nekoliko njih je ranije igralo hokej na travi u Južnoj Africi ali su ostale bile amaterke. Imale su svoje poslove i na Olimpijske igre su krenule bez prevelikih očekivanja.

Ko će osvojiti najviše zlata na Zimskim Olimpijskim igrama?

Zimbabve je bio britanska kolonija pa  ne treba da čudi što su taj tim činile samo žene bele boje kože. Gospođa Mugabe, žena Roberta Mugabea, je obećala vola svokoj od devojaka ako im ova misija bude uspešna. Ne kraju je nagrada bila malo skromnija ali su u pitanju bili ogromni paketi mesa.

Prvi meč ženskog hokeja na travi ikada na Olimpijskim igrama odigrali su Zimbabve i Poljska, 25. jula. Rezultat je bio 4:0 za afričku selekciju. Dva dana kasnije su remizirale 2:2 sa Čehoslovačkom, domaćina Igara su savladale 2:0 a u četvrtoj rundi su odigrale 1:1 sa Indijom. Bile su tada na prvoj poziciji ali im je samo pobeda u poslednjem kolu garantovala zlatnu medalju. Stigle su do nje ubedljivom pobedom od 4:1, iako je bilo nerešeno nakon prvog dela igre.

Domaćica Pet MekKilop je sa šest golova bila najbolji strelac turnira, Zimbabve je primio najmanje i postigao najviše golova a ovo je bila prva njihova medalja i za sada jedina u nekom kolektivnom sportu. Još uvek se narod Zimbabvea seća ove pobede a devojke koje su se kući vratile sa odličjem oko vrata su ponos stanovništva i skoro četrdeset godina kasnije!

Možeš da se kladiš na ZOI!

Prvi i za sada jedini učesnik Zimbabvea na Zimskim Olimpijskim igrama je Luk Stejn. Ovaj skijaš je učestvovao u Sočiju 2014. a pošto ćemo za nekoliko meseci gledati Zimske Olimpijske igre u PjongČangu, možda da i od njega očekujemo neko ogromno iznenađenje?