PRIMERA: da li je 40 bodova dovoljno za opstanak?

MADRID, SPAIN - JANUARY 21: Fabian Lukas Schar Deportivo La Coruna saves on a header during the La Liga match between Real Madrid CF and Deportivo La Coruna at Estadio Santiago Bernabeu on January 21, 2018 in Madrid, Spain. (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

Učinak od 40 osvojenih bodova se najčešće pominje kao dovoljan za opstanak u ligama koje broje dvadeset klubova, a kakve su u Ligama petice sve osim Bundeslige.

Kao zanimljiv primer smo uzeli Primeru odnosno La Ligu i period od poslednjih deset godina. Podaci koje smo dobili govore u prilog ,,magične granice”, doduše mnogo više u drugoj nego u prvoj polovini navedenog perioda. Nismo se previše bavili pitanjem da li su postojali posebni uslovi koji su opstanak otežali ili olakšali, već samo ključnim brojkama.

Šta smo naučili od Lige šampiona: Kralj je živ, Totenhemova zrelost i dve rapsodije

Naime, u poslednjih deset sezona Primera je u Segundu ispratila 22 kluba, što s obzirom da se u niži rang sele tri ekipe, znači da neki više puta nisu uspevali da zadrže status prvoligaša.

Dva puta to nisu uspeli Saragosa, Levante, Hetafe,Valjadolid, Deportivo, Almerija, Hihon, Herkules i Osasuna. Po jednom su pakovali kofere Mursija, Numansija, Huelva, Tenerife, Herkules, Viljareal, Santander, Betis, Kordoba, Rajo Valjekano i Granada. Elče je u sezoni 2014/15 izbačen iz administrativnih razloga iako je na kraju bio trinaesti.

Primera ne prašta ni šampionima!

Primera nije pokazala milost ni prema šampionima i osvajačima kupa. Deportivo i Betis imaju oba trofeja u kolekciji, dok je Majorka jednom osvajala Kup Kralja.

Zanimljivu sliku nam daje podela perioda na dve polovine. Naime u drugoj bi 40 bodova svaki put garantovalo opstanak, a u prvoj samo jednom!

Napoli je sada veliki i pod pritiskom – koliko je blizu Skudeto?

U sezonama od 2007/08 do 2011/12 samo jednom se dogodilo da se spasao klub sa manjim brojem bodova od ,,magične granice”. To je 2010. uradila Malaga koja je sakupila 37 bodova! U drugoj polovini perioda samo u sezoni 2013/14 su timovi morali da dostignu toliki zbir.

Tada su Almerija i Elče imali tačno po 40 bodova , a prva ispod crte je bila Osasuna sa 39.

Najmanje bodova za opstanak (35) su osvajali Leganjes prošle sezone, kao i Eibar, Granada i Deportivo 2015. Najviše je bilo potrebno Majorci i Hetafeu u sezoni  2010/11 – čak 44! Tada je ispao Deportivo iako je sakupio čak 43 boda, najviše za eliminisanu ekipu u prethodnih deset godina.

Ko će biti bolji u duelu dva Atletika na Vanda Metropolitano stadionu?

U svakoj drugoj od deset sezona to bi Deporu bilo dovoljno da ostane u Eliti.

Najmanje bodova uopšte su u istom periodu imali Granada i Kordoba koji su sezonama ispadanja sakupili tek po 20. Inače, svi timovi koji su ispali su samo četiri puta imali manje od 30 osvojenih bodova.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime